Ιδέες
25 Χρόνια “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”

Το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα κάτω” κλείνει φέτος 25 χρόνια κυκλοφορίας. Πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1992, σε μια στιγμή που η Αριστερά αντιμετώπιζε μεγάλες προκλήσεις, με την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας να επιχειρεί άγριες επιθέσεις στην εργατική τάξη από τη μία και την Αριστερά να έχει διασπαστεί και απογοητευτεί από την κατάρρευση του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού” από την άλλη. Στο τεύχος Μαϊου-Ιουνίου 2017 αναδημοσιεύεται το εισαγωγικό κείμενο του πρώτου τεύχους που κλείνει: “Η ΟΣΕ υποστηρίζει ότι οι καθαρές πολιτικές απόψεις είναι όπλο για την εργατική τάξη και τους αγώνες της. Και ένα περιοδικό που εκφράζει αυτές τις απόψεις είναι όπλο στα χέρια κάθε εργάτη, κάθε νεολαίου”.

Στο άρθρο “Πώς απαντάμε στον ατελείωτο κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ;” ο Πάνος Γκαργκάνας περιγράφει την όλο και πιο δεξιά κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από το ότι ο -όπως φαινόταν τότε “τραβηγμένος”- προβληματισμός που είχε εκφραστεί πέρσι το Νοέμβριο για το πώς δε θα επιτρέψουμε στον Τσίπρα να βουλιάξει στην αγκαλιά Τραμπ-Μέρκελ αποδεικνύεται επίκαιρος. Σε όλα τα επίπεδα, από τους τοπικούς ανταγωνισμούς μέχρι και την ιδεολογική συμπόρευση με το νεοφιλελευθερισμό ότι οι διαπραγματεύσεις τρομάζουν τους επενδυτές, δεν υπάρχει πλέον σταματημός. Καθήκον της πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς είναι να δράσει ενωτικά απέναντι σε όλες τις επιθέσεις, όπως έχει κάνει στον αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό αγώνα.

Αντίσταση

Η Μαρία Στύλλου, στο άρθρο “Η κληρονομιά της αντίστασης στη Χούντα” περιγράφει το υπόβαθρο της επιβολής της δικτατορίας, ξεκινώντας με μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα της δεκαετίας του '60 και συνεχίζοντας με τις επιδιώξεις του ελληνικού καπιταλισμού να αναδειχθεί σε τοπικό υποϊμπεριαλισμό στις οποίες η αντίσταση των κινημάτων αποτελούσε εμπόδιο. 

Αναλύει την αδράνεια των ηγεσιών της αριστεράς μπροστά στο πραξικόπημα, οφειλόμενη στην κεντρική τους επιλογή για υποχωρήσεις. Άμεσο αποτέλεσμα ήταν συγκρούσεις και διασπάσεις της Αριστεράς. Μέσα από αυτή τη μάχη γεννήθηκε η επαναστατική αριστερά, η μόνη που μπορούσε να απαντήσει για τη φύση του κράτους, που επιστρατεύει δικτατορίες όταν χρειάζεται, και για τα όρια του ρεφορμιστικού δρόμου. Παράλληλα, ένας ολόκληρος κόσμος ξεσηκώνεται διεθνώς το ’68, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του αντιχουντικού αγώνα και στην Ελλάδα. Το άρθρο ακολουθείται από ένα κείμενο για την κατάληψη, 7 μόλις μέρες μετά την άνοδο της Χούντας, της ελληνικής πρεσβείας στην Αγγλία.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης γράφει για τα “Δύο χρόνια δίκη της Χρυσής Αυγής”. Ξεκινώντας από το πρόσφατο γεγονός της επίθεσης που εξαπολύθηκε στον Αλέξη Λάζαρη από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, το άρθρο επιχειρηματολογεί ότι η εγκληματική οργάνωση, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, δεν άλλαξε ποτέ. Ωστόσο η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζει μόνο την αντίφαση ανάμεσα σε αυτό που παριστάνει και σε αυτό που πραγματικά είναι: αντιμετωπίζει και ένα ισχυρό αντιφασιστικό κίνημα που απαντά άμεσα στις προκλήσεις της.  Η δίκη, που αναμένεται να τελειώσει τους πρώτους μήνες του 2018, είναι κεντρική μάχη του κινήματος και θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Στο άρθρο “18 Μάρτη – Να οργανώσουμε τη συνέχεια”, ο Γιώργος Πίττας περιγράφει πώς το περιεχόμενο, τα αιτήματα, οι συμμετοχές και η διεθνής διάσταση κατέστησαν τη 18 Μάρτη ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο. Η οργάνωση της διεθνούς ημέρας δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό χρειάστηκε στοχευμένη δουλειά σε μια σειρά χώρους: πάνω από εκατό σωματεία στήριξαν, ολόκληρα κομμάτια του εργατικού κινήματος οργάνωσαν τη συμμετοχή τους με εκδηλώσεις, εξορμήσεις και αντιφασιστικούς αγώνες (όπως αυτός της ΠΟΣΠΕΡΤ ενάντια στην προβολή της ΧΑ), το κίνημα για την υποδοχή προσφυγόπουλων στα σχολεία ένωσε όλη την αριστερά ενάντια στους νεοναζί, οι πρόσφυγες από τα στρατόπεδα και οι μετανάστες μέσα από τις δικές τους μάχες οργανώθηκαν και κατέβηκαν στις πορείες. Η επιτυχία της 18 Μάρτη είχε άμεσα αποτελέσματα αλλά και παρακαταθήκες για τις δύσκολες μάχες που ακολουθούν.

Με αφορμή τη μετάφραση του βιβλίου του Αμπράμ Λεόν “Το Εβραϊκό ζήτημα”, ο Μωυσής Λίτσης στο άρθρο “Απάντηση στον αντισημιτισμό” γράφει για το πώς μεγάλα τμήματα των εβραϊκών πληθυσμών της Ευρώπης στελέχωσαν τις γραμμές της αριστεράς έναν αιώνα πριν. Ο ίδιος ο Λεόν στρατεύθηκε στο εργατικό κίνημα προσπαθώντας παράλληλα να δώσει απαντήσεις για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αντισημιτισμού. Στο βιβλίο μιλάει για τις ρίζες του αντισημιτισμού, το σιωνιστικό κίνημα και τα όρια του αριστερού ρεύματός του, την πραγματική απάντηση που είναι η επανάσταση και ο διεθνισμός.

Εργατικό κράτος

Ο Λέανδρος Μπόλαρης γράφει για την επικαιρότητα σήμερα του εμβληματικού βιβλίου του Λένιν, “Κράτος και Επανάσταση”. Ο Λένιν έγραψε το βιβλίο λίγο πριν την Οκτωβριανή το '17, και αναλύει σε αυτό τη φύση του κράτους σαν μηχανισμό που νομιμοποιεί την εξουσία-καταπίεση της μίας τάξης από την άλλη, τη σχέση του αστικού κράτους με το κεφάλαιο, το καθήκον της εργατικής τάξης να τσακίσει την κρατική μηχανή, τη μορφή που θα πάρει το εργατικό κράτος όταν τσακιστεί το αστικό και την έννοια της “απονέκρωσης”, που είναι ο προορισμός του εργατικού κράτους. Στη συνέχεια το άρθρο βάζει τη συγγραφή του βιβλίου του Λένιν στο ιστορικό της πλαίσιο και παρουσιάζει τους αντίλογους που έχουν αναπτυχθεί έκτοτε, δίνοντας τις απαντήσεις.

Τέλος, ο Κώστας Καρπόζηλος μιλάει στο Λέανδρο Μπόλαρη για το βιβλίο του “Κόκκινη Αμερική”, ένα βιβλίο για τη διαδρομή του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1910 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '50 και τη σχέση του με τους Έλληνες μετανάστες που πύκνωσαν τις γραμμές της Αριστεράς.

Στις βιβλιοπαρουσιάσεις αυτού του τεύχους διαβάζουμε: “Η πτώση των Οθωμανών” του Γιουτζίν Ρόγκαν από το Κώστα Πίττα, “Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα” του Σπύρου και του Γρηγόρη Σακελλαρόπουλου από τον Μπάμπη Κουρουνδή, “Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2016” του Γ. Β. Δερτιλή από τον Κώστα Βλασσόπουλο και “Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989” της Ζηνοβίας Λιαλιούτη από τον Σωτήρη Κοντογιάννη.


Διαβάστε επίσης

Θα τα βρείτε στο:
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Φειδίου 14 πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ
τηλ. 2105247584
www.marxistiko.gr