Εργατικό κίνημα
Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: «Nα πάρουμε στα χέρια μας τη Γενική Απεργία»

Σύσκεψη του Συντονισμού στο ΕΚΑ, 8/5

Η επιτυχία της Γενικής Απεργίας στις 17 Μάη ήταν το ζήτημα που απασχόλησε τη συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια που έγινε τη Δευτέρα 8/5 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 

Αποφασίστηκε ότι θα κλιμακωθούν οι εξορμήσεις και οι περιοδείες στους χώρους δουλείας, τα μέλη του Συντονισμού θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να συνεδριάσουν τα σωματεία και οι απεργιακές επιτροπές, ενώ την ίδια μέρα της απεργίας θα γίνουν περιφρουρήσεις. Ο Συντονισμός καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10πμ έτσι ώστε να συγκροτηθεί ένα μαζικό, αγωνιστικό μπλοκ που θα βαδίσει προς τη συγκέντρωση των συνδικάτων.  

Στη συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα: από τη Γ’ ΕΛΜΕ, από τις ΜΚΟ, από τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ, από τον Άγιο Σάββα, από το Γεννηματά, από το Αγλαΐα Κυριακού, από το ΥΠΠΟ, από την Ιντρακόμ, από τη ΔΕΣΦΑ, από την ΕΥΔΑΠ, από την Ιδιωτική Υγεία. Παρόντες ήταν ακόμα συνταξιούχοι από τις τράπεζες και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Tη συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού που τόνισε ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων έχουν πίεση να αποφασίσουν τι θα κάνουν και στις 18 Μάη αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τότε θα ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο. Εξήγησε ότι η επιτυχία της απεργίας θα δώσει τη δυνατότητα «για ένα απεργιακό κύμα στη συνέχεια» για να μείνουν οι επιθέσεις στα χαρτιά. 

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση όπου απαντήθηκαν τα επιχειρήματα που θέλουν να μειώσουν την αξία της Γενικής Απεργίας από διάφορες πλευρές. Ο Σπύρος Ανδριώτης από τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ και το Παίδων Αγία Σοφία τόνισε ότι η κατάσταση μέσα στους συμβασιούχους έχει αγριέψει και πρότεινε να «χτίσουμε πάνω σε αυτή τη διάθεση» για να υπάρχει μαζική συμμετοχή στην απεργία. 

Περιφρούρηση

Ο Μανώλης Μαστοράκης από την ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε στην πρόσφατη νίκη με την ανάκληση των απολύσεων 23 υδρονομέων, μετέφερε την εικόνα από τη Θεσσαλονίκη και την κινητοποίηση του σωματείου της ΕΥΑΘ απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και ενημέρωσε ότι την ημέρα της απεργίας θα κάνουν περιφρούρηση στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό. 

Τις δυσκολίες για να βγει η απόφαση για την απεργία θύμισε ο Κώστας Καταραχιάς από τον Άγιο Σάββα, ενώ ενημέρωσε ότι το σωματείο βρίσκεται σε κινητοποιήσεις για να στηρίξει τις καθαρίστριες που κινδυνεύουν με απόλυση και το Κοινωνικό Φαρμακείο που απειλείται με κλείσιμο. Στην μάχη των καθαριστριών αναφέρθηκε και η Ζαννέτα Λυσικάτου από το ίδιο νοσοκομείο.

Ο Δήμος Σκαλτσάς, άνεργος οικοδόμος και εργαζόμενος σε ντιλίβερι ενημέρωσε για την απεργία των εργαζόμενων δικύκλου στις 25 Μάη. Ο Νίκος Γεωργίου, συνταξιούχος οικοδόμος τόνισε ότι πρέπει να «πάρουμε στα χέρια μας την απεργία» αφού οι γραφειοκράτες δεν θα την οργανώσουν και πρόσθεσε ότι παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση κανένας δεν δέχεται τα μέτρα.   

Η Αγγελική Μαγουλά ενημέρωσε ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Κλινικής Νέον Αθήναιον συνεχίζουν τον αγώνα τους, ενώ ο Κώστας Πολύδωρος από τον ίδιο χώρο αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για την απεργία που ξεκίνησαν από την Πρωτομαγιά.

Στο συνεχιζόμενο βάθεμα της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαυρίδης, συνταξιούχος της Εμπορικής τράπεζας που τόνισε ακόμα ότι νέοι εργατικοί αγώνες θα ξεσπάσουν και στη Γαλλία μετά την επικράτηση του Μακρόν. 

Ο Χρίστος Αργύρης από το Γεννηματά ενημέρωσε ότι πιέζουν για να γίνει ΓΣ απέναντι στη δεξιά ηγεσία του σωματείου, ενώ ήδη έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα και εξορμήσεις.

Ο Χρίστος Μπαλτζάκης, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος από τη Ζώνη τόνισε ότι οι συνταξιούχοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση κι ότι «δεν φτάνει μια 24ωρη απεργία». 

Ο Γιώργος Πολυχρονόπουλος, εργαζόμενος στον Άγιο Σάββα μετέφερε την εικόνα από τη γειτονιά του το Κερατσίνι όπου υπάρχει πολλή εργατική νεολαία που παλιότερα ήταν μπερδεμένη, φτάνοντας κάποιοι να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, αλλά μετά τη δολοφονία του Φύσσα έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους όσον αφορά το εργατικό κίνημα. 

Στην κρισιμότητα της απεργίας αναφέρθηκε και ο Βασίλης Συλαϊδής από την Ιντρακόμ, ενώ ενημέρωσε για τις μεθοδεύσεις της διοίκησης να μετακινήσει στον Ευαγγελισμό το συνδικαλιστή Κώστα Βοργιά, έτσι ώστε να τον απομονώσει. 

Ο Αντώνης Φώσκολος από το ΥΠΠΟ αναφέρθηκε στα εμπόδια που βάζουν οι γραφειοκράτες στην απεργία και τόνισε ότι με τη δουλειά από τα κάτω μπορούν να ξεπεραστούν.