Ιστορία
Εκδηλώσεις: 50 χρόνια από τη Χούντα - Πολύτιμες εμπειρίες και διδάγματα

Αμπελόκηποι, 3/5

Με επιτυχία έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων με θέμα 50 χρόνια από τη χούντα, που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα πανελλαδικά, μέσα στο προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Συμμετείχαν εκατοντάδες σύντροφοι-ισσες, από τις γενιές των Ιουλιανών και του Πολυτεχνείου που ήθελαν να μιλήσουν για όσα έζησαν αλλά και οι νεότερες γενιές που δίψαγαν να μάθουν για τα ιστορικά γεγονότα και τις πολιτικές μάχες εκείνης της περιόδου. Η συζήτηση, με πλήθος ερωτήματα και συνδέσεις, ήταν παντού πλούσια, όχι μόνο πάνω στις εμπειρίες από τα γεγονότα μιας άλλης εποχής, αλλά και στην τεράστια σημασία τους στον καιρό των μνημονίων. 

Στο Χαλάνδρι, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 3/5 στο στέκι της Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου. Απ' την συζήτηση φάνηκε η ανάγκη του κόσμου να μάθει για τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε το πραξικόπημα. 

«Όλοι ξεχνάνε την τεράστια κρίση της άρχουσας τάξης την δεκαετία του '60. Η αντίσταση ενάντια στη χούντα έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του '50. Στις εκλογές του '58, οι αποτυχίες της ΕΡΕ και η άνοδος της ΕΔΑ ανοίγουν μια νέα περίοδο πολιτικής κρίσης των από πάνω. Σ' αυτή την περίοδο αρχίζει να οργανώνεται το εργατικό κίνημα (κίνηση 115 σωματείων), το φοιτητικό κίνημα και η Αριστερά» τόνισε στην εισήγησή της η Μαρία Στύλλου. «Ταυτόχρονα σε συνθήκες οξυμένων ανταγωνισμών στη Μ. Ανατολή, οι Έλληνες καπιταλιστές σχεδίαζαν να παίξουν κομβικό ρόλο γεωπολιτικά στην περιοχή, προετοιμάζονταν να μπουν στη νέα ΕΟΚ και όλα αυτά πήγαιναν χέρι χέρι με την προσπάθειά τους να τσακίσουν το εργατικό κίνημα, αναζητώντας πολιτική σταθερότητα για το "μεγαλόπνοο σχέδιο". Σ' αυτές τις συνθήκες, κρίσης των από πάνω και άνθισης του κινήματος από τα κάτω, η άρχουσα τάξη επιτέθηκε με πραξικόπημα για να ελέγξει την κατάσταση. Δυστυχώς οι συμβιβασμοί της ρεφορμιστικής αριστεράς ήταν εγκληματικοί».

 «Το '73 κάναμε κατάληψη στο Πολυτεχνείο της Πάτρας με αιτήματα πιο προχωρημένα, για επανάσταση και εργατολαϊκή εξουσία, όμως οι ηγεσίες της ΕΔΑ μας σταματούσαν και αντιμετώπιζαν την εξέγερση φοβικά» είπε η Αγγέλα Σινούρη, εκπαιδευτικός. «Συνολικότερα από το '56, η Αριστερά σε όλο τον κόσμο ψάχνει στρατηγική, ειδικότερα μετά τα γεγονότα της Ουγγαρίας. Δυστυχώς αυτό το κίνημα που αντιστάθηκε στα Ιουλιανά, στη δολοφονία του Λαμπράκη δεν είχε στην ηγεσία του την επαναστατική αριστερά», είπε ο Κώστας Παπαδάκης από το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Πάνω από πενήντα άτομα συμμετείχαν στην πετυχημένη εκδήλωση που έγινε στους Αμπελόκηπους στις 3/5  με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα που έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας πώς οι ταξικές συγκρούσεις και οι πολιτικές μάχες αυτής της περιόδου κυοφόρησαν τη νέα επαναστατική αριστερά, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της χούντας. Παρόντες ήταν αντιφασίστες-τριες που συμμετέχουν στην καμπάνια για το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α. από την περιοχή των Αμπελοκήπων, εκπαιδευτικοί, ενώ παρέμβαση έκανε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων Αγίου Σάββα.

Το λόγο πήραν αρκετοί παλιοί σύντροφοι που μίλησαν για το τι σήμαινε πολιτικοποίηση της νεολαίας στα χρόνια πριν τη χούντα. Ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος, μίλησε για το τι σήμαινε μέσα στη χούντα η μαζική είσοδος στα πανεπιστήμια των παιδιών των εργατών και των αγροτών που κουβαλούσαν τις μνήμες όχι μόνο της αντίστασης και του εμφυλίου αλλά και τις πιο πρόσφατες εμπειρίες  από την περίοδο των Ιουλιανών. 

Συγκρούσεις

«Για να έχουμε εικόνα τι σήμαιναν τα Ιουλιανά, θα σας μεταφέρω τη δική μου ανάμνηση» ανέφερε ο Νίκος Γεωργίου. «Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις ήταν απλωμένες σε όλη την πόλη. Εγώ, μαθητής τότε, έμενα στις Τρεις Γέφυρες, σε μια αυλή που έμεναν γύρω τρεις οικογένειες, και η αστυνομία εισέβαλε μέσα βρίζοντας και ψάχνοντας τους κομμουνιστές».

«Ήμουν στην πρώτη γυμνασίου όταν έγινε το πραξικόπημα. Την παραμονή παίζαμε μπάλα στην αλάνα και οι ομάδες που ήμασταν χωρισμένοι ήταν … Παπανδρέου και Καραμανλής. Την άλλη μέρα μας εξήγησαν οι μεγαλύτεροι ότι αυτά πια σταματάνε» είπε ο Χρήστος Μάραντος.

Περίπου σαράντα άτομα, ανάμεσά τους εργαζόμενοι από το Αγία Όλγα, το δήμο Νέας Ιωνίας, φοιτητές, συνταξιούχοι, συμμετείχαν στην εκδήλωση την Τρίτη 2/5 στη Νέα Ιωνία. Στη συζήτηση άνοιξαν μια σειρά από ζητήματα: Για τον χαρακτήρα της χούντας, το ρόλο που έπαιξαν οι ιμπεριαλιστές, το ρόλο των ηγεσιών της ρεφορμιστικής αριστεράς. Ανάμεσα στις αρκετές παρεμβάσεις και εκείνη της Καίτης, νεαρής τότε, που μετέφερε την εμπειρία της, πώς Σάββατο του Λαζάρου ήρθαν να πάρουν τον πατέρα της για την εξορία.

«Στην Καλλιθέα κάναμε εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την Χούντα με παρουσία 25 ατόμων» μας μεταφέρει η Ιλιρίντα Μουσαράι. «Την εισήγηση έκανε ο Κώστας Πίττας και η συζήτηση ήταν πλούσια από ιστορικής πλευράς καθώς συμμετείχαν αγωνιστές εκείνης της περιόδου. Σημαντικό ξεκαθάρισμα ήταν και η αναφορά στους εργατικούς αγώνες που ξεδιπλώνονταν ενάντια στην χούντα αλλά και τι συνέβαινε “από τα πάνω”, τα οικονομικά της χούντας, ο διπλασιασμός του χρέους, οι φοροαπαλλαγές στους μεγαλοκαπιταλιστές». 

«Στο Βύρωνα η εκδήλωση έγινε στις  4/5 στο χώρο του Ταπητουργείου» μας μεταφέρει ο Νίκος Βούλτσος. «Η συζήτηση εξάντλησε όλο τον χρόνο που υπήρχε στη διάθεσή μας γι' αυτό ανανεώσαμε το ραντεβού για την συνέχιση της κουβέντας στο τετραήμερο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2017. Ακολούθησε προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ "ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ" του Κώστα Χρονόπουλου με ένα μικρό χαιρετισμό από τον γιό του, σ. Μηνά Χρονόπουλο».


Θεσσαλονίκη, 4/5

Σε άλλες πόλεις

«Την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν περίπου 40 άτομα, εργαζόμενοι από το Θεαγένειο, την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φοιτητές, κόσμος της αριστεράς ενώ την εκδήλωση άνοιξαν ο Μπάμπης Κουρουνδής και ο Γιάννης Κούτρας» δήλωσε στην Ε.Α. η Ιωάννα Κατλαμούση. «Ο Φώτης Σαλτίρης, συνταξιούχος οικοδόμος μίλησε για το ρόλο της εργατικής τάξης στα Ιουλιανά, το σπάσιμο των 115 σωματείων από την δοτή ΓΣΕΕ, για τα χρόνια της χούντας. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης του περιοδικού Ένεκεν τόνισε το μέγεθος της βίας και της καταστολής της χούντας».

Στα Γιάννενα την εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο με συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων, άνοιξε η Θένια Ασλανίδου, γιατρός. Στη συζήτηση η Αντιγόνη, συνταξιούχος έθεσε ερωτήματα που αφορούσαν τη στάση της αριστεράς τότε, πώς πιάστηκε στον ύπνο, ποια δύναμη ήταν αυτή που ανέτρεψε τη χούντα; Ο Νίκος έβαλε εικόνες από την εφιαλτική κατάσταση που βίωνε ο κόσμος της αριστεράς από τις διώξεις μέχρι τα βασανιστήρια και τα πιστοποιητικά φρονημάτων. Η Λουίζα τόνισε τη σημασία μιας δυνατής επαναστατικής αριστεράς σήμερα με τα πολύτιμα διδάγματα του τότε.

«Η εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο στο Ηράκλειο έγινε παρουσία αρκετών φοιτητών με εισηγητή τον Γιάννη Βαλαή. Ο Αποστόλης, συνταξιούχος ψαράς, έδωσε μέσα από την παρέμβασή του μια εικόνα της εποχής» μας είπε ο Λεωνίδας Μαρουλάσοβ, φοιτητής. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι από το νοσοκομείο του Ρίο συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας στις 3/5.  Στο Βόλο η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο με κεντρικό ομιλητή τον Λέανδρο Μπόλαρη. Μετά την εισήγηση έγιναν τοποθετήσεις από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους από διάφορους χώρους. 

«Την εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, άνοιξε ο Γιάννης Σηφακάκης και η συζήτηση που ακολούθησε συνδέθηκε με το σήμερα και την ανάγκη να δυναμώσουμε την αριστερή εναλλακτική απέναντι σε μια κυβέρνηση που, στο όνομα της αριστεράς προωθεί τις πιο σκληρές επιθέσεις του κεφαλαίου, με πρώτο βήμα την Πανεργατική Απεργία» μας μετέφερε από την Ξάνθη ο Παντελής Αποστολίδης.