Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Οι μετανάστες εργάτες γης ενάντια στον τρόμο στον Ασπρόπυργο

Έσπασε ο φόβος και αναδείχτηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ρατσιστικό απόστημα που είχε φουσκώσει στην Γκορυτσά, μια γειτονιά 3 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Ασπρόπυργου προς τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, χάρη στη μεγάλη μαχητική διαδήλωση που οργανώθηκε από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, την ΚΕΕΡΦΑ και την Ένωση Μεταναστών Εργατών το Σάββατο 13/5. 

Η διαδήλωση είχε καλεστεί  στο Φαρμακείο, στην 7η στάση Γκορυτσάς της γραμμής 855. Εκεί έχουν γίνει οι περισσότερες από τις δολοφονικές επιθέσεις που εδώ και 8 μήνες έχουν στείλει πάνω από 40 Πακιστανούς εργάτες με σοβαρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο. 

Εκατοντάδες αντιφασίστες με τα πανό, τις πικέτες και τις σημαίες τους άρχισαν από νωρίς το απόγευμα να φθάνουν οργανωμένα στο σημείο. Με πανό βρέθηκαν οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ των Δυτικών και του Πειραιά, το ΣΕΚ αλλά και η ΟΡΜΑ, ενώ η παρουσία της Πακιστανικής κοινότητας με πάνω από 800 άτομα έστειλε από την αρχή το μήνυμα πως οι ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις θα βρουν μπροστά τους την οργανωμένη και μαζική αντίσταση των ίδιων των εργατών γης. 

“Αυτή η βρώμα που λέγεται φασισμός δεν θα περάσει εδώ στον Ασπρόπυργο. Χτυπάνε Πακιστανούς εργάτες στις στάσεις των λεωφορείων, στο δρόμο, ακόμα και μέσα στα χωράφια που δουλεύουνε και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Έχουμε κάνει δεκάδες καταγγελίες επώνυμες με τα ονόματα των δραστών και όμως κανένας δεν έχει συλληφθεί. Τουλάχιστον 5 φορές η αστυνομία έκανε προσαγωγή στους φασίστες και μετά τους άφησε ελεύθερους. Ζητάμε να συλληφθούν τώρα οι φασίστες που έχουν στείλει πάνω από 50 άτομα στο νοσοκομείο. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι να τους δούμε στη φυλακή. Θα μας βρουν μπροστά τους ξανά και ξανά”, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα” Τζαβέντ Ασλάμ.

Από την αρχή ακόμα, μικρή ομάδα φασιστών είχε αρχίσει με βρισιές να απειλεί τον κόσμο που έφθανε να διαδηλώσει, ωστόσο η περιφρουρημένη παρουσία των διαδηλωτών δεν έδωσε περιθώρια στις προβοκάτσιες. “Καταγγέλλουμε ότι στα φανάρια οδού Γκορυτσάς και Λ. ΝΑΤΟ βρίσκεται αυτή τη στιγμή ομάδα φασιστών. Ζητάμε τώρα από την αστυνομία να προστατεύσει τους διαδηλωτές που καταφθάνουν”, φώναξε από τη ντουντούκα ο Τζαβέντ Ασλάμ. “Είναι όλα υπό έλεγχο”, ήταν η μόνιμη επωδός των αστυνομικών που δεν βγήκαν ούτε βήμα έξω από το περιπολικό για να αποτρέψουν, πόσο μάλλον να συλλάβουν τους φασίστες όπως θα έπρεπε.

Μαχητική διαδήλωση

Ήταν λίγο μετά τις 7μμ όταν η μαχητική διαδήλωση άρχισε να κινείται πάνω στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ. “Ποτέ ξανά φασισμός”, “Ούτε στον Ασπρόπυργο, ούτε πουθενά” και “Εργάτες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι” φώναζαν με όλη τους τη δύναμη οι 1.000 περίπου διαδηλωτές. 

Λίγο μετά η πορεία άρχισε να κινείται στα στενά της συνοικίας. Οι Πακιστανοί εργάτες της περιοχής σπίτι το σπίτι καταδείκνυαν με ονόματα και διευθύνσεις ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί των επιθέσεων. Οι ψευτόμαγκες φασίστες, που τις άλλες μέρες χτυπούσαν ύπουλα, αιφνιδιαστικά και πάντα με αριθμητικό πλεονέκτημα, αυτή τη φορά κρύφτηκαν πίσω από τις πλάτες των ΜΑΤ. Από εκεί πετούσαν πέτρες και φώναζαν εμετικά χρυσαυγίτικα συνθήματα. 

Η στάση της αστυνομίας να επιτρέπει τις φασιστικές προκλήσεις χωρίς να προχωράει σε συλλήψεις ήταν αυτή που ενθάρρυνε τους φασίστες να επιτεθούν στην διαδήλωση την ώρα που αυτή επέστρεφε στο σημείο από όπου είχε ξεκινήσει. Η τρεχάλα των φασιστών από την οργισμένη απάντηση των Πακιστανών και των αντιφασιστών θα μείνει αξέχαστη. 

Τα ΜΑΤ έκαναν επίθεση με κρότου λάμψης και δακρυγόνα στη διαδήλωση χτυπώντας κεφάλια, πόδια και πλευρά. Πολλοί ήταν οι αντιφασίστες τραυματίες μεταξύ αυτών ένας φοιτητής με ανοιγμένο μάτι που χρειάστηκε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για ράμματα.

Στη συνέχεια οι μπάτσοι επέτρεψαν την εκ νέου συγκρότηση της φασιστικής ομάδας. Οι μπάτσοι απευθύνονταν στους φασίστες με τα μικρά τους ονόματα. 

Αντιθέτως αργότερα, πάνω στην οδό Αντρέα Παπανδρέου λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα πριν η πορεία φτάσει στην πλατεία Δημοκρατίας για να διαλυθεί, το μπλοκ του ΣΕΚ δέχτηκε από τους ΜΑΤατζήδες απρόκλητη επίθεση από πίσω. “Σας γαμάνε οι Πακιστανοί;” και “Φύγετε από δω βρωμιάρήδες πούστηδες” ήταν μερικές μόνο από τις βρισιές των ΜΑΤατζήδων που έσκισαν το πανό του ΣΕΚ ενώ από τα χτυπήματά τους δυο σύντροφοι, ο γραφίστας Παντελής Γαβριηλίδης και η γιατρός Στέλλα Μυρισιώτη βρέθηκαν στο νοσοκομείο με τα χέρια στο γύψο. 

Συγκροτημένα

Παρά τις προσπάθειες τους όμως ούτε οι φασίστες ούτε οι μπάτσοι κατάφεραν να σπάσουν την μαχητική διαδήλωση και να κάμψουν την αποφασιστικότητα των εκατοντάδων αντιφασιστών που αποχώρησαν όλοι μαζί συγκροτημένα.

“Η αντιφασιστική συγκέντρωση που οργάνωσε η Πακιστανική Κοινότητα μαζί με την Ένωση Μεταναστών Εργατών και την ΚΕΕΡΦΑ έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι σε αυτή τη γειτονιά υπάρχει οργανωμένη ομάδα φασιστών που λειτουργεί με την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ.” τόνισε στην ομιλία του στο τέλος της διαδήλωσης ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. “Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της αστυνομίας. Η σημερινή διαδήλωση είναι μόνο η αρχή. Οι εργάτες γης είναι οργανωμένοι και μέσα στην Γκορυτσά και θα δώσουν την απάντηση που χρειάζεται στα φασιστικά αποβράσματα. Το επόμενο βήμα είναι στην Πανεργατική την Τετάρτη στις 17 Μάη. Όλοι και όλες εκείνη την ημέρα δεν δουλεύουμε, κατεβαίνουμε στην μεγάλη απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας για να δώσουμε συνέχεια στην αντιφασιστική απάντηση”. 

 «Αυτό που γίνεται στον Ασπρόπυργο μου θυμίζει αυτό που γινόταν στη Νίκαια από το 2011 μέχρι το 2013. Ομάδες φασιστών που χτύπαγαν νύχτα παιδιά που γύρναγαν με το ποδήλατο από τη δουλειά ή σε απομακρυσμένες στάσεις των λεωφορείων στο Village στου Ρέντη και στη Νίκαια. Δώσαμε μεγάλη μάχη τότε. Κάναμε πολλές πορείες και διαδηλώσεις, ενημερώσαμε τον κόσμο και έτσι σταματήσαμε τις επιθέσεις. Το ίδιο θα κάνουμε και στην Γκορυτσά» ανέφερε ο Ασίφ Αλί από την Πακιστανική Κοινότητα της Νίκαιας που βρέθηκε στην κινητοποίηση του Σαββάτου.


Tα θύματα των επιθέσεων καταγγέλλουν 

“Ήταν Τρίτη 2 Μάη, γύριζα με ψώνια από τον Ασπρόπυργο. Τρία άτομα 20 με 25 ετών μπήκαν στο λεωφορείο 855. Ήταν 9.30μμ όταν κατέβηκα στη στάση. Με ακολούθησαν χωρίς να τους καταλάβω. Με χτύπησαν με σίδερο στο κεφάλι και μετά με κλωτσούσαν. Μου σπάσανε τη μύτη και τα πλευρά. Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πάω για δουλειά. Έχω οικογένεια και παιδιά και δεν μπορώ να βγάλω λεφτά να ζήσουν. Αυτοί που με χτύπησαν ήταν από Γκορυτσά. Μπορώ να τους αναγνωρίσω. Το είπα και στην αστυνομία αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα. Δεν έψαξαν καν να τους βρουν”, ανέφερε ο Καμάρ Ζαμάλ που ζει 6 χρόνια στον Ασπρόπυργο και δέχτηκε την τελευταία δολοφονική επίθεση από τους φασίστες.

“Το βράδυ 3 Απριλίου γύρναγα με το ποδήλατο από τη δουλειά. Στην στάση του 855 στην Γκορυτσά τρία άτομα ήρθαν από πίσω μου και μου χώσανε μπουνιές και μετά κλωτσιές. Εγώ έπεσα κάτω. Ο ένας ήταν 28 χρονών οι άλλοι δυο 21-22. Όλοι τους είναι από την Γκορυτσά. Τους ξέρω ποιοι είναι. Πήγα στην αστυνομία και το κατήγγειλα αλλά δεν έκαναν τίποτα. Πλέον από το ένα μάτι δεν βλέπω καλά” ανέφερε στην ΕΑ  ο Αμπντούλ Λατίφ που μένει στον Ασπρόπυργο 9 χρόνια. 


Διαδηλωτές στο τέρμα του 855, εκεί που έγιναν πολλές ρατσιστικές επιθέσεις

 

Χαριεντισμοί ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους φασίστες

 

Αυτό το πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης κατέστρεψε η επίθεση των ΜΑΤ