Εκπαίδευση και Νεολαία
Στην τελική ευθεία - Ψήφο στην ΕΑΑΚ

Στην τελική ευθεία για τις φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν στις 24 Μάη (μεταφέρθηκαν μια βδομάδα αργότερα λόγω της πανεργατικής Απεργίας), η πολιτική συζήτηση έχει φουντώσει μέσα στις σχολές. Μια σειρά από σχήματα ΕΑΑΚ οργάνωσαν την περασμένη βδομάδα εκδηλώσεις με συζητήσεις, ανοίγοντας ζητήματα για την κατάσταση των πανεπιστημίων όσο και για την εργασιακή προοπτική, το αντιφασιστικό κίνημα, τον αντισεξισμό.

Στη Νομική Αθήνας στις 10 Μάη οργανώθηκε από το σχήμα Αντινομία εκδήλωση με θέμα τη δίκη της Χρυσής Αυγής με ομιλητές τον Κώστα Παπαδάκη και το Θανάση Καμπαγιάννη από την πολιτική αγωγή και τη Ντίνα Ρέππα, εκπαιδευτικό. Στις 10 και 11 Μάη σχήματα της ΕΑΑΚ- ΝΟΠΕ μαζί με την ΑΡΕΝ οργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων με συζητήσεις για την κρίση και τις επιθέσεις στην Παιδεία αλλά και για το σέξισμο και τις διακρίσεις.

Την προηγούμενη βδομάδα αντίστοιχο φεστιβάλ οργάνωσαν τα σχήματα της ΦΜΣ στην Πανεπιστημιούπολη για το διεθνές φοιτητικό κίνημα και την εμπορευματοποίηση της γνώσης. Στο Πάντειο η ΑΝΑΣΑ ΕΑΑΚ έκανε εκδήλωση σε σχέση με την αυταρχικοποίηση του Πανεπιστημίου όπου τελευταία υπάρχουν όλο και περισσότερα εμπόδια στο να δίνονται αίθουσες στους φοιτητές και τις πολιτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, αλλά και με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις της αστυνομίας σε Πάντειο και ΠΑΜΑΚ.

Φεστιβάλ

Στην Καλών Τεχνών, το σχήμα ΑρΚΑΣ οργάνωσε φεστιβάλ με συζήτηση για το αντιφασιστικό κίνημα και ομιλητές τη Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ, τον Θ. Κουτσουμπό από το ΕΕΚ και ομιλητή από την ΟΡΜΑ όπου άνοιξε συζήτηση τόσο για το αντιφασιστικό κίνημα και την αντιμετώπιση της αριστεράς στο ζήτημα του φασισμού όσο και για το ρόλο των εκθέσεων της Documenta που γίνεται στο χώρο της σχολής. Σε επόμενη εκδήλωση με ομιλήτριες τη Δήμητρα Κυρίλλου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη Βέρα Σιετερλή από το Μωβ και τη Μαρία Χλώρου από το ΕΕΚ άνοιξε η συζήτηση για το σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση, ενώ συζητήθηκε το Athens Pride και η παρέμβαση της αριστεράς.

Στο Βόλο έγινε εκδήλωση με ομιλητές από τη Θεσσαλονίκη συνδέοντας τις εικόνες των αντιστάσεων και την Κ. Χήρα, φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής, όπου μίλησε για τις μάχες που άνοιξαν λίγες βδομάδες πριν μαζί με τους αδιόριστους συναδέλφους τους.

Διήμερο φεστιβάλ έγινε και στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, ενώ ακολουθεί το Ηράκλειο αυτή την Τρίτη και σε μια σειρά άλλες πόλεις.

Παράλληλα με το άνοιγμα της πολιτικής συζήτησης και το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές, τα ΕΑΑΚ οργανώνουν τη συμμετοχή των φοιτητών στις διαδηλώσεις της απεργίας την Τετάρτη 17/5, σε όλες τις πόλεις. Σε αρκετές σχολές όπως στα 3 τμήματα της ΝΟΠΕ και τη Φιλοσοφική τη Δευτέρα, στη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας την Τρίτη κλπ, οργανώνονται γενικές συνελεύσεις.


ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά: Κλεισίματα με «πανεπιστημιακό» περιτύλιγμα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Παιδείας, προκλητικά εξήγγειλε ένα νέο «σχέδιο Αθηνά»: καταργήσεις και κλεισίματα σχολών με πρώτα θύματα τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. 

Η προσπάθεια να καταργηθούν και να κλείσουν τμήματα του ΤΕΙ έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά το ‘11 και ’12, με τα προηγούμενα «σχέδια Αθηνά» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κατάφεραν να κλείσουν κάποια τμήματα σε πόλεις της επαρχίας αλλά στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έσπασαν τα μούτρα τους. Ένα κύμα καταλήψεων και μεγάλων διαδηλώσεων μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις σε σχολές που οι σύλλογοι τους είχαν να συνεδριάσουν χρόνια όπως η ΣΕΥΠ και η ΣΔΟ τα μπλόκαραν. Τότε παλέψαμε μαζί με τους διοικητικούς και καθηγητές μας, ακόμα και με κοινές συνελεύσεις. 

Το περιτύλιγμα της επίθεσης σήμερα είναι η μετονομασία των ΤΕΙ σε «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Τη στιγμή που η κυβέρνηση κατεβάζει το 4ο μνημόνιο είναι πρόκληση να ισχυρίζονται ότι η συγχώνευση είναι αναβάθμιση και όχι κλείσιμο. Ποιά αναβάθμιση όταν η υποχρηματοδότηση έχει βαρέσει κόκκινο; Ειδικά στα ΤΕΙ η κατάσταση είναι απελπιστική χωρίς υποδομές, χωρίς εργαστήρια, χωρίς καθηγητές ή με καθηγητές έκτακτους, απλήρωτους για μήνες. Τα βάρη αυτής της πολιτικής τα πληρώνουν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για αναλώσιμα, πληρώνοντας για τη διαλυμένη μέριμνα και αντιμετωπίζοντας όλων των ειδών τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να εισβάλουν για να κερδοσκοπήσουν πάνω στη διάλυση. Τα «τεχνικά πανεπιστήμια» είναι ο τρόπος για να προωθήσει η κυβέρνηση τη κατάργηση τμημάτων, τη διάσπαση των πτυχίων, την επιβολή διετών προγραμμάτων με αντίστοιχα επαγγελματικά πτυχία δεξιοτήτων. Εκτιμάται ότι με αυτό το σχέδιο θα κλείσουν το 30% των τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας. 

Δεν θα τους αφήσουμε. Ήδη οργανώνουμε την ενημέρωση των φοιτητών με προκήρυξη και αφίσα, χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός. Οργανώνουμε το συντονισμό των φοιτητών με τους διοικητικούς και τους καθηγητές που αντιδρούν επίσης σε αυτά τα σχέδια. Ξεσηκώνουμε τις σχολές μας και γι’ αυτό τη Τρίτη καλούμε σε γενική συνέλευση το σύλλογο της ΣΓΤΚΣ με πρώτο σταθμό την πανεργατική απεργία αλλά και για να αποτελέσει την πρώτη σχολή που μπαίνει στον αγώνα για να ξεσηκώσουμε και όλα τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ. 

Διοτίμα Χριστοπούλου 
Γραφίδα ΕΑΑΚ


Ρέθυμνο

Την Τρίτη 9/5 και Τετάρτη 10/5 διοργανώθηκε από την Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση, σχήμα των ΕΑΑΚ του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, το πρώτο πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ με κεντρικό σύνθημα “Δεν θα γίνουμε η χαμένη γενιά, με τους αγώνες μας θα νικήσουμε”. 

Η πρώτη μέρα περιλάμβανε μια ανοιχτή συζήτηση για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο και την απάντηση του φοιτητικού κινήματος. Οι τοποθετήσεις φοιτητών από διαφορετικές σχολές του Πανεπιστημίου ανέδειξαν το πως η υποχρηματοδότηση επηρεάζει δραματικά την ακαδημαϊκή και κοινωνική διαδικασία. 

Κάποια σημαντικά στοιχεία από την συζήτηση ήταν το πως μετά το 2010 και την ψήφιση μνημονίων κόπηκαν οι προσλήψεις καθηγητών και κονδυλίων με αποτέλεσμα την μείωση μαθημάτων. Η λύση που δόθηκε από το Υπουργείο για να καλύψει αυτό το κενό ήταν η πρόσληψη ακαδημαϊκών υποτρόφων με συμβάσεις εργασίας πεντάμηνες, μισθό 350 ευρώ και κανένα δικαίωμα. 

Ο Κώστας Βλασσόπουλος, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τόνισε ότι “υπήρχε αρκετός κόσμος και μέσα στο Πανεπιστήμιο και εκτός Πανεπιστημίου που ακόμα και μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Σεπτέμβρη του 15 θεωρούσε ότι κάπως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι η διάψευση αυτών των προσδοκιών. Η κυβέρνηση προωθεί πώς θα μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, και πώς θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα τα Πανεπιστήμια....”. 

Μαριλού Νταούλη 
φοιτήτρια Κοινωνιολογίας 


ΕΚΠΑ: Στη μάχη της πανεργατικής

Στο Μαθηματικό κάνουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους φοιτητές να επιλέξουν στις 17/5 να μην ανέβουν στη σχολή αλλά να κατέβουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο. Υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό. Δηλαδή δεν κάνουμε μόνο ενημέρωση για την απεργία, αλλά ζητάμε από τους φοιτητές με τους οποίους μιλάμε να δράσουν κι αυτοί οργανωτικά.

Οι φοιτητές από τα ξενόγλωσσα είχαν κάνει συνέλευση με πολύ κόσμο για να δράσουν στο ζήτημα με τα συγγράμματα που πλέον αναγκάζονται να τα πληρώσουν. Δηλαδή ένα κομμάτι της Φιλοσοφικής σχολής παλεύει ήδη πολύ δυναμικά.

Ανοίγοντας μαζί με την απεργία και τη συζήτηση για τον Μαρξισμό και κοιτώντας μαζί με τους φοιτητές το πρόγραμμα συζητήσεων, όλοι δείχνουν ενδιαφέρον.

Σοφία Σισμάνη
ΕΚΠΑ


Στις φοιτητικές εκλογές στηρίζουμε-ψηφίζουμε

ΑΘΗΝΑ
Νομική - ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ
Πολιτικό Νομικής – ΡΑΣ
Πάντειο - ΑΝΑΣΑ
ΑΣΚΤ - ΑΡΚΑΣ
ΕΜΠ Ηλεκτρολόγων - ΑΝΑΦΗ
Ιατρική - Ενωτική πρωτοβουλία ΑΡΙΣ-ΠΑΦ
Φιλοσοφική - Ενωτική πρωτοβουλία ΣΑΦ -ΚΑΡΦΙ
Μαθηματικό - ΑΕΠ
Χημικό - ΑΣΥΧ
ΤΕΙ Αθήνας ΣΔΟ - ΚΡΑΧ
ΤΕΙ Αθήνας ΣΕΥΠ - ΑΝΑΡΣΥΠ
ΤΕΙ Αθήνας ΣΤΕΦ - ΑΡΠΑ
ΤΕΙ Αθήνας ΣΓΤΚΣ - γραφίδα
ΤΕΙ Αθήνας ΣΤΕΤΡΟΔ - ΑΝΑΣΤΡΟΦΟΙ
ΤΕΙ Πειραιά ΣΤΕΦ - ΜΑΡΚΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΠΘ Nομική - CONTRA LEGEM
ΑΠΘ Αγγλικό - ΑΝΑΡΠΑ
ΑΠΘ Κινηματογράφου - ΕΑΑΚ
ΑΠΘ Πολιτικών Επιστημών - ΕΑΑΚ
Πολυτεχνείο Χημικών Μηχανικών - ΣΧΗΜΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ιατρική - RESISTANCE
Χημικό - ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ
Πληροφορική - RAM
ΠΤΕΤ - ΚΡΑΦΤ
Οικονομικό - ANTICAPITALISTA

BΟΛΟΣ
Πολυτεχνείο Αρχιτεκτονική - CAMERA OBSCURA
Θόλος Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής - ΕΑΑΚ ΘΟΛΟΥ
Θόλος Παιδαγωγικό - ΕΑΑΚ ΘΟΛΟΥ
Θόλος Δίκτυα - ΡΕΥΜΑ
Θόλος Ιστορικό-Αρχαιολογικό - ΕΑΑΚ ΘΟΛΟΥ

ΛΑΡΙΣΑ
Ιατρική - RESISTENCIA

ΠΑΤΡΑ
Χημικό - ΚΑΤΑΛΥΣΗ
Ιατρική - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οικονομικό - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
Θεατρικών Σπουδών - ΘΕΑΑΜΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ
Κοινωνιολογία - ΑΕΠ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ιατρική - ΚΑΡΦΙ
Βιολογικό - ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ ΕΛΙΚΑ
Φυσικό - ΕΝΤΡΟΠΙΑ
CSD - REVOLUTIONAIRE