Εργατικό κίνημα
ΠΗΓΑΣΟΣ: “Να συνεχίσει η απεργία”

Τρίτη 16/5: Οι εργαζόμενοι του Πήγασου και οι Financial Crimes στην απεργία των ΜΜΕ

Το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση των ΜΜΕ την Τρίτη 16/5 και τη διαδήλωση που ακολούθησε, έδωσαν οι εργαζόμενοι του Πήγασου. Ο Πήγασος, ο εκδοτικός όμιλος του Μπόμπολα που βγάζει μεταξύ άλλων εφημερίδες όπως το Έθνος, την Ημερησία και τη Goal News, βρισκόταν σε απεργία σχεδόν για μια βδομάδα. Αφορμή για την απεργία είναι οι οφειλές στους εργαζόμενους δεδουλευμένων που φτάνουν τους 5 μήνες. 

Οι συνεχιζόμενες οφειλές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μετά από μια μακρά πορεία αντεργατικών επιθέσεων στον όμιλο, συμπεριλαμβανομένων εκδικητικών απολύσεων, συνδικαλιστικών διώξεων κι απληρωσιάς. Γι'αυτό και η απεργία όταν ξέσπασε είχε συμμετοχή, μαζικές συνελεύσεις κι επιτυχημένες περιφρουρήσεις. Η απεργία ανεστάλη σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/5. Χρειάστηκε να επιστρατευτεί όλος ο εργοδοτικός μηχανισμός για να βάλει τις πιέσεις και να κερδίσει τη συνέλευση μετά από τρεις καταμετρήσεις και με μόλις 6 ψήφους διαφορά (120-126). Η πρόταση της οριακής μειοψηφίας μίλαγε για συνέχιση της απεργίας.

Ακόμα κι έτσι όμως, η απόφαση δεν θα μπορούσε να μιλάει για παράδοση των όπλων, αλλά για αναστολή της απεργίας μέχρι την Παρασκευή, όπου θα γινόταν τριμερής. Κατόπιν θα ακολουθούσε νέα συνέλευση και αν δεν είχε δοθεί λυση στο ζήτημα των δεδουλευμένων, οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονταν. 

Η τριμερής στο υπουργείο Εργασίας έγινε. Λύση δεν δόθηκε. “Ήταν παρών ο ίδιος ο Μπόμπολας” μας λέει η Γεωργία, εργαζόμενη στον όμιλο. “Είπε ότι θα πληρώνει σύμφωνα με το νόμο, ωστόσο δεν είπε τίποτα για τα χρωστούμενα. Είπε ότι η απεργία 'έκανε κακό΄και απείλησε ότι ή θα βρεθεί επενδυτής ή θα πάει ακόμα και σε πτώχευση. Η συνέλευση όμως δεν έγινε την Παρασκευή. Είναι υπό την ευθύνη των σωματείων να την καλέσουν και πρέπει να το κάνουν άμεσα. Αφενός για να ενημερωθεί ο κόσμος για την τριμερή κι από τη στιγμή που δεν έχει δοθεί καμία λύση να δούμε πώς θα συνεχίσουμε”.