Η άποψή μας
“Πρωτογενή πλεονάσματα” αυτοί, απεργίες-καταλήψεις εμείς

Κατάληψη στο αμαξοστάσιο του δήμου Χαλανδρίου

Οι κερδοσκόποι του Χρηματιστήριου έδωσαν πανηγυρικά την έγκρισή τους στη συμφωνία που έφερε ο Τσακαλώτος από το Eurogroup της περασμένης βδομάδας. Ό, τι και να λένε οι Μητσοτάκηδες και οι άλλοι νεοφιλελεύθεροι φίλοι τους, τα αφεντικά αγκάλιασαν την προοπτική που τους προσφέρει ο Τσίπρας παρέα με τον Σόιμπλε και τη Λαγκάρντ: πρωτοφανή “πρωτογενή πλεονάσματα” εξασφαλισμένα με άγριες περικοπές, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. 

Και μόνο αυτή η εικόνα είναι αρκετή για να κάνει ξεκάθαρο σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια της Αριστεράς το πόσο σημαντική είναι η μάχη που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι σε Δήμους, Νοσοκομεία και Σχολεία για το μέτωπο των προσλήψεων.

Η βδομάδα ξεκίνησε με καταλήψεις στους Δήμους και αυτή την Πέμπτη κατεβαίνουν σε απεργία όλοι οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία έχουν πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις με αίτημα μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Το “Καραβάνι της Υγείας” που βάδισε στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Λάρισα και στα Γιάννενα, τώρα κατεβαίνει στην Ηλεία. 

Απειλή

Στο χώρο της Παιδείας, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ ετοιμάζονται για τα συνέδριά τους μέσα σε συνθήκες όπου οι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών -μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι- αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των μαθητών τους.

Παντού, αντί για προσλήψεις, η κυβέρνηση ανοίγει την απειλή της “αξιολόγησης” σαν εργαλείο πειθάρχησης και εντατικοποίησης των εργαζόμενων σε υπηρεσίες που ήδη υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού και υποχρηματοδότηση. 

Ο συντονισμός των αντιστάσεων σε όλους αυτούς τους τομείς είναι μια άμεση προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα. Όχι μόνο γιατί “παίζονται” οι δουλειές χιλιάδων συμβασιούχων και οι εργασιακές συνθήκες όλων των εργαζόμενων σε αυτές τις υπηρεσίες, αλλά και γιατί μαζί τους “παίζονται” οι ανάγκες όλων των εργατικών οικογενειών για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Αλλά και για έναν επιπλέον λόγο. Οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και σε όλα τα τμήματα των Δήμων αποτελούν μερικές από τις πιο ισχυρές συνδικαλιστικά ταξιαρχίες της εργατικής τάξης. Η συντονισμένη δράση τους μπορεί να τινάξει στον αέρα τις συμφωνίες της Τρόικας με την κυβέρνηση.

Να θυμηθούμε ότι ήταν αυτή ακριβώς η κοινή δράση το φθινόπωρο του 2011 που σήμανε το τέλος της κυβέρνησης που ξεκίνησε τα μνημόνια, δηλαδή του ΓΑΠ. Να θυμηθούμε επίσης ότι η επίθεση του “Κούλη” Μητσοτάκη με την αξιολόγηση όταν ήταν υπουργός των Σαμαροβενιζέλων σκόνταψε ξανά πάνω στην αντίσταση αυτών των τμημάτων της τάξης μας. Δεν χωράει αμφιβολία για τη δύναμη που έχει η συντονισμένη δράση με απεργίες και καταλήψεις.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να οργανώσουμε αυτή τη δύναμη. Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Τώρα είναι η στιγμή για να διευρυνθούν. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν και πρέπει να βάλουν πλάτη σε αυτόν τον αγώνα. Για να ανοίξουμε όλοι μαζί την προοπτική ότι υπάρχει εργατική εναλλακτική λύση απέναντι στα ατέλειωτα μνημόνια που σερβίρει ο Τσίπρας ως “έξοδο”.