Διεθνή
 Συρία, Ιράκ: Ο βάρβαρος αγώνας δρόμου των “απελευθερωτών”

Ξεπερνούν τις 80.000 οι πρόσφυγες που τρέχουν να γλυτώσουν από την πολιορκία της Μοσούλης

Οι επίσημες τουλάχιστον πληροφορίες λένε ότι τόσο στη Ράκα όσο και στη Μοσούλη οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πολύ κοντά στη συντριβή, και το αναμενόμενο θα ήταν να έχουν αρχίσει οι πανηγυρισμοί των ιμπεριαλιστών γιατί τελειώνουν με τον “μεγάλο εχθρό”. 

Αντί γι’ αυτό χτυπάνε καμπάνες κινδύνου για ακόμη μεγαλύτερη ένταση στον πόλεμο. Οι ΗΠΑ κατέρριψαν συριακό αεροσκάφος κοντά στη Ράκα, και η Ρωσία στέλνει μήνυμα ότι σε επόμενο τέτοιο επεισόδιο θα έχουν να κάνουν με τη ρωσική αεροπορία. Είναι η πρώτη φορά που η επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία φτάνει μέχρι το σημείο κατάρριψης αεροσκάφους. Επισήμως ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μοιράσει ρόλους και χώρους στη Συρία καθώς έχουν βάλει στόχο να “απελευθερώσουν” τις πόλεις που ελέγχει το ISIS. Όμως οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί και ανταγωνίζονται στη Συρία είναι πλέον πάρα πολλές και ο ένας ποδοπατάει τον άλλον. Το συριακό καθεστώς λέει πως το αεροσκάφος επιχειρούσε κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ λένε ότι βομβάρδιζε υπερβολικά κοντά στις κουρδικές δυνάμεις που επίσης σφυροκοπούν το ISIS με τη στήριξη των Αμερικάνων. Οι Ρώσοι μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι διαμάχες για το ποιος ελέγχει την ανατολική Συρία. Την περασμένη βδομάδα όμως διακήρυξαν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία του Άσαντ για να φτάσει μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ και θέλουν να τρίξουν τα δόντια σε όποιον θα σταθεί εμπόδιο.

Τα διεθνή ΜΜΕ πλέον επιστρατεύουν όλο και περισσότερο εκφράσεις όπως “κούρσα”, “μοιρασιά”, “διαμελισμός” της Ανατολικής Συρίας, λέξεις που χρησιμοποιούνται όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις συγκρούονται μεταξύ τους από την εποχή που έκοψαν κομματάκια της Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα. 

“Η Ανατολική Συρία είναι στρατηγικά κρίσιμη και για τις δυο πλευρές. Όποιος αποσπάσει αυτά τα εδάφη από το ISIS θα ελέγξει μια πλούσια σε πόρους περιοχή και θα έχει τη δύναμη είτε να συνδέσει είτε να μπλοκάρει τη χερσαία πρόσβαση του Ιράν προς τους ‘αντιπροσώπους’ που υποστηρίζει από το Ιράκ μέχρι τη Συρία και το Λίβανο”, λέει μια περιγραφή στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Το Ιράν από τη μεριά του κλιμάκωσε και αυτό την εμπλοκή του την περασμένη βδομάδα, εκτοξεύοντας για πρώτη φορά βαλλιστικούς πυραύλους εντός συριακού εδάφους κατά του ISIS.

Σύγκρουση γιγάντων

Έτσι αυτό που υποτίθεται ήταν μια μονόπλευρη επίθεση κατά μιας περιθωριακής δύναμης όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη μετατραπεί σε μια σύγκρουση γιγάντων και όχι μόνο. ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν το μεγάλο κουμάντο, το συριακό καθεστώς εφορμά ανατολικά, οι Κούρδοι κάνουν τη δύσκολη δουλειά στο έδαφος, η Τουρκία κρατάει τα μπόσικα για να μην ελέγξουν μόνοι τους οι Κούρδοι και τις δυο πλευρές του Ευφράτη, ενώ σύμφωνα με τα παράπονα άλλων πολιτοφυλακών που δρουν στην περιοχή “σιίτικες μιλίτσιες εδώ και βδομάδες έχουν ξεχυθεί προς τα εδώ, ανάμεσά τους και δυνάμεις της Χεζμπολάχ από το Λίβανο”. 

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η Ανατολική Συρία, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο. Από μόνο του το Κουρδικό απλώνει την αποσταθεροποίηση στην Τουρκία, ενώ ήδη έχει προκηρυχθεί και δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν το Σεπτέμβρη. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επίσημα ότι διοχετεύουν όπλα προς τις κουρδικές δυνάμεις (το συριακό τμήμα του PKK που για την Τουρκία είναι τρομοκρατική οργάνωση). 

Τα πράγματα απλώνονται ακόμη περισσότερο με την κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω του αποκλεισμού του Κατάρ από τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε σύμφωνο για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Κατάρ και ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ. Ενώ σε μια παράλληλη εξέλιξη η Σαουδική Αραβία μετά από αψιμαχίες στη θάλασσα, συνέλαβε Ιρανούς τους οποίους χαρακτηρίζει μέλη των “Φρουρών της Επανάστασης” του ιρανικού καθεστώτος, ενώ η Τεχεράνη από τη μεριά της ισχυρίζεται πως η σαουδική επίθεση έγινε κατά… ψαράδων.

Στο μεταξύ, τα φώτα της δημοσιότητας ποτέ δεν έπεσαν στο τι πραγματικά εξελίσσεται στις πόλεις που βρίσκονται υπό την πολιορκία των ιμπεριαλιστών που θέλουν να τις “απελευθερώσουν” από το ISIS. Πλέον ήρθαν στο φως εικόνες από τη Ράκα και από τη Μοσούλη όπου εκτιμάται πως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο, ένα υλικό που προκαλεί χημικά εγκαύματα και κάνει το δέρμα να καίγεται ως το κόκκαλο. Αλλά όλα αυτά παρουσιάζονται σαν λεπτομέρειες, μπροστά στη μάχη με το υποτιθέμενο “απόλυτο κακό” του ISIS, άσχετα αν στις πόλεις παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι.

Αυτό που απασχολεί τους ιμπεριαλιστές δεν είναι αν θα μείνει τίποτα όρθιο και κάποιος ζωντανός, αλλά ποιός στρατός και ποιά πολιτοφυλακή θα πατήσουν πρώτοι το πόδι τους όταν πέσουν οι πόλεις. Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η στιγμή αυτής της εισόδου δεν θα μετατραπεί σε ανάφλεξη μιας ακόμη μεγαλύτερης σύγκρουσης.