Εργατικό κίνημα
Γενική συνέλευση ΕΙΝΑΠ: 5ήμερη απεργία 15-19 Γενάρη

Στην πύλη του Λαϊκού Νοσοκομείου 14 Δεκέμβρη

Με 5νθήμερη απεργία, από τις 15 έως τις 19 Γενάρη, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Η απόφαση βγήκε στην μαζική διανοσοκομειακή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στον Ευαγγελισμό την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. 

Η απόφαση περιλαμβάνει τη δημιουργία κεντρικής απεργιακής επιτροπής, τύπωμα χιλιάδων απεργιακών προκηρύξεων και αφισών που θα μοιραστούν σε όλα τα νοσοκομεία για ενημέρωση των γιατρών και των πολιτών, κάλεσμα στις γενικές συνελεύσεις των γιατρών να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της απεργίας και να την οργανώσουν, εκλέγοντας απεργιακές επιτροπές ανά νοσοκομείο. Νέα διανοσοκομειακή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που θα δώσει συνέχεια θα γίνει μέσα στην απεργία, στις 18/1. 

Η αιχμή για το κίνημα των γιατρών που ξεκίνησε με μία 24ωρη απεργία στα τέλη Νοέμβρη και δύο 48ωρες το Δεκέμβρη, ήταν η απόφαση του Αβραμόπουλου να εφαρμόσει από 1η Γενάρη το ΠΔ 76/2005 που μειώνει το χρόνο εργασίας των ειδικευόμενων στις 58 ώρες και σταδιακά των ειδικευμένων στις 48 ώρες. Χωρίς αυξήσεις στους μισθούς και μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, η ρύθμιση σημαίνει πραγματική μείωση των αποδοχών των γιατρών, ελαστικοποίηση του ωραρίου τους και των εργασιακών τους σχέσεων και το χειρότερο νοσοκομεία που εφημερεύουν χωρίς ιατρικό προσωπικό βάζοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. 

Η επικείμενη αυτή επίθεση έδωσε στους γιατρούς την αφορμή να εκφράσουν αγωνιστικά την οργή τους για ολόκληρη την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Από την πρώτη στιγμή βγήκαν επιθετικά, όχι μόνο για να αποκρούσουν την εφαρμογή του ΠΔ, αλλά και για να διεκδικήσουν τα συνολικά τους αιτήματα ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές που αποτυπώνονται για άλλη μια χρονιά στον προϋπολογισμό του 2007. Απαιτούν αυξήσεις στο βασικό μισθό, μαζικές και μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που να καλύψουν όλα τα κενά των νοσοκομείων, αξιοπρεπές πρωινό ωράριο και μία εφημερία την εβδομάδα, γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ. 

Οι πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών ήταν τόσο μαζικές που πέτυχαν να κάνουν σκόνη την Επιτροπή "Διαλόγου" που έστησε ο Αβραμόπουλος, σε συνεργασία με τη ΔΗΚΝΙ (ΔΑΚΕ) στην ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ, για να μπλοκάρει το ξέσπασμα του κινήματος. Η επιτυχία αυτή φόβισε ακόμα περισσότερο τον υπουργό. Είδε ότι ο εφιάλτης που έζησε η Μαριέτα με τις φοιτητικές καταλήψεις και την απεργία διαρκείας των δασκάλων, μεταφέρεται τώρα έξω από το δικό του υπουργείο. 

Υποσχέσεις

Ετσι, πριν τη κρίσιμη συνέλευση της περασμένης Πέμπτης, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες προτάσεις για να εκτονώσει την κατάσταση. Ανακοίνωσε εξάμηνη αναβολή της εφαρμογής του ΠΔ με αόριστες υποσχέσεις για ενσωμάτωση της αποζημίωσης της εφημερίας στις συντάξιμες αποδοχές, ένα πρόσθετο επίδομα και προσλήψεις. Δεν κατάφερε να πείσει κανέναν. 

Στην συνέλευση, το Δώμα του Ευαγγελισμού ξεχείλισε από απεργούς που απομόνωσαν τη ΔΗΚΝΙ, απέρριψαν τις προτάσεις Αβραμόπουλου και ψήφισαν την κλιμάκωση. Η πρόταση για την 5νθήμερη απεργία έγινε αρχικά μόνο από την Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι. Η παράταξη της ΑΡΣΙ ταλαντεύτηκε αν η 5νθήμερη θα έπρεπε να είναι απόφαση της συνέλευσης ή απλά εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο. Τελικά, όμως, και η ΑΡΣΙ συντάχτηκε με την πρόταση της Πρωτοβουλία Γένοβα. 

Η δεύτερη πρόταση, που στηρίχτηκε από τις παρατάξεις της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ), της ΑΕΓ (ΣΥΝ), της ΠΑΣΚ και της ΔΗΚΝΙ, δεν πρότεινε καμιά απεργιακή συνέχεια. Μιλούσε για γενικές συνελεύσεις γιατρών ανά νοσοκομείο μέχρι 15 Γενάρη και μετά νέα διανοσοκομειακή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που θα βγάλει κινητοποιήσεις. Ηταν μια πρόταση ενάντια στην κλιμάκωση του αγώνα και στη διάθεση των γιατρών, γι'αυτό και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του σώματος. 

Οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αποφάσισαν να κάνουν τον εφιάλτη του Αβραμόπουλου πραγματικότητα, ανοίγοντας το δρόμο σε όλες τις Ενώσεις των Γιατρών να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Την Τετάρτη 20/12, θα γίνει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Η Πρωτοβουλία Γένοβα καλεί τους γιατρούς σε μαζική πολιορκία της συνεδρίασης. "Θα προτείνουμε τη μετατροπή της απεργίας σε πανελλαδική", μας είπε ο Θανάσης Σταυρίδης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ με την Πρωτοβουλία Γένοβα, "Ετσι μόνο η ΟΕΝΓΕ θα γίνει μία ομοσπονδία οδηγός στη μάχη και όχι νεκροφόρα του κινήματος που διαπραγματεύεται με τον υπουργό. Γι'αυτό δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι. Θέλουμε να είναι ο κόσμος παρόν και να πιέζει όλα τα μέλη του ΔΣ να υιοθετήσουν την πρόταση. 

Ταυτόχρονα ξεκινάμε την οργάνωση της απεργίας με αφίσα, προκήρυξη, κάλεσμα για συνελεύσεις ανά νοσοκομείο που θα πάρουν την απεργία στα χέρια τους. Χρειάζεται αυτή η απεργία να οργανωθεί από τη βάση, από τον κόσμο που τη ψήφισε στη συνέλευση, από το κόσμο που βράζει μέσα στα νοσοκομεία. Χρειάζεται επίσης να απευθυνθούμε στους νοσηλευτές, τους διοικητικούς και όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ώστε να πιέσουμε και την ΠΟΕΔΗΝ να συντονιστεί μαζί μας".