Εκπαίδευση και Νεολαία
Εμπρός για καταλήψεις διαρκείας

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 που ξεκινά στις 10 Γενάρη πρέπει να βρει όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας κλειστά. Σε μια σειρά σχολές, οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών που έγιναν την εβδομάδα της Πανεργατικής Απεργίας στις 13/12 αποφάσισαν διήμερες ή τριήμερες καταλήψεις. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε καταλήψεις διαρκείας. 

Αυτή η προοπτική έχει ήδη ανοίξει. Στο ΣΕΜΦΕ η γενική συνέλευση των φοιτητών την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη αποφάσισε 5ήμερη κατάληψη την τελευταία βδομάδα πριν τις γιορτές και συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη. Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μετά τα Χριστούγεννα. 

Στην ανοιχτή σύσκεψη της ΠΟΣΔΕΠ τη Δευτέρα 18/12 (βλέπε δίπλα) με σκοπό το συντονισμό του κινήματος για να ανατραπεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, ο εκπρόσωπος του ΣΕΜΦΕ περιέγραψε με καθαρό τρόπο το κλίμα της σχολής του: "Εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή σε 5ήμερη κατάληψης της σχολής. Η συνολική αντίδραση στην αναθεώρηση είναι το κομβικό σημείο. Επιδιώκουμε το συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς και συνολικά με τους εργαζόμενους. Το φοιτητικό κίνημα του Μάη Ιούνη με τις καταλήψεις είναι αυτό που μας ανοίγει το δρόμο. Στις 10 Γενάρη όλες οι σχολπς πρππει να είναι κλειστπς και όλοι οι εργαζόμενοι πρππει να βρίσκονται σε απεργία. Εμείς πάμε και πάλι για καταλήψεις διαρκείας". 

Εως τις 12 Γενάρη έχουν αποφασίσει κατάληψη και δύο σχολές του Ηρακλείου, το Επιστήμης Υπολογιστών και το Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. "Μετά την τριήμερη κατάληψη τις ημπρες της Πανεργατικής Απεργίας, πγινε νπα γενική συνπλευση που αποφάσισε κατάληψη πως τις 12 Γενάρη", μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς, φοιτητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και μέλος της Πρωτοβουλίας Γένοβα, "Η μαζικότητα της νπας συνπλευσης θύμιζε το καλοκαίρι. Η απαρτία είναι 100 φοιτητπς και τώρα 250 αποφάσισαν την κλιμάκωση. Οι δύο κατειλημμπνες σχολπς πχουμε αναρτήσει πανό σε όλη την πόλη, πχουμε οργανώσει εξορμήσεις σε τπσσερα σχολεία, την Τρίτη 19 Δεκπμβρη θα κάνουμε ενημπρωση στο κόσμο στο λιμάνι και επίσης καλούμε σύσκεψη με την τοπική ΑΔΕΔΥ, τους δασκάλους και τους μαθητπς για συντονισμό".