Η Αριστερά
O κύκλος εκδηλώσεων του ΣΕΚ συνεχίζεται: Πάλη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, διάλογος για τις εναλλακτικές λύσεις

Ρέθυμνο

To Σάββατο 9 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο η εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος με θέμα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα - η μάχη με τον νεοφιλελευθερισμό." Η πόλη είχε γεμίσει με αφίσες, χαρτόνια και πανώ της εκδήλωσης πολλές μέρες νωρίτερα για την ενημέρωση και την εξασφάλιση της μαζικότητας. Η εκδήλωση αυτή είχε ενα ξεχωριστό νόημα.

Τον περασμένο Μάη- Ιούνη τα μέλη του ΣΕΚ στις σχολές δώσαμε τις μάχες με τις καταλήψεις, μετά ήρθαν οι δάσκαλοι οπου είχαμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση καθώς τους δίναμε την εικόνα απο τις καταλήψεις μας και τους στηρίζαμε να συνεχίσουν την απεργία. Οι συμβασιούχοι που κατέλαβαν το δημαρχείο πρίν απο λίγο καιρό κάναν απεργία πείνας και οργανώσαμε οι φορείς της πόλης μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια. Τέλος οι απεργοί νοσοκομειακοί επιβεβαιώνουν ότι όπου και να κοιτάξει κανείς, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να περάσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και παντού υπάρχει αντίσταση και μάλιστα σε πολύ προχωρημένη μορφή πάλης. 

Το ερώτημα που γεννιέται τίθεται ως εξής. "Πέρα απο το να αρνείστε το σημερινό σύστημα, τι προτείνετε;" Πάνω σε αυτό ο Πάνος Γκαργκάνος που έκανε την εισήγηση έβαλε όχι μόνο την εικόνα απο τον κόσμο που αντιστέκεται παγκόσμια αλλά και την προοπτική της λύσης του σοσιαλισμού. Μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενοι θα ελέγχουν τα μέσα παραγωγής και που από ιδιωτικά θα γίνουν κοινωνικά ως προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας, είναι οχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία. Χαιρετισμοί ακούστηκαν απο εκπρόσωπο των συμβασιούχων, απο Πακιστανό εργαζόμενο που οργανώσαμε μαζί την διαδήλωση για τον Τζαβέντ Ασλάμ στο Ρέθυμνο από συνδικαλιστές στο Νοσοκομείο και στη Νομαρχία και από μέλη ΔΕΠ. 

Πλούσιος διάλογος έγινε και απο τους 65 συνολικά παρευρισκόμενους καθώς πολλοί πήραν τον λόγο, άλλοι συμφωνώντας, άλλοι κάνοντας ερωτήσεις, θέτοντας προβληματισμούς και κάνοντας τοποθετήσεις. Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα για την οργάνωση του απεργιακού συλλαλητηρίου στις 13 του Δεκέμβρη. Οι επαναστατικές ιδέες σε συνδιασμό με την αντίσταση και την δράση του απλού κόσμου είναι η δύναμη που μπορεί να τσακίσει τον νεοφιλελευθερισμό. Η αριστερά έχει μόνο να κερδίσει συζητώντας για την προοπτική του κινήματος. Έχουμε έναν κόσμο να κερδίσουμε... 

 

Θεσσαλονίκη

Μαζική και με πολύ ζωντανή συζήτηση ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη που είχε θέμα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». 80 περίπου ακτιβιστές από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις τράπεζες, τα Λιπάσματα, τις σχολές του ΑΠΘ συμμετείχαν στη συζήτηση για την προοπτική του κινήματος στη σύγκρουση με το νεοφιλελευθερισμό.

Η συζήτηση άνοιξε με την Αλεξάνδρα Σιαφάκα, φοιτήτρια της Πρωτοβουλίας Γένοβα στη σχολή δημοσιογραφίας. Ακολούθησε ο Γιώργος Πλανάκης εργαζόμενος και καταληψίας στο εργοστάσιο Λιπασμάτων και ο Γιάννης Κούτρας, από τη νοσοκομειακή επιτροπή του Ιπποκράτειου. 

Η Μαρία Στύλλου στην κεντρική εισήγηση αναφέρθηκε στην κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού «που τροφοδοτεί το κίνημα αλληλεγγύης σε κάθε αγώνα που ξεσπάει, όπως φάνηκε και στις φοιτητικές καταλήψεις αλλά και στον ηρωικό αγώνα των δασκάλων. Αυτή είναι η εικόνα παγκόσμια από τη Λατινική Αμερική του Τσάβες και του Μοράλες μέχρι τη Γαλλία με τη μεγάλη νίκη φοιτητών και συνδικάτων εναντία στον CPE. Ταυτόχρονα, η κατάρρευση κάθε εμπιστοσύνης στις ‘λύσεις’ του Γιώργου Παπανδρέου και της σοσιαλδημοκρατίας ανοίγει μαζικά τη συζήτηση όχι μόνο για το πώς μπορούν να νικάνε οι αγώνες κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις και την αγορά αλλά και για την προοπτική για μια κοινωνία με εργατικό έλεγχο».

Ακολούθησε πλήθος παρεμβάσεων με τις εμπειρίες από πολλούς χώρους. Ο Μάκης Γεροντίδης, εφοριακός στα Γιαννιτσά, τόνισε ότι «ακόμα και σε χώρους που φαίνεται να μένουν ανέγγιχτοι από τις επιθέσεις της κυβέρνησης η συζήτηση για την προοπτική ανοίγει». Ο Βασίλης, μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής, έδωσε την εικόνα του αναβρασμού που επικρατεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ. «Διαφωνούμε κάθετα με τον Γ. Παπανδρέου για το άρθρο 16. Αυτή η πολιτική κάθε άλλο παρά σοσιαλιστική είναι γιατί χτυπάει τα φοιτητικά και τα εργασιακά δικαιώματα. Μετατρέπει την Παιδεία σε εμπόρευμα. Πιστεύω ότι θα είμαστε μαζί σε κάθε συνέλευση και απεργία ενάντια στην προσπάθεια αναθεώρησης».

Η Άννα Βελεγράκη από την Πρωτοβουλία Γένοβα Νομικής τόνισε ότι ήταν «νίκη των φοιτητών ότι μπήκαμε στις σχολές το Σεπτέμβριο χωρίς να πληρώνουμε τα βιβλία μας ή να πετιούνται απ’ έξω οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, αλλά και επειδή εμπνεύσαμε τη μεγάλη απεργία των δασκάλων. Όμως, η νίκη αυτή δεν είναι και το τέλος του αγώνα μας. Γι’ αυτό ήταν λάθος η στάση της Αριστεράς στις σχολές να υποτιμάει τον κόσμο που έδωσε αυτή τη μάχη και να μην προτείνει καταλήψεις το φθινόπωρο». 

Αισιοδοξία

Η Τζίνα, τραπεζοϋπάλληλος στην Alpha Bank, είπε ότι «η συζήτηση για την εμπορευματοποίηση των πάντων, για τη βαρβαρότητα με ώθησε να μιλήσω. Η σημερινή συζήτηση μου έδωσε θάρρος. Η Γαλλία μας έδωσε αισιοδοξία.» Αλλά υπογραμμίζοντας ότι αυτά που ζει στο χώρο της βρίσκονται πολλές φόρες στον αντίποδα, έθεσε τον προβληματισμό πώς μπορεί να σπάσει ο φόβος μέσα στον κόσμο για να μπορέσει να ξεσπάσει η αγανάκτηση του. Τους ίδιους προβληματισμούς έθεσε και η Χαρούλα, που είναι δασκάλα, η οποία είπε ότι μετά το κλείσιμο της απεργίας υπάρχει απαισιοδοξία αφού η ιδιωτικοποίηση φαίνεται σαν να είναι μοιραία. 

Συνεχίζοντας το διάλογο, ο Μπάμπης Κουρουνδής, μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων μίλησε για τη γενίκευση των αγώνων ενώ ο Γιάννης Μήτσιας, φοιτητής στο Πολυτεχνείο, στάθηκε ιδιαίτερα στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. 

Ο Κώστας Τορπουζίδης, δικηγόρος και μέλος του ΣΕΚ τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι αντίπαλοι μας φοβούνται. Ο Μπους φοβάται μια μεγάλη ήττα στο Ιράκ. Τα αφεντικά στη Γαλλία φοβούνται μετά την ήττα τους την περασμένη άνοιξη. Το κίνημα του Σιάτλ, της Γενοβα, το αντιπολεμικό κίνημα, οι μεγάλες απεργίες διαρκείας δείχνουν την αλλαγή σε σχέση με τις αρχές τις δεκαετίας του ’90. Η Αριστερά έχει υποχρέωση να δει αυτή τη δυναμική και να την οργανώσει». 

Η Εύα Τζένου, καθηγήτρια στην Ορεστιάδα στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να συζητήσει στο πώς εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και έφερε το παράδειγμα από την ΕΛΜΕ της που αυτή η πολιτική συζήτηση έδωσε θάρρος στον κόσμο να ανοίξει την κριτική στην ηγεσία του συλλόγου και να κερδίσουν την Γενική Συνέλευση ενάντια στη ΔΑΚΕ.Ήταν μια σημαντική συζήτηση απ’ την οποία έφυγαν όλοι πιο σίγουροι για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. 

Κώστας Τορπουζίδης

 

Ηράκλειο

Συνολικά 50 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στο Ηράκλειο. Εργαζόμενοι, δάσκαλοι, μαθητές και φοιτητές από το χώρο του ΣΕΚ, του ΣΥΝ των ΕΑΑΚ και του ΝΑΡ συμμετείχαν με παρεμβάσεις. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πάνος Γκαργκάνας μιλώντας για την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού από τα κάτω σήμερα. Από την Λατινική Αμερική που βράζει στον 21ο αιώνα μέχρι την έκρηξη απεργιών και καταλήψεων της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ελλάδα και από την ήττα του Bush στις εκλογές στις ΗΠΑ ως τα υψηλά ποσοστά της αριστεράς στην Ολλανδία όλα τα μηνύματα για την εναλλακτική λύση απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό άνοιξαν στη συζήτηση. 

Από φοιτητές τέθηκαν προβληματισμοί για την αριστερά του σήμερα και το κατά πόσο οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα και τη θέληση να αλλάξουν τον κόσμο. Ο Μάνος Νικολάου, φοιτητής της Πρωτοβουλίας Γένοβα Επ. Υπολογιστών ξεκαθάρισε την θέληση του ανθρώπου για συλλογικότητα και το γεγονός ότι «σε αυτή την κοινωνία δεν υπάρχει η δυνατότητα για το κάθε μέλος της να γίνει αυτό που επιθυμεί οπότε πρέπει να την αλλάξουμε». Η Αγγέλα Χαραλαμπάκη, εργαζόμενη, τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα τους και μάλιστα με απεργίες διαρκείας αλλά σε αυτό θέλουν βοήθεια από την αριστερά». 

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ν.Ηρακλείου Νίκος Μετζίνης αφού ευχαρίστησε το ΣΕΚ για την καθημερινή παρουσία του δίπλα στους απεργούς δασκάλους και τις 8 εβδομάδες απεργιών έβαλε στη συζήτηση προβληματισμούς για την αριστερά που μπαίνει στις μάχες του σήμερα. Έτσι άνοιξε ένας διάλογος γύρω από την αριστερά στις φοιτητικές καταλήψεις, τις απεργίες των εκπαιδευτικών και τις εκλογές. Μέλος του ΝΑΡ στην παρέμβασή του ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να θεωρούμε εναλλακτική λύση απέναντι στο σύστημα κυβερνήσεις τύπου Τσάβες αλλά να δίνουμε την προοπτική για την ανατροπή της εργατικής εκμετάλλευσης συνολικά». 

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο Πάνος Γκαργκάνας απαντώντας σε όλους τους προβληματισμούς στάθηκε στην ανάγκη για πλειοψηφική αριστερά μέσα στην κοινωνία ώστε να δώσουμε την προοπτική για το σοσιαλισμό και για συνολική επανάσταση που θα τροφοδοτήσει και θα επιφέρει τις καθημερινές στον κόσμο μας. Η συζήτηση δεν θα τέλειωνε αν δεν υπήρχε ο ιδανικός τρόπος για να συνεχιστεί: έμπρακτα τόσο με τις μάχες του άμεσου μέλλοντος (Πανεργατική Απεργία) όσο και με την πάλη για την εναλλακτική λύση απέναντι στον βάρβαρο νεοφιλελευθερισμό, τον σοσιαλισμό από τα κάτω.

Βασίλης Μυρσινιάς
Πρωτοβουλία Γένοβα Επ. Υπολογιστών


 

Συνεχίστηκε τη προηγούμενη βδομάδα ο γύρος των εκδηλώσεων που οργανώνει το ΣΕΚ με τίτλο «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα – η πάλη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό». Πετυχημένες εκδηλώσεις έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννενα, στην Πάτρα. Επίσης, εκδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο τις οποίες παρουσιάζουμε σε αυτή τη σελίδα. 

Ο γύρος των εκδηλώσεων θα συνεχιστεί και αυτή τη βδομάδα, με εκδηλώσεις σε: 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 14/12 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (Καραΐσκου 111) 7μμ
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου

ΧΑΝΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12 
Σύλλογος Δασκάλων 7.30μμ
Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/1 Λέσχη 
«ο Ζάκυνθος» 6.30μμ