Διεθνή
Γράμμα από το Ταλίν

Η διεθνής ιμπεριαλιστική διπλωματία είχε την τιμητική της για 2 μέρες (28-29/11) στη Ρίγα της Λεττονίας στην κρίσιμη και πολυαναμενόμενη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ήταν μια παράσταση όπου συνυπήρχαν όλες οι διαθέσεις για το μέλλον της. Περήφανοι οι πολιτικοί των βαλτικών χωρών δέχτηκαν με χαρά τον αρχιδολοφόνο Μπους στα μέρη τους ως νεοφώτιστοι στο κλάμπ. 

Όμως η δουλικότητά τους σαφώς αποτελούσε αστεία εξαίρεση, αφού οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι περίμεναν μουδιασμένοι τις προτάσεις των ΗΠΑ για αύξηση των ποσοστών συμμετοχής ποσοτικά και ποιοτικά, κρυφοκοιτώντας κατά την ανατολή, όπου ο Πούτιν παρακολουθούσε με ανησυχία τα σχέδια της Συμμαχίας. Η αυτόνομη κίνηση των ΗΠΑ για την αιματηρή εισβολή στο Ιράκ, και το βάλτωμα στην εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έφερνε σε ανοιχτή αμφισβήτηση τις προθέσεις για «προτεραιότητα» στην συμμαχία και κλιμάκωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. 

Τα εγκλήματα πολέμου από στρατιώτες των χωρών που συμμετέχουν ρίχνουν επίσης τη σκιά τους, και η διεθνής κατακραυγή θα κάνει ακόμα περισσότερη την διστακτικότητα για περαιτέρω εμπλοκή. 

Αντιδράσεις για την παρουσία του Μπούς και τη Σύνοδο 

Είχε προηγηθεί διήμερη επίσκεψη του Μπους στο Ταλίν της Εσθονίας όπου προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον ενθουσιασμό των υπερ-νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων των πρώην κατεχόμενων από τη Σοβιετική Ενωση για να αποκτήσει πιστούς παρατρεχάμενους και προκεχωρημένα φυλάκια στα σύνορα με τη Ρωσία. 

Στα μέσα ενημέρωσης τη Εσθονίας και της Λεττονίας μπορούσες να διακρίνεις την επιφυλακτικότητα των πολιτών για όλες τις παράτες κατά τη διάρκεια παραμονής του Μπους και της συμμορίας του. Δρόμοι κλεισμένοι σε 4 τετράγωνα περίμετρο στο κέντρο της πόλης ουσιαστικά έθεσαν σε ασφυξία όλο τον κόσμο από εργαζόμενους μέχρι μαθητές. 

Η παρουσία της αστυνομίας δε, δεν είχε σύγκριση ούτε με την άφιξη της βασίλισσας της Αγγλίας. Υπήρξαν και διαδηλώσεις οργανωμένες από νεοσύστατες ομάδες ακτιβιστών ενάντια στον πόλεμο και την παγκοσμιοποίηση, όπου υπήρχαν πολλά νέα παιδιά. Αν και μικρές σε μέγεθος έδειξαν τη διάθεση ότι η συνείδηση έχει ξεκολλήσει από την ταύτιση της πάλης ενάντια στο πόλεμο και το νεοφιλελευθερισμό με τις κακές εμπειρίες από τη σοβιετική πολιτική. Επίσης υπήρχαν οργανωμένες διαδηλώσεις ενάντια στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην ίδια την πόλη της Ρίγα, στην Ουκρανία και στην Ουγγαρία. 

Ακόμα λοιπόν και σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης που θέλουν να πιστεύουν ότι το παραμύθι διαρκεί ακόμα, τους κυνηγάει η κατακραυγή για τα εγκλήματά τους και η αντίστασή μας στην πολιτική τους, που παγκοσμιοποιείται.