Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: Ώρα για απεργία σε όλο τον κλάδο

Κοντά στη συμπλήρωση ενός μήνα απεργίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Πήγασο. Οι απεργοί βρίσκονται επί 6 μήνες απλήρωτοι, χωρίς να γνωρίζουν τι ξημερώνει σε σχέση με τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους. Ο οργανισμός ιδιοκτησίας Μπόμπολα, που μεταξύ άλλων εκδίδει το Έθνος, την Ημερησία, τη Goal News, το Σινεμά κ.α, οδεύει προς πώληση – κομμάτι κομμάτι – χωρίς την παραμικρή διασφάλιση για το μέλλον των εργαζόμενων. ΕΣΗΕΑ κι ΕΠΗΕΑ ενέκριναν τη χορήγηση επιδόματος 300 ευρώ για κάθε έναν από τους απεργούς, μετά από πίεση των ίδιων των εργαζομένων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για την ενημέρωση του κόσμου και το κέρδισμα συμπαράστασης στην απεργία. Την Παρασκευη 23/6, απεργοί πραγματοποίησαν εξόρμηση στα διόδια της Αττικής οδού στο Μαρούσι, μοιράζοντας περισσότερες από 1000 προκηρύξεις. “Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πολύ καλές και οι διερχόμενοι οδηγοί ήθελαν να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα... Στόχος είναι να έχουμε και πάλι παρουσία στο σημείο, αυτή την φορά και με πανό, ενώ κανονίζονται και άλλες εξορμήσεις με φυλλάδια για κοινοποίηση του προβλήματός μας” δηλώνει εργαζόμενη που συμμετείχε στην εξόρμηση.   

Εν τω μεταξύ, μετά από κάλεσμα των διοικητικών υπαλλήλων του εκδοτικού οργανισμού, την Τετάρτη 28/6, στις 9πμ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο του Χαλανδρίου, όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στη συνέλευση των εργαζόμενων του Πήγασου, τη Δευτέρα 26/6, παρότι δεν υπήρξε σχετική απόφαση, μπήκε η πρόταση της έκδοσης κυριακάτικου φύλλου με δυο όρους. Αφενός το να υπάρχει 8σέλιδο ένθετο όπου οι απεργοί να γράφουν για τον αγώνα τους, τον Μπόμπολα, τις τράπεζες και την κυβέρνηση, αφετέρου, την θεματολογία, τους τίτλους και το πρωτοσέλιδο να μην το αποφασίσει η διεύθυνση, αλλά οι συντάκτες. Μια πρόταση πολύ κοντά στην προοπτική που βάζει το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζομένων στα ΜΜΕ Financial Crimes, για έκδοση απεργιακού φύλλου και λειτουργία του Πήγασου από τους εργαζόμενους. 

“Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους στον Πήγασο για να νικήσουν είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ”, επισημαίνουν οι Financial Crimes. “Με κατάληψη και λειτουργία των εντύπων και των sites κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων με επιτροπή αγώνα εκλεγμένη από την συνέλευση...

Να απαιτήσουμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις να προκηρύξουν άμεσα απεργία σε όλα τα ΜΜΕ για συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζόμενων στον Πήγασο”.

Ο δρόμος του εργατικού ελέγχου είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει χέρι στα παιχνίδια που παίζουν τα αφεντικά των ΜΜΕ και τα διευθυντικά τους στελέχη και οι τράπεζες. Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη του Δημήτρη Τρίμη στην ΕφΣυν, σχετικά με την Ίριδα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πιεστήρια που τυπώνει πλήθος εφημερίδων, ανάμεσά τους το Πρώτο Θέμα, το Βήμα, τα Νέα, η Real News, το Documento, το Ποντίκι κ.α.

Ντόμινο 

Η εταιρία ήταν συνιδιοκτησία του Πήγασου και του ΔΟΛ. Mε τις εξελίξεις στα δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα ο έλεγχος πέρασε πρώτα στο Μπόμπολα και μετά στις τράπεζες, περιμένοντας την επικύρωση της εξαγοράς του ΔΟΛ από τον Μαρινάκη. Προφανώς χαμένοι από όλο αυτό το ντόμινο βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της Ίριδας που παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο. 

Οι διευθυντές όμως; “Στο διάστημα που το management της επιχείρησης βρισκόταν ακόμα στα χέρια του Φώτη Μπόµπολα και λίγες μέρες αφότου η διαχείριση του ΔΟΛ περιήλθε στις τράπεζες, διευθυντές της «Εκτυπώσεις Ίρις Α.Ε.Β.Ε» έβαλαν σε εφαρμογή το μεγάλο κόλπο” λέει το άρθρο της ΕφΣυν. Τα διευθυντικά στελέχη απέλυσαν τους εαυτούς τους, εισέπραξαν τις αποζημιώσεις τους και τα όποια δεδουλευμένα τους οφείλονταν και επαναπροσλήφθηκαν.

Με αυτό τον τρόπο κι ενώ δεν καταβάλλονται οι μισθοί στους εργαζόμενους της επιχείρησης - τα διευθυντικά στελέχη μοιράζονται συνολικά το ποσό των 430.000 ευρώ σε αποζημιώσεις αναφέρει το δημοσίευμα. 

Οι Financial Crimes καλούν σε ανοιχτή συζήτηση για τα τεκταινόμενα στον Πήγασο και στο ΔΟΛ, την Τρίτη 4/7 στη 1 το μεσημέρι. 

• Την απόλυση 9 εργαζόμενων από το τηλεοπτικό κανάλι Star καταγγέλει η ΠΟΣΠΕΡΤ. Για άλλη μια φορά οι μάσκες του ιερατείου της μιντιακής μαφίας έπεσαν. “Η ανομία και η εργοδοτική αυθαιρεσία επιτέλους πρέπει να σταματήσει. Εδώ και τώρα απαιτούμε την ανάκληση των απολύσεων των 9 συναδέλφων του STAR και συμπαραστεκόμαστε δυναμικά στις δράσεις που θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι μαζί με την ΕΤΙΤΑ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.