Εργατικό κίνημα
Mαζί με τους εργάτες...

Nέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Aθήνα οργανώνουν αυτή τη Πέμπτη 22 Mάρτη οι φοιτητές από τις κατειλημμένες σχολές όλης της χώρας. Aμέσως μετά καλούν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Kαταλήψεων για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. H συνέχεια και η κλιμάκωση είναι η 24ωρη απεργία της AΔEΔY και το συλλαλητήριο που θα καλέσει για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα στις 28 Mάρτη.

Στο πλάι των φοιτητών αυτή την Πέμπτη θα βρίσκονται για ακόμα μία βδομάδα οι πανεπιστημιακοί της ΠOΣΔEΠ, ύστερα από την απόφαση της Eκτελεστικής Γραμματείας της Oμοσπονδίας για νέα 5νθήμερη απεργία. Eνώ από αυτή την Πέμπτη ξεκινά και η κοινή δράση των φοιτητών με τους εργαζόμενους του δημοσίου. H AΔEΔY, μετά τη Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της, αποφάσισε στάση εργασίας για τις 22 Mάρτη τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού, με βασικό αίτημα τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Tο Πανελλαδικό Συντονιστικό που θα συνεδριάσει τη Πέμπτη πρέπει να βγάλει ξεκάθαρη απόφαση ότι οι καταλήψεις συνεχίζουν και ενώνονται με τους εργαζόμενους από τα νοσοκομεία, τους δήμους και τα σχολεία που θα απεργούν και θα διαδηλώνουν στις 28 Mάρτη. H προοπτική αυτή μπορεί να αναγκάσει την ηγεσία της ΓΣEE να ανταποκριθεί στην διάθεση της βάσης της και να καλέσει πανεργατική.

Tην πρόταση για συνέχεια των καταλήψεων, νέα διαδήλωση στις 28 Mάρτη μαζί με τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και οργανωμένη πίεση στη ΓΣEE να κηρύξει γενική απεργία με εξορμήσεις στους εργατικούς χώρους, κάνει η Πρωτοβουλία Γένοβα Φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις και τα συντονιστικά. Tο Σάββατο 17 Mάρτη, ενθουσιασμένοι από το μαζικό πανελλαδικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Aθήνας, οι φοιτητές της Πρωτοβουλίας Γένοβα οργάνωσαν ανοιχτή συνέλευση στη Nομική για να συζητήσουν αυτά τα βήματα.

Πανεργατική

"O Παναγόπουλος αρνείται να καλέσει πανεργατική απεργία όχι γιατί αυτά που θα χάσουν οι εργάτες και εννοεί το μεροκάματο είναι πιο πολλά από αυτά που θα κερδίσουν οι φοιτητές. Aρνείται γιατί ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια εργατική εξέγερση", είπε ο Nεκτάριος Δαργάκης από το Πάντειο, "Eμείς ξέρουμε πολύ καλά, όμως, ότι τα συνδικάτα δεν ανήκουν στους γραφειοκράτες αλλά στους εργάτες και άρα μπορούμε πραγματικά στις 28 Mάρτη να κερδίσουμε την πανεργατική απεργία. 

Aρκεί να εντείνουμε τις εξορμήσεις μας στους εργατικούς χώρους για να προετοιμάσουμε την απεργία στις 28/3, όχι μόνοι μας σα Γένοβα, αυτό το κάνουμε έτσι κι αλλιώς, αλλά με τις συντονιστικές των καταλήψεων και με πολλούς φοιτητές για να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους. 

Aυτή την εβδομάδα, οργανώνουμε με όλες μας τις δυνάμεις το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 22/3 και βάζουμε την πολιτική πίεση σε όλους ότι στις 28 Mάρτη οι καταλήψεις διαδηλώνουν μαζί με τους εργάτες της AΔEΔY και η προοπτική μας είναι και με τους εργάτες της ΓΣEE".

"Στη σχολή μου έχουμε ήδη πάρει απόφαση ότι διαδηλώνουμε στις 28 Mάρτη", είπε ο Στέλιος Γιαννούλης από το Eικαστικό της Kαλών Tεχνών Θεσσαλονίκης,  "Eπίσης για πρώτη φορά σε αυτό το γύρο καταλήψεων βγάλαμε την προηγούμενη βδομάδα εξόρμηση στο AXEΠA, μοιράζοντας την καταγγελία του Σωματείου Eργαζόμενων του Eρυθρού για την καταστολή και καλώντας το κόσμο να απεργήσει στις 28/3. Για να γίνει πράξη αυτή η εξόρμηση πολώσαμε τη συζήτηση στο ότι ή θα βγουν οι εργαζόμενοι μαζί μας ή θα συνεχίζουμε τις καταλήψεις χωρίς να μας προσφέρουν πια τίποτα και έτσι συμμετείχαν 10 άτομα στην εξόρμηση".

"Kερδίζουμε ξανά τις καταλήψεις και οργανώνουμε τη διαδήλωση στις 22/3 όσο καλύτερα μπορούμε γιατί έτσι θα εξασφαλίσουμε και την επιτυχία της απεργίας στις 28/3 και τη μαζική συμμετοχή των καταλήψεων σε αυτή", είπε ο Γιώργος Tσιρώνης από την Iατρική Iωαννίνων, "Παράλληλα εμείς προσπαθούμε να κερδίσουμε ότι στις 28/3 το Eργατικό Kέντρο θα κηρύξει απεργία. Eτσι θα πιεστεί και η ΓΣEE να καλέσει".


Ενα νέο σκάνδαλο συγκλονίζει την κυβέρνηση της ΝΔ. Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Ανάμεσα στις διάφορες “επενδύσεις για την αξιοποίηση” της περιουσίας των ταμείων, εκδόθηκε ένα ομόλογο το οποίο πουλήθηκε στο Ταμείο σε τιμή 7% πάνω από την κανονική. Ο Υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, που είναι πολιτικός προϊστάμενος του ΤΕΑΔΥ, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, παραίτησε το ΔΣ του Ταμείου.

Το ΔΣ βέβαια ήταν διορισμένο από την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ. Επικεφαλής του βρισκόταν ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης, γιος του πρώην γενικού διευθυντή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη. Στέλεχος της δεξιάς δεν υπάρχει μόνο στη μία μεριά της απάτης. Και από την άλλη, πρόεδρος της κυπριακής εταιρείας μέσω της οποίας έγινε η πώληση των ομολόγων είναι ο Σπύρος Βλιάμος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Μπακογιάννη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα.

Η “μηδενική ανοχή στη διαφθορά” και η περίφημη “σεμνότητα και ταπεινότητα”, τα συνθήματα με τα οποία εκλέχθηκε η ΝΔ, ανήκουν εδώ και καιρό στο παρελθόν. Πρόσφατο είναι το σκάνδαλο των “κουμπάρων”, όπου αποκαλύφθηκε πως τα γαλάζια μεγαλοστελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησαν από τη ΜΕΒΓΑΛ μίζα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για να μην της επιβάλουν το νόμιμο πρόστιμο των 24 εκατομμυρίων. Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ένα από τα “μυαλά” της απάτης είναι κουμπάρος του Τσιτουρίδη, από παραδοσιακή δεξιά οικογένεια μελών της ΕΠΕΝ, από το Κιλκίς όπου εκλέγεται και ο Υπουργός Απασχόλησης. Ο άλλος κουμπάρος, ο γνωστός και ως Πανάγος, εκτός από κολλητός του Ψωμιάδη ήταν διορισμένος από τον Τσιτουρίδη σε διάφορα ΔΣ οργανισμών.

Φίλος του Ψωμιάδη ήταν και ο Χρηστίδης, ο καναλάρχης της Θεσσαλονίκης που έγινε η αφορμή για να φύγει ο Αδάμ Ρεγκούζας από την κυβέρνηση, στο αμέσως προηγούμενο σκάνδαλο. Τα κανάλια του Χρηστίδη έκαναν τρεις μεγάλες δουλειές: πρόβαλλαν τα στελέχη της ΝΔ, έπαιζαν τσόντες και έστηναν απάτες τηλεπαιχνίδια με ψεύτικους παίχτες σε γραμμές 090.

Ο Τσιτουρίδης εξάλλου ήταν ο πρώτος υπουργός που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2004, όταν αποκαλύφθηκε πως, χρησιμοποιώντας και τον υφυπουργό Παιδείας, Γιώργο Καλό, είχε κάνει μετεγγραφή του γιου του Κυριάκου, από το Πανεπιστημιο Κρήτης στο Πάντειο. Ο Καραμανλής τον ξαναέβαλε στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό.

Αναφέραμε μόνο μερικά από τα σκάνδαλα που έχουν σημαδέψει την κυβέρνηση της ΝΔ τα τρία τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ένα σωρό άλλα, από τις παράνομες προσλήψεις που έκανε ο στενός συνεργάτης του Παυλόπουλου, Θανάσης Χούπης, μέχρι το μεγάλο κόλπο του παραδικαστικού κυκλώματος. Το παραδικαστικό μέσω του ορκισμένου από τον Χριστόδουλο Απόστολου Βαβύλη έφτανε μέχρι το Ισραήλ και τα αμύθητα ποσά από τα παγκάρια της αγιοταφικής κοινότητας. Το ίδιο κύκλωμα, έφτανε στον βουλευτή της ΝΔ, Μαντούβαλο που κατέθετε ποσά στο λογαριασμό του “δικαστή με τη μεζούρα” Καλούση.

Mηχανισμός

Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για “μεμονωμένες περιπτώσεις”. Πρόκειται για τον “αφρό” της Δεξιάς. Πίσω από κάθε σκάνδαλο, εκτός από τους υπουργούς, βρίσκεις κάποιο γόνο υπουργού, βουλευτή, πολιτευτή, διασυνδέσεις με την Αστυνομία και την Εκκλησία, κάποια άκρη του μηχανισμού που λέγεται Νέα Δημοκρατία.

Είναι πλέον μίνιμουμ να απαιτεί κανείς την παραίτηση ενός υπουργού. Το φοιτητικό κίνημα ζητάει ήδη την παραίτηση της Γιαννάκου και του Πολύδωρα. Δίπλα σ’ αυτούς μπαίνει και ο βουτηγμένος στα σκάνδαλα Τσιτουρίδης. Στην πραγματικότητα το τελευταίο σκάνδαλο επιβεβαιώνει πως ολόκληρη η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μίζας, πολέμου και βίας και γι’ αυτό πρέπει να πάει σπίτι της.

Ενα ερώτημα που ανοίγει είναι ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στα σκάνδαλα. Μια απάντηση που προβάλλεται είναι η ισχυροποίηση των θεσμών. Ο Αλογοσκούφης ισχυρίζεται πως θα αξιοποιήσει το σκάνδαλο για να επιβάλει σκληρούς όρους στις επενδύσεις  των ταμείων. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος πρότεινε τη συγκέντρωση των αποθεματικών των Ταμείων, την τοποθέτηση σε ασφαλείς επενδύσεις και δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής.

Το επιχείρημα στηρίζεται στο ότι η απάτη έγινε επειδή το ανεξέλεγκτο ΔΣ του ΤΕΑΔΥ έδωσε πράσινο φως σε μια μικρή εταιρεία όπως η “Ακρόπολις Χρηματιστηριακή” για να πουλήσει το ομόλογο. Ομως τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως η διαδρομή του ομόλογου πέρασε από δύο τραπεζικά μεγαθήρια, την JP Morgan και την HypoVereinsBank. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που γεννάει “φυσιολογικά” σκάνδαλα και απάτες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην “καρδιά” του, μέσα στις ΗΠΑ.

Η κλοπή των ταμείων, εξάλλου, δεν γίνεται μόνο με σκάνδαλα, αλλά και νόμιμα, μέσα από τις χαριστικές ρυθμίσεις στα αφεντικά. Επί δεκαετίες τα ταμεία χρηματοδοτούσαν με χαμηλό επιτόκιο τις επενδύσεις των ελλήνων καπιταλιστών. Με άλλα λόγια δανείζαμε τα λεφτά του ασφαλιστικού στα ίδια αφεντικά που τώρα μας ζητάνε αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση στις συντάξεις. Τώρα η ίδια κλοπή δεν γίνεται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά μέσα από το Χρηματιστήριο. Οσα όργανα εποπτείας και αν ιδρυθούν, οι συντάξεις και η ασφάλισή μας θα παραμένουν στο έλεος του χρηματιστηριακού δείκτη. Αν αυτός είναι η Σοφοκλέους ή η Γουόλ Στριτ, μικρή διαφορά έχει.

Η απάντηση βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκεται στους αγώνες για περισσότερη φορολογία πάνω στα κέρδη των αφεντικών, έλεγχο των συνδικάτων πάνω στα Ταμεία και απεξάρτηση από τα Χρηματιστήρια. Για να μπει φρένο στα σκάνδαλα πρέπει να μπει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Μάρτη βάζει στο κέντρο της το σκάνδαλο του ΤΕΑΔΥ, μαζί με τα αιτήματα για αυξήσεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χρηματοδότηση Υγείας και Παιδείας. Γι’ αυτό μπορεί να γίνει σημείο για κλιμάκωση όλων όσων παλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση των σκανδάλων, πρώτα και κύρια του φοιτητικού κινήματος. Η μάχη ενάντια στην Παιδεία της αγοράς είναι κομμάτι της συνολικής μάχης για να μην χαριστούν όλες μας οι κατακτήσεις στα αρπαχτικά της αγοράς.

Nίκος Λούντος