Εργατικό κίνημα
ΕΔΟΕΑΠ: Απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ

Πάνω από 1.300 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συμμετείχαν στη ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ, 4/7

Απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, αποφάσισαν οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ, σε μια άνευ προηγουμένου γενική συνέλευση.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ο οργανισμός επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων. Πρόκειται για ταμείο αυτοδιαχειριζόμενο – η διοίκησή του εκλέγεται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους και λειτουργεί με γενικές συνελεύσεις. Αυτή τη στιγμή το ταμείο που χτίστηκε με τον ιδρώτα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση. Κι αυτό γιατί μέσα στις τελευταίες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συμπεριλαμβανόταν και η κατάργηση του Αγγελιόσημου, του βασικού εσόδου του ΕΔΟΕΑΠ. Το Αγγελιόσημο ήταν η εισφορά που υποχρεωτικά πλήρωναν οι εργοδότες των ΜΜΕ από τα διαφημιστικά τους έσοδα, υπέρ του ταμείου των εργαζομένων. Με την κατάργησή του το ταμείο σταμάτησε να πληρώνει επικουρικές συντάξεις και οι παροχές Υγείας στους ασφαλισμένους κρέμονται από μια κλωστή.

Ίσως η πιο μαζική κι οργισμένη συνέλευση του οργανισμού έγινε την περασμένη Τρίτη 4/7. Πάνω από 1.300 εν ενεργεία εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Ρόγιαλ Ολύμπικ κι επέβαλαν ότι θα μιλήσουν όχι οι γραφειοκράτες αλλά οι άμεσα θιγόμενοι, οι απλοί ασφαλισμένοι που βλέπουν το ταμείο τους να γκρεμίζεται. Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι η τοποθέτηση στη συνέλευση της Γιάννας Σακελλαρίου, μέλος των Financial Crimes και εκλεγμένη στο ΔΣ της ΠΟΕΠΤΥΜ, που καταχειροκροτήθηκε:

“Τι άλλο πρέπει να γίνει για να περάσουμε σε απεργία διαρκείας; Από δω δεν θα φύγει το ΔΣ αν δεν πάρει την απόφαση ότι απαιτούμε από τα συνδικαλιστικά μας όργανα απεργία διαρκείας. Εμείς είμαστε η ηγεσία και πρέπει τα συνδικαλιστικά μας όργανα να εκτελέσουν τις αποφάσεις μας. Κι αν δεν τις εκτελέσουν το επόμενο ραντεβού θα είναι στα γραφεία τους, πάνω από το κεφάλι τους μέχρι να πληκτρολογήσουν το ρημάδι το χαρτί που θα λέει απεργία διαρκείας”.

Φωνές από τα δεξιά προσπάθησαν να περιορίσουν την απόφαση σε απεργία μόνο στα κρατικά μέσα, στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Η προσπάθειά τους απέτυχε. “Απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Όχι μόνο στα κρατικά. Απέναντί μας δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Είναι και οι εργοδότες. Και να πάμε να καταλάβουμε το γραφείο της Αχτσιόγλου και να μη φύγουμε από κει αν δεν λυθεί το πρόβλημα του πόρου” ήταν η παρέμβαση της Ελένης Ανδριανού, δημοσιογράφου στο Ertopen.

Μετά από 6 ώρες συνεδρίασης η συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει από τις συνδικαλιστικές ενώσεις “να προκηρύξουν από σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, με τη συμμετοχή και του διασωματειακού”. Νέα συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιούλη.

Aντίκτυπος

Ο αντίκτυπος της συνέλευσης ήταν άμεσος. Οι δυσκολίες που πρόβαλε το υπουργείο Εργασίας, για τη χορήγηση δανείου από τον ΕΦΚΑ – προκειμένου να δοθεί ένα προσωρινό φιλί ζωής στο ταμείο – υπό την απειλή των κινητοποιήσεων, εξαφανίστηκαν κι εγκρίθηκε η εκταμίευση δόσης ύψους 10 εκατομμυρίων. 

“Είναι προφανές ότι η ξαφνική αλλαγή οφείλεται στο ότι χθες η δυναμική της Γενικής Συνέλευσης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ ήταν τέτοια που απείλησε να γεμίσει με… αντίσκηνα το γραφείο της Αχτσιόγλου και του Πετρόπουλου και να κηρύξει άμεσα σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ” σχολιάζει η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, το αντικαπιταλιστικό μετωπικό σχήμα στα ΜΜΕ. 

Ωστόσο όπως επισημαίνουν μια σειρά εργαζόμενοι και συνδικαλιστές των ΜΜΕ, η εκταμίευση του δανείου δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν, καθώς τα χρήματα μπορούν να δώσουν το πολύ δυόμιση μήνες παράταση ζωής στο ταμείο. Η απεργιακή κινητοποίηση για τη θεσμοθέτηση πόρου που θα πάρει τη θέση του καταργημένου Αγγελιοσήμου παραμένει άμεσα αναγκαία.

Την επόμενη μέρα το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ υιοθέτησε την πρόταση της συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ. Όπως ενημερώνει ο εκλεγμένος στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, Γιάννης Αγγέλης: “Η απόφαση πήγε στο διασωματειακό όπου οι περισσότεροι υποστήριξαν την απόφαση. Αυτή τη στιγμή ισχύει το εξής: Έχει ζητηθεί τριμερής για το ζήτημα του πόρου. Η απόφαση για απεργία διαρκείας ενεργοποιείται αμέσως σε δύο ενδεχόμενα. Αν υπάρξει αρνητική στάση από τους εργοδότες κι αν περάσει η προθεσμία 15 ημερών χωρίς θετικό για μας αποτέλεσμα”.


Σύσκεψη της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή”: Οργανώνουμε την απεργία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή το απόγευμα της Πέμπτης 6/7, για την οργάνωση της μάχης μετά και την απόφαση της Γ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι από το ΔΟΛ, τον Πήγασο, την Αυγή κι άλλα ΜΜΕ που βρίσκονται σε απεργιακή κινητικότητα, μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή και των Financial Crimes, συνδικαλιστές της αριστεράς από την ΕΣΗΕΑ, την ΕΠΗΕΑ, την ΕΤΙΠΤΑ, συνταξιούχοι κι απλοί εργαζόμενοι στον Τύπο. 

Λίγη ώρα πριν είχαν πραγματοποιηθεί οι συνεδριάσεις του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και του διασωματειακού που υιοθετούσαν την πρόταση της Γ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ με το χρονικό περιθώριο για τριμερή συνάντηση εντός δεκαπενθημέρου. Η περιφρούρηση της απόφασης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ, η στήριξη του αγώνα στον Πήγασο, η ανάγκη για κινητοποίηση την ίδια την ημέρα της τριμερούς συνάντησης και ιδέες για την οργάνωση της μάχης με απεργιακό φύλλο, οργάνωση συναυλίας κλπ ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή σε ανακοίνωση για τις αποφάσεις της σύσκεψης, τονίζει ότι “ύστερα από πλούσια και δημιουργική συζήτηση συμφωνήθηκαν τα εξής: 

Η δημοκρατική απόφαση της μαζικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ για απεργιακό αγώνα διαρκείας για την προάσπιση του Ταμείου και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων αποτελεί ορόσημο και όπλο στον αγώνα του κλάδου το επόμενο διάστημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την απόφαση αυτή ή να οδηγήσει σε εκτόνωση, μέσω του γνώριμου δρόμου των δήθεν ατέλειωτων «διαπραγματεύσεων», που πάντα θέτουν τους εργαζόμενους μπροστά σε αρνητικά τετελεσμένα από κυβέρνηση και εργοδότες.

Το κρίσιμο ζητούμενο είναι η διαρκής συμμετοχή και η αγωνιστική παρουσία εργαζομένων και συνταξιούχων. Καμιά εμπιστοσύνη στις «ηγεσίες» σωματείων και ΕΔΟΕΑΠ που οδήγησαν στη σημερινή δραματική κατάσταση. Με πρώτο βήμα την μαζική συγκέντρωση την ώρα της διεξαγωγής τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας για τον ΕΔΟΕΑΠ, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι να είναι πάντα παρόντες και αποφασισμένοι να προασπίσουν τα δικαιώματά τους και την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ. Η ΕΣΗΕΑ πρέπει να καλέσει σε μαζική κινητοποίηση κατά την τριμερή συνάντηση και να κηρύξει στάση εργασίας.

Όχι εφησυχασμό

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό, καθώς το περιβόητο «δάνειο» των 10 εκ. ευρώ δεν είναι παρά απόδοση μέρους των όσων ο ΕΦΚΑ χρωστάει στον ΕΔΟΕΑΠ, από αυτά που εισπράττει για λογαριασμό του και δεν τα αποδίδει. Και δεν μπορεί να καλύψει περισσότερο από 2,5 μήνες χρηματοδότησης της λειτουργίας του. Με άλλα λόγια το πολύ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ήμαστε και πάλι στο ίδιο και χειρότερο σημείο. 

Εκφράζουμε την μαχητική και συναδελφική αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους που δίνουν μάχες σε «μαγαζιά», που είναι απλήρωτοι και κινδυνεύουν από τις συνέπειες του λουκέτου. Ενθαρρύνουμε και θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθειά τους να συσπειρωθούν, να δράσουν συλλογικά, ενάντια στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και ευρύτερα την κυρίαρχη πολιτική. Η αναγκαιότητα για ένα αγωνιστικό δίκτυο ενημέρωσης και κινητοποίησης, συντονισμού και κοινής δράσης όλων των μαχόμενων δυνάμεων των ΜΜΕ και γι’ αυτό το σκοπό θα υπάρξει και νέα σύσκεψη σε δύο βδομάδες ή και νωρίτερα αν είναι αναγκαίο”.

Η απόφαση για απεργία για το ασφαλιστικό είναι δύναμη για τον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που απλήρωτοι για μήνες, βρίσκονται στον αέρα, μη ξέροντας τι τους ξημερώνει σε σχέση με τα δεδουλευμένα τους, τις θέσεις εργασίας τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα. Κορυφαίο παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον Πήγασο που βρίσκονται εδώ κι ενάμιση μήνα σε απεργία διαρκείας, τελευταία κλιμακώνουν με συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του ομίλου και συζητούν την ανάγκη έκδοσης απεργιακού φύλλου. Η απόφαση της συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, μπορεί να συνδέσει στην πράξη τους αγώνες για την υπεράσπιση του ασφαλιστικού με τους αγώνες ενάντια στην απληρωσιά, τις απολύσεις και τις συνθήκες γαλέρας.


• Νέα 24ωρη απεργία “Στο Κόκκινο 105.5”, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη 6/7. Η απεργία έγινε με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων Μαΐου και Ιουνίου. Αντίστοιχος αναβρασμός επικρατεί και στην εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος, την Αυγή.

• Την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ ζητούν οι απολυμένοι της εφημερίδας Sportime, που από το 2008 έβαλε λουκέτο και τώρα επανεκδίδεται με τον ίδιο τύπο και λογότυπο αλλά χωρίς τους ίδιους εργαζόμενους. Ξεκαθαρίζουν “ότι δεν μπαίνουμε σε καμία αντιπαράθεση με όσους συναδέλφους, βρέθηκαν να εργάζονται στην εφημερίδα που εκδόθηκε με τον τίτλο 'Sportime', αλλά αντίθετα διεκδικούμε όπως έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα τα εργασιακά μας δικαιώματα που καταπατήθηκαν βάναυσα”.