Οικονομία και Πολιτική
Όχι στα επικίνδυνα παιχνίδια με τις ΑΟΖ

Oξύνονται οι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την κατάρρευση και των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία και ενόψει της γεώτρησης στο «οικόπεδο 11». Σύμφωνα με το in gr, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε  οδηγία προς ναυτιλομένους με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella» στο τεμάχιο 11». 

Μέσα στην ελληνική βουλή ήδη έχουν αρχίσει οι πατριωτικές κορώνες. Για την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό όλες οι ευθύνες φορτώνονται στην τουρκική πλευρά ενώ ο πρωθυπουργός Τσίπρας δήλωσε ότι θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατίας στις έρευνες που πραγματοποιεί. Πρόκειται για επικίνδυνες κινήσεις. Όπως αναφέρεται στο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω που κυκλοφορεί:

«Στις 13 Ιούλη, η Τotal μαζί με την ιταλική ΕΝΙ έχουν κλείσει συμφωνίες για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις σε διάφορα ‘οικόπεδα’, ανάμεσα στα οποία και το ‘οικόπεδο 6’ εντός του 2018. Η Τουρκία έχει θέσει ένα άτυπο casus belli (αιτία πολέμου) στα Ηνωμένα Έθνη διεκδικώντας το ‘οικόπεδο 6’ ως μέρος της δικής της υφαλοκρηπίδας. “Το ερώτημα των πολλών εκατομμυρίων είναι κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε ένα θερμό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ερευνητικής γεώτρησης της TOTAL στον Ονησίφορο (το οικόπεδο 11 δηλαδή) ή με τις κινήσεις της θα οδηγήσει τη γαλλική εταιρεία σε μια ακόμη παράταση των διεργασιών της στην κυπριακή ΑΟΖ” αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης κάτω από τον τίτλο «ένας καυτός Ιούλιος αναμένεται στην κυπριακή ΑΟΖ». 

Να απαιτήσουμε να σταματήσουν τώρα οι μονομερείς διεκδικήσεις και όλα τα πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μόνοι κερδισμένοι από τις γεωτρήσεις είναι οι πολυεθνικές και οι καπιταλιστές στις δύο πλευρές των συνόρων. Άγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, εχθρός μας το κεφάλαιο και η στρατοκρατία.