Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Γράμμα από την Σάμο: Ως πότε θα πνίγονται οι πρόσφυγες;

Οι αφίξεις προσφύγων από χώρες της Αφρικής και της Ασίας στη Σάμο, έχουν σπάσει φέτος κάθε ρεκόρ, καθώς υπολογίζονται περίπου στους 1000, μόνο για το 1ο τρίμηνο του 2007. Ξημερώματα 17/03 βυθίστηκε ανοιχτά της Σάμου πλαστική λέμβος με 22 πρόσφυγες. Μία Σομαλή που κατάφερε να βγει ζωντανή στην ακτή ειδοποίησε τους κατοίκους. Τελικά ανασύρθηκαν επτά πτώματα μεταξύ των οποίων και ενός μικρού κοριτσιού. 

Στις 25/03 επιπλέον 45 πρόσφυγες από Αφγανιστάν και Σομαλία (μεταξύ των οποίων 3 γυναίκες και 1 παιδί) συνελήφθησαν από το Λιμενικό, ενώ στις 26/03 την ίδια κατάληξη είχε η προσπάθεια άλλων 22 προσφύγων από Αφγανιστάν και Σομαλία (3 γυναίκες και 1 βρέφος) να περάσουν στη χώρα μας. 

Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του έτους σε τέσσερα ναυάγια έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 70 πρόσφυγες, ενώ αυτήν την στιγμή κρατούνται στο κέντρο «υποδοχής» προσφύγων 174 άτομα.

Για την επίσημη πολιτεία, όλα τα παραπάνω είναι απλά νούμερα. Το μόνο που μπόρεσε να υποσχεθεί ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Δημόσιας Τάξης κος Αμάνος που επισκέφτηκε πρόσφατα τη Σάμο, ήταν η πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης στην Αθήνα, όπου θα τεθεί επί τάπητος το «πρόβλημα της ελλιπούς φύλαξης των συνόρων μας» και «η αναγκαιότητα επάνδρωσης και εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος» καθώς όπως διαπιστώθηκε, η στάση της χώρας μας απέναντι στο πρόβλημα είναι «χαλαρή»!!

Αυτό λοιπόν σημαίνει περισσότερα ναρκοπέδια και περισσότερες θαλάσσιες περιπολίες  που μαθηματικά οδηγούν σε περισσότερους νεκρούς πρόσφυγες. Η απάντηση λοιπόν της χώρας μας είναι περισσότερη αστυνόμευση, γεγονός που συντηρεί όλο το κύκλωμα της παράνομης διακίνησης προσφύγων από την Τουρκία στη χώρα μας. 

Βέβαια, όσοι πρόσφυγες δεν πνιγούν, τους περιμένει μία τρίμηνη κράτηση  στο ερειπωμένο «Κέντρο Υποδοχής» της Σάμου σε κάκιστες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους. Αίτηση για άσυλο κάνουν ελάχιστοι πρόσφυγες, ενώ τελευταία υπάρχουν πληροφορίες πώς δύο Τούρκοι κρατούμενοι μαζί με κάποιους πρόσφυγες (άγνωστος αριθμός) έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο.

Η κοινωνία της Σάμου έχει αγκαλιάσει αυτούς τους ανθρώπους, τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι λίγες οι φορές που άλλοι άνθρωποι περίθαλψαν παγωμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες -ναυαγούς, ενώ ότι καλό έχει επιτευχθεί για τους κρατούμενους –πρόσφυγες (ιατρική εξέταση, σίτιση, ένδυση, βοήθεια από κοινωνική λειτουργό, μετεγκατάσταση) είναι από  πρωτοβουλίες και επιτροπές κατοίκων.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης τους, αυτή τοποθετείται περί τα τέλη του Ιουλίου 2007, στο νέο κέντρο υποδοχής. Βέβαια αυτό δεν είναι ερείπιο όπως το νυν κρατητήριο, όμως βρίσκεται στις σύγχρονες προδιαγραφές τύπου...Γκουαντανάμο: Συρματοπλέγματα, αιχμηρά σύρματα, έξω απ’ την πόλη, μέσα στον καυτό ήλιο (χωρίς ούτε μία σκιά), σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης  του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου (φωτογραφίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο). Οι τοπικές πρωτοβουλίες των κατοίκων για τους πρόσφυγες έχουν κάνει πράγματι, μεγάλη δουλειά. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι γενικότερα πολιτικό και όσο οι πρωτοβουλίες αυτές δεν συνδέονται με τα διάφορα κοινωνικά κινήματα, οι δυνατότητες τους περιορίζονται σε μικρές τοπικές επιτυχίες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: 

*Ανοιχτά σύνορα  για τους πρόσφυγες. Αλληλεγγύη- στέγαση- άσυλο για όλους. Στοπ στην παράνομη κράτησή τους. 

*Οχι στον πόλεμο που γεννά την μετανάστευση. Αντιπολεμική δράση-αντιπολεμικές επιτροπές παντού.

*Κονδύλια για υγεία-παιδεία- πρόνοια και όχι για λιμενόμπατσους, ναρκοπέδια, εξοπλισμούς καταστολή, κάμερες. 

Η πάλη για τα συμφέροντα των μεταναστών και των προσφύγων ζει και αναπνέει μέσα σε κάθε εργατική διεκδίκηση, σε κάθε φοιτητικό ξεσηκωμό και σε κάθε αντιπολεμική κινητοποίηση.