Περιβάλλον
Περιστέρι: Aλλαγή σχεδίου πόλης για τους “επενδυτές” ή για τους κατοίκους;

Μια πρόταση τροποποίησης ενός σχεδίου πόλης δεν μπορεί παρά να έχει ένα συγκεκριμένο στόχο / σκοπό / όραμα για την πόλη, που προσδοκά να δημιουργηθεί μέσα από τις ρυθμίσεις που προτείνει. Διαφορετικά κινδυνεύει να δημιουργήσει δυσάρεστες και ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Η πρόταση όμως της Δημοτικής Αρχής Περιστερίου, αν και σε πρώτη ανάγνωση, μοιάζει ασύνδετη και αλλοπρόσαλλη, εν τούτοις σε μια δεύτερη προσέγγιση, επιτρέπει σε κάποιον να διακρίνει τους στόχους της. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με την απελευθέρωση των ελεύθερων χώρων και την «αξιοποίησή» τους, δηλαδή την εμπορευματοποίησή τους. 

Δεν είναι οι στόχοι αυτοί τυχαίοι. Συνδέονται με το επενδυτικό  «μπουμ στην κτηματαγορά», δηλαδή με τα περισσότερα από 5 δις ευρώ, που αναμένονται να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας από επενδυτές και ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων για χώρους γραφείων, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικά κτίρια κ.τ.λ. Περισσότερες από 20 διεθνείς μάρκες εισήλθαν στην αγορά τα δύο τελευταία χρόνια, όπως οι Fnac, Koton, Media Markt, Ikea κ.α. Σημειώνεται επίσης ότι το The Mall Athens και Mediterranean Cosmos, έκλεισαν το πρώτο χρόνο τους με ιδιαίτερη επιτυχία. Σημειώνουμε επίσης ότι η Δυτική Αθήνα, αποτελεί προνομιακό χώρο επενδύσεων, λόγω των χαμηλών αξιών κτήσεως γης.

Στα πλαίσια αυτά, η πρόταση αλλαγής του σχεδίου πόλης στο Περιστέρι ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως εξοβελίζουν στο περιθώριο τόσο τους κατοίκους, αφού θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους, όσο και την τοπική οικονομία, αφού οι μικροί βιοτέχνες και οι ντόπιοι έμποροι δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών εμπορικών αλυσίδων.  Παράλληλα το αστικό πράσινο στην ήδη δραματικά υποβαθμισμένη πόλη του Περιστεριού, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, αφού 25 πάρκα θα εξαφανιστούν για να γίνουν χώροι στάθμευσης ενώ το Εκθεσιακό Kέντρο του Άλσους θα αποχαρακτηριστεί από χώρος πράσινου, και θα οικοδομηθεί σ’ αυτό Συνεδριακό Κέντρο. 

Όλα αυτά συμφωνούν πλήρως με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ., η κυβέρνηση της οποίας προχωρά προς το τέλος της τετραετίας της, εν μέσω σκανδάλων δομημένων ομολόγων, εν μέσω αιματηρών γηπεδικών και εξωγηπεδικών ταραχών, τηλεφωνικών υποκλοπών και απαξίωσης των μεγάλων δημόσιων οργανισμών. 

Θυμίζουμε επιλεκτικά το σκάνδαλο των αποθεματικών των δημοσίων ταμείων, (ασφαλώς όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μικρό μέρος μόνο της πραγματικότητας), αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος με αιχμές το άρθρο 16 (θα έβαζαν το θεμέλιο λίθο σε επιχειρήσεις «παιδείας», με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ) και το άρθρο 24 για τα δημόσια δάση. Με το τελευταίο επιχείρησαν το μεγαλύτερο ρουσφέτι στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τέλος με τις πρόσφατες συμφωνίες για τον Ελαιώνα και τα μεγάλα φιλέτα αδόμητων χώρων (Αεροδρόμιο, Ιππόδρομος, Παραλιακή κ.λ.π.) σχεδιάζεται να δοθούν σε μεγαλοκατασκευαστές εκτάσεις που αν αξιοποιούνταν σε διαφορετική κατεύθυνση, με σεβασμό στην πόλη και το περιβάλλον, θα άλλαζε η όψη της Αθήνας. 

Στο Περιστέρι η τοπική νεοδημοκρατική δημοτική ομάδα, με την πρόταση για την αλλαγή του Σχεδίου Πόλης, ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κεντρική πολιτική επιλογή. Εμπορευματοποιεί κάθε χώρο της πόλης, διαστρέφοντας την πραγματικότητα με μια καταιγίδα διαφημιστικών και επικοινωνιακών τρυκ, τα οποία στόχο έχουν να κρύψουν τα πραγματικά τους σχέδια.  

¨Ήταν συνεπώς αναμενόμενη η αγανάκτηση των κατοίκων για τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης. Για το γεγονός δηλαδή ότι απέφυγε να ενημερώσει τους φορείς της πόλης αλλά και τα πρόσφατα εκλεγμένα διαμερισματικά συμβούλια, προσβάλλοντας ακόμη και τους ομοϊδεάτες προς αυτήν, συμβούλους, σε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργεια. Για την προσπάθεια της να ολοκληρώσει τη συζήτηση στο Δημοτικό επίπεδο την μεγαλοβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα, που απουσίαζαν στα χωριά τους οι κάτοικοι. Παρά την έντονη αντίθεση όλων των αντιπολιτευομένων Δημοτικών παρατάξεων.

Μπροστά στις ενέργειες αυτές δικαιολογούνται νομίζουμε, οι πολίτες, που προσπαθώντας να σώσουν ότι μπορεί πλέον να σωθεί στην πόλη τους, διέκοψαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτώντας πληρέστερη ενημέρωση και  μια διαφορετική αντιμετώπιση της πόλης. Πληροφορίες που ανέφεραν ότι, η πλειοψηφία εν κρυπτώ ψήφισε την πρόταση, παρά την διακοπή της συνεδρίασης, εξόργισαν ακόμη περισσότερο τους κατοίκους, που αποφάσισαν ανάμεσα σε άλλες ενέργειες και ανοιχτή συγκέντρωση ενημέρωσης την Παρασκευή, στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως. 

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος θεωρεί ότι μια πρόταση για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης, πρέπει να στοχεύει σε μια πόλη με ελεύθερους χώρους και πράσινο, με προστασία της τοπικής οικονομικής ζωής, μια πόλη με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, πρέπει να στοχεύει σε μια πόλη που θα σέβεται τις κοινωνικές και οικολογικές παραμέτρους της καθημερινότητας των πολιτών. 

Στα πλαίσια αυτά ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δεν θα σταματήσει να αντιδρά με όλα τα νόμιμα μέσα, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση από το καταστατικό του,  ώστε να αποτρέψει την μετατροπή της πόλης σε έρημο τσιμέντου. 

Δημήτρης Κούνδουρος 
Πρόεδρος Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου


Eπέλαση “αναπλάσεων”

Tην περασμένη Πέμπτη η δεξιά παράταξη του δημάρχου Περιστερίου Παχατουρίδη πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο το νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, ένα σχέδιο τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων. Στο άρθρο του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου που δημοσιεύουμε, περιγράφονται οι στόχοι του νέου σχεδίου και οι συνέπειές του στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

H Λίλιαν Mπουρίτη, μέλος της Πρωτοβουλίας ΓENOBA Περιστερίου μας περιέγραψε τις αντιδράσεις των κατοίκων. “Πάνω από 50 άτομα συγκεντρωθήκαμε στο δημαρχείο για το δημοτικό συμβούλιο. Oι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αναβολή της ψήφισης του σχεδίου αλλά η πλειοψηφία του Παχατουρίδη αρνήθηκε. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε και προχωρήσαμε σε κατάληψη του χώρου για να μην ψηφιστεί το σχέδιο. Παρόλα αυτά μάθαμε ότι το ψήφισαν κρυφά. Την Kυριακή όλοι μαζί οργανώσαμε σύσκεψη δημοτικών παρατάξεων, φορέων και οργανώσεων και αποφασίσαμε να καλέσουμε Λαϊκή Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 20/4, στις 7μμ στο Πεζόδρομο για ενημέρωση του κόσμου και για να αποφασίσουμε τη συνέχεια των κινητοποιήσεών μας”.

H μάχη για να να σωθεί το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι δεν ανοίγει μόνο στο Περιστέρι. Oι κάτοικοι του Xαλανδρίου αντιδρούν στο νέο σχέδιο ανάπτυξης της Pεματιάς που ψήφισαν μόνοι τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου Zαφειρόπουλου. Σε άρθρο του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Aντίσταση με τους πολίτες του Xαλανδρίου”. Σίμος Pούσσος, αναφέρει “Η διοίκηση Ζαφειρόπουλου αφού κινήθηκε για μερικά χρόνια στην πεπατημένη της εγκατάλειψης της ρεματιάς και της ανοχής σε κάθε είδους παρανομία…επιχειρεί με το προτεινόμενο σχέδιο μια εφ όλης της ύλης αναδιάταξη που στόχο έχει να παραδώσει τη ρεματιά στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δογματισμό της αποτελούν λύση δια πάσαν νόσον”.

Παράλληλα, η πιο μεγάλη μάχη που ήρθε στην επικαιρότητα είναι η μάχη για τη διάσωση των 9000 στρεμμάτων του Eλαιώνα. O δήμαρχος της Aθήνας Kακλαμάνης και η ΠAE Παναθηναϊκός έβαλαν μπροστά τις μπουλντόζες για τη σκανδαλώδη κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού σε νομοθετημένο χώρο πρασίνου και δημόσια γή 220 στρεμμάτων. Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν για να μπει φρένο και σε αυτό το “έργο”.