Η Αριστερά
Ανεπιθύμητος ο Γιούνκερ, η ΕΕ και τα Μνημόνια

Την Πέμπτη 13/7 έγινε κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην αναγόρευση του Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Η απόφαση αυτή των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος είναι πέρα για πέρα προκλητική απέναντι στους φοιτητές και τους εργαζόμενους της πόλης που τόσα χρόνια υφίστανται τις πολιτικές των μνημονίων. 

Η φιέστα που οργάνωσαν δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε περίοδο που το πανεπιστήμιο λειτουργούσε μιας και είναι σίγουρο ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από τους φοιτητές. Επέλεξαν τον Ιούλιο γιατί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να είναι ανενόχλητοι. 

Παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στον Λευκό Πύργο που συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ ΜΛ. Από το πρωί η πόλη θύμιζε φρούριο, με την αστυνομία να έχει κλείσει τους δρόμους. Η κινητοποίηση ήταν καλεσμένη για τις 6.30 και προσπάθησε να κινηθεί με πορεία προς το Mέγαρο Μουσικής που θα γινόταν η ορκωμοσία του Γιούνκερ παρουσία και του Τσίπρα. 

Η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους προς το μέγαρο απαγορεύοντας ουσιαστικά την διαδήλωση. Η πορεία προσπάθησε να συνεχίσει την διαδρομή της προς το μέγαρο και έβρισκε διαρκώς μπροστά της ΜΑΤ και κλούβες. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την ΕΤ3, όπου και πάλι βρεθήκαμε αποκλεισμένοι από τα ΜΑΤ τα οποία προσπάθησαν να εμποδίσουν με τη βία διαδηλωτές να εισέλθουν στο κτίριο. 

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους μαχητικούς διαδηλωτές που δεν άφησαν αναπάντητη την προκλητική εκδήλωση για να τιμηθεί ο Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος και αρχιτέκτονας της μνημονιακής κοινωνικής καταβύθισης και καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία για το χατίρι του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε πολιορκημένη πόλη από χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς».