Εργατικό κίνημα
Κανένα κατάστημα ανοιχτό την Κυριακή

Πεζόδρομος Ερμού, 16 Ιούλη

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στις 16 Ιούλη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Συγκεντρώσεις έγιναν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. 

Το παρών στις κινητοποιήσεις έδωσε και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησε εξόρμηση έξω από το Άττικα της Πανεπιστημίου, όπου κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να απεργήσουν και τους περαστικούς να μην ψωνίσουν, στηρίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση. Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 15/7, μετά από εξόρμηση ενημέρωσης για την απεργία στον ίδιο χώρο, ο Συντονισμός ενημερώθηκε ότι η εργοδοσία επιχειρούσε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Μέσω του δικηγόρου της εταιρίας διέσπειραν ψέματα όπως ότι κάθε εργαζόμενος έπρεπε να είχε ειδοποιήσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν ότι θα απεργούσε και άλλα παρόμοια. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού τέτοια υποχρέωση έχουν τα συνδικάτα των εργαζόμενων – και όχι κάθε εργαζόμενος ατομικά. Οι αποφάσεις των συνδικάτων του εμπορίου κάλυπταν τους εργαζόμενους. 

Στη συνέχεια τα μέλη του Συντονισμού συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Ερμού και στις περιφρουρήσεις εκεί. Πολλά ήταν τα μαγαζιά που παρέμειναν κλειστά, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, συνελεύσεις από διάφορες περιοχές, αναρχικές συλλογικότητες, αριστερές οργανώσεις κ.ά. Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία στο Μοναστηράκι. 

Η Πωλίνα Γρυσμπολάκη, εμποροϋπάλληλος δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Σήμερα κατεβήκαμε στους δρόμους ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Αρχικά, πήγαμε στο Άττικα που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Αθήνα, να κάνουμε εξόρμηση, να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους πως μπορούμε να σταματήσουμε την κατάργηση που πάνε να περάσουν κυβέρνηση και εργοδότες. Όχι μόνο δεν συμφέρει τους εργαζόμενους, αλλά συμφέρει τους από πάνω και τους εργοδότες να κάνουν χειρότερες τις συνθήκες δουλειάς και να επιβάλλουν ακριβώς τους όρους με τους οποίους θα δουλεύουμε. Μιλήσαμε με πολλούς εργαζόμενους, συζητούσαμε ποια θα είναι η συνέχεια της απεργίας. Πιάνουμε το νήμα από τις απεργίες στους Δήμους, την Υγεία και παλεύουμε παρόλο που είναι καλοκαίρι για να μην περάσουν οι επιθέσεις που ορίζει το νέο Μνημόνιο. Δε θα σταματήσουμε, θα είμαστε εδώ όλες τις Κυριακές για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας».