Οικονομία και Πολιτική
Mήτσος Κωστόπουλος: H αλήθεια για τον ΣYPIZA

Την Τρίτη 8 Μάη είδε το φως της δημοσιότητας ανοιχτή επιστολή του Μήτσου Κωστόπουλου με την οποία ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ΚΕΔΑ. Ο Μ. Κωστόπουλος κάνει αυτή την κίνηση, καυτηριάζοντας τις μεθοδεύσεις του ΣΥΝ ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Αυτό που λέει είναι ότι «οι σύμμαχοι» του ΣΥΝ τίποτα δεν έχουν διδαχθεί από την εμπειρία τριών χρόνων. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όλες οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν με το Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές του 2004 στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωσαν την επομένη κιόλας αυτών των εκλογών ότι το κόμμα αυτό, για λόγους δομής και πολιτικών γραμμών στο εσωτερικό του, δεν θέλει και δεν μπορεί να αντέξει αυτό που λένε συνεργασία αρχών. Και εξηγείται αυτό από το γεγονός ότι θέλει να έχει ελεύθερα τα χέρια του για όποιες άλλες επιλογές προκύπτουν ανάλογα με τις περιστάσεις. Μόνο όταν έρχεται η ώρα των βουλευτικών εκλογών και δεν έχει περιθώρια για άλλες γενικότερες επιλογές, κάνει τα πάντα προκειμένου να μπει στη Βουλή.»

Η κατάσταση επιδεινώθηκε, όπως αναφέρει ο Κωστόπουλος, ήδη πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιούνη του 2004. Ηταν η περίοδος που ΗΠΑ και ΕΕ προωθούσαν το «Σχεδίου Aνάν» για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Κύπρου και ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ ο Ν. Κωνσταντόπουλος, πήγε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να πει «ναι», γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τις όποιες διαφωνίες των «συμμάχων» και τις «πολιτικές» διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς. Τότε ακούστηκε η περίφημη φράση «γίναμε γλάστρες του ΣΥΝ» από τον ίδιο τον Mανώλη Γλέζο. 

Tίτλος

Ομως, το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Ο Μ. Κωστόπουλος επισημαίνει ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα συνεργασίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2004, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, παρά μόνο ως τίτλος για να εκφωνείται στη Βουλή και στις τελετές. Παραμονή δημοτικών εκλογών του 2006 ο ΣΥΝ προσπαθεί να τον ενεργοποιήσει. Το επιτυγχάνει ως ένα βαθμό. Αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις του και τις σχετικές αποφάσεις του συνεδρίου του, συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε εκτεταμένη κλίμακα και μετά από αυτές τις εκλογές ανεμίζει την υπόθεση της «Ανοιχτής Πόλης» στην Αθήνα για να παρακάμψει τις ανησυχίες των «συμμάχων» του από το χώρο της Αριστεράς.» Και συνεχίζει με την περιγραφή γεγονότων που ονομάζει  «ανάρμοστο «πάρε-δώσε» ερήμην του κόσμου της Αριστεράς για πόστα και για έδρες». 

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για τον Μ. Κωστόπουλο ήταν το γεγονός ότι στις 30 Απρίλη το ΚΣ της ΚΕΔΑ αποφάσισε να μην συμμετέχει στο «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και πέντε μόλις μέρες μετά στις 5 Mάη άλλαξε τη θέση του. «Δεν μπορώ να εθελοτυφλώ άλλο μπροστά σε έναν απροκάλυπτο πολιτικό εμπαιγμό καθοδηγούμενο από την ηγεσία του ΣΥΝ» σημειώνει προς το τέλος της επιστολής του. 

Η «εθελοτυφλία»,  τα εξευτελιστικά «πάρε δώσε για πόστα και έδρες» έχουν πολιτικές ρίζες. Ο ΣΥΝ παρά τις διακηρύξεις του για έκφραση του ριζοσπαστισμού των κινημάτων παραμένει προσηλωμένος στην στρατηγική του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο πρωτοστάτησε μαζί με την Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ιταλίας και το KK Γαλλίας. Μια στρατηγική που ο ορίζοντάς της τελειώνει στην διαχείριση του συστήματος και όχι στην σύγκρουση με τις επιλογές του. Ολα τα χαρτιά που είναι γραμμένα τα σχέδια των διακηρύξεων του ΣΥΡΙΖΑ, τα λιγότερο ή περισσότερο «προωθημένα», δεν αξίζουν τίποτα από τη στιγμή που από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΝ δεν έχει ακουστεί μια φράση καταδίκης για την συμμετοχή της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην κυβέρνηση Πρόντι που συνεχίζει την πολιτική του πολέμου και του νεοφιλελευθερισμού. Οι διάφοροι «σύμμαχοι» του ΣΥΝ όλα αυτά τα χρόνια επέμεναν να βάζουν τον πήχη των πολιτικών τους οριζόντων τόσο χαμηλά, να μοιράζονται την απαισιοδοξία και τον «ψεύτικο» ρεαλισμό της ηγεσίας του ΣΥΝ. H AKOA, η KOE, η ΔEA γύρισαν πλάτη στις προτάσεις του M.Kωστόπουλου και προτίμησαν τα “ανταλλάγματα” του ΣYN. Το αποτέλεσμα είναι αυτές οι αποκαρδιωτικές περιγραφές του Μ. Κωστόπουλου. 

Το κίνημα και οι αγώνες αξίζουν όντως μια καλύτερη Αριστερά από αυτή. Μια αριστερά ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική, στις πράξεις όχι στα παχιά λόγια. Για αυτή την Αριστερά το ΣΕΚ έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις.