Διεθνή
Και στο Πακιστάν

Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Πακιστάν το τελευταίο διάστημα συνδέεται άμεσα με την αποσταθεροποίηση της κατοχής του Αφγανιστάν. Το Πακιστάν είναι η χώρα που έχει πολύ βασικούς δεσμούς με την ανάπτυξη της αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν. Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν που με τη βοήθεια των Αμερικάνων βοήθησαν να αναπτυχθούν αυτές οι οργανώσεις την περίοδο της ρώσικης κατοχής στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση του Μουσάραφ είχε πολύ καλές σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν ως το 2001. Οταν ξεκίνησε ο βομβαρδισμός το 2001, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Μουσάραφ δέχτηκε τηλεφωνικές απειλές από εκπρόσωπο του Μπους ότι αν δεν μπει με όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο, το Πακιστάν θα “βομβαρδιστεί και θα επιστρέψει στη λίθινη εποχή”.

Ο Μουσάραφ φυσικά διάλεξε τον μεγάλο φίλο του, Μπους απέναντι στους ντόπιους φίλους του, Ταλιμπάν. Ομως η εμπλοκή του Πακιστάν στον πόλεμο επιτάχυνε την απώλεια ελέγχου της χούντας του Μουσάραφ. Ο πακιστανικός στρατός έδινε κάλυψη την ώρα που οι αμερικάνοι βομβάρδιζαν περιοχές στα σύνορα, ενώ έφτασαν φορές που οι Αμερικάνοι βομβάρδισαν και χωριά του Πακιστάν. Ετσι όλο και περισσότερες περιοχές του Δυτικού Πακιστάν άρχισαν να πιέζουν τα ισλαμιστικά κόμματα της περιοχής που ως τότε είχαν σχέση αλληλοϋποστήριξης με τον Μουσάραφ, να αποκηρύξουν την εμπλοκή του στρατού. Ο Μουσάραφ προσπαθούσε ταυτόχρονα να έχει καλές σχέσεις με ηγέτες των Ταλιμπάν που του πρόσφεραν κάποια σταθερότητα στα σύνορα αλλά και με τους Αμερικάνους που του ζητούσαν αποτελέσματα. Ο πακιστανικός στρατός μέσα σ’ αυτή την κατάσταση είχε όλο και περισσότερες απώλειες, αρκετές εκατοντάδες νεκρούς σε μάχες μέσα στο 2007.

Ετσι και πολιτικά και στρατιωτικά η χούντα του Μουσάραφ έχανε κάθε στήριγμα, χάνοντας ταυτόχρονα και την απόλυτη εμπιστοσύνη των Αμερικάνων. Η πτώση του καθεστώτος Μουσάραφ θα είναι τεράστιας κλίμακας απώλεια για τη σταθερότητα των αμερικάνικων σχεδίων στην περιοχή. Οπως λέει ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του: “Υπάρχει μια χώρα στην περιοχή που έχει πολλούς υποστηρικτές των Ταλιμπάν, πολλούς υποστηρικτές της αλ-Καίντα, η πρωτεύουσα της οποίας βρίσκεται σε διαρκές χάος και κρίση, και η οποία έχει στην κατοχή της πυρηνική βόμβα. Ονομάζεται Πακιστάν. Αλλά ο στρατηγός Μουσάραφ είναι φίλος της Δύσης. Τι θα γίνει αν πέσει ο Μουσάραφ; Το Πακιστάν είναι μία από τις πιο εύθραυστες και επικίνδυνες περιοχές”.