Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-Τουρισμός: Απεργία στη “βαριά βιομηχανία”

Απεργιακή διαδήλωση στον επισιτισμό στην Αθήνα, 20/7

Εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες στον τουρισμό και τον επισιτισμό διαδήλωσαν την Πέμπτη 20/7 στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πολλές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα κατά την διάρκεια της 24ωρης απεργίας του κλάδου. Συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Πάτρα, την Εύβοια, την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο, τη Λάρισα, κ.α. Όχι στην ελαστική εργασία, Συλλογικές Συμβάσεις, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους είναι τα βασικά αιτήματα της απεργίας που οργανώθηκε για πρώτη φορά εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Στην συγκέντρωση και στην πορεία βρέθηκαν με πανό το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αθήνας, τα σωματεία των ξενοδοχείων Royal Olympic, Metropolitan και Newrest, η Καμαριέρα -το αντικαπιταλιστικό δίκτυο σε τουρισμό-επισιτισμό, η Λάντζα, η Ταξική Πορεία και η Ροσινάντε.

“Δουλεύω σε κέτερινγκ και σε καφετέρια, και ταυτόχρονα σπουδάζω. Σπουδάζω μηχανικός αλλά είμαι αναγκασμένη να δουλεύω σαν σερβιτόρα. Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσω τη σχολή, όμως δεν γίνεται αλλιώς αφού είμαστε μια οικογένεια με 4 παιδιά και δεν μπορώ να μην δουλεύω”, είπε στην ΕΑ η Στέλλα που διαδήλωνε με το πανό της Καμαριέρας. “Το κέτερινγκ είναι πολύ πιο δύσκολο από την καφετέρια. 16 ώρες non stop με μισή ώρα διάλειμμα. Πας το μεσημέρι και τελειώνεις έξι το πρωί. Το κέτερινγκ δεν είναι μια δουλειά, είναι πολλές. Ξεκινάς από το στήσιμο, σερβίρεις, μαζεύεις, ξεστήνεις. Το μεροκάματο μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί καλό, αλλά οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες. 75 ευρώ για μίνιμουμ 14 ώρες, μάξιμουμ 16. Από αυτές ασφαλισμένη είσαι μόνο για τις 8 ώρες. Και δεν υπάρχει μονιμότητα, περιμένεις να σου κάτσει το μεροκάματο. Σε παίρνουν τηλέφωνο, θα έρθεις αυτές τις μέρες. 

Στην καφετέρια η δουλειά είναι λίγο πιο εύκολη, μιλάμε για τις μισές ώρες αλλά και για τα μισά χρήματα, 4 ευρώ την ώρα, αλλά φυσικά ανασφάλιστος. Είναι λίγα τα λεφτά για αυτή τη δουλειά ειδικά τις μέρες της τουριστικής κίνησης. Η δουλειά του σερβιτόρου έχει καταντήσει να είναι περιστασιακή. Οι εργαζόμενοι φεύγουν, έρχονται, μια συνεχής ανακύκλωση. Δεν μπορείς να έχεις μια μόνιμη δουλειά. Και θα έπρεπε να υπάρχουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας γιατί το να δουλεύεις 16 ώρες όρθιος δεν είναι απλό και δεν μπορείς να το κάνεις αυτό όλη σου τη ζωή. Είμαι 22 χρονών και μετά από μια βδομάδα δουλειά μέχρι τις 7 το πρωί στο κέτερινγκ δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι, σκέψου να ήμουν μεγαλύτερη. Αυτές οι συνθήκες πρέπει να αλλάξουν. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να παλέψουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πρέπει να υπάρξει περισσότερη και μεγαλύτερη οργάνωση στον κλάδο”. 

“Όλο αυτό που γίνεται σήμερα και μέσα στη σαιζόν είναι πολύ σημαντικό, η σημερινή απεργία είναι ένα πρώτο βήμα για να διεκδικήσουμε τα εργατικά μας δικαιώματα. Παλεύουμε για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και ενάντια στη μαύρη και απλήρωτη εργασία”, δήλωσε στην Ε.Α. ο μάγειρας Πανάγιος Δ. από την Καμαριέρα.

“Τα αφεντικά θησαυρίζουν στις πλάτες μας. Ως Καμαριέρα κάναμε εξορμήσεις σε βασικές περιοχές διασκέδασης και ψυχαγωγίας στην Αθήνα, στον Κεραμεικό, στο Μεταξουργείο, στο Περιστέρι, στα Πετράλωνα προσπαθώντας να ενημερώσουμε και τους εργαζόμενους και τον κόσμο για τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Ο αγώνας συνεχίζεται”. 

Τη Δευτέρα 24/7 η Καμαριέρα που συμμετέχει στο δίκτυο του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, κάλεσε σε σύσκεψη στο EKA για τη συνέχεια του αγώνα. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να βγει νέα προκήρυξη και να συνεχιστούν οι εξορμήσεις στα κεντρικά σημεία της Αθήνας εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η επόμενη εξόρμηση θα γίνει την Πέμπτη 27/7 στον Κεραμεικό, ενώ νέα συνάντηση ορίστηκε για την Δευτέρα 28/8 στις 2.30μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού στην Ελλάδα έστειλε το Die Linke, το κόμμα της αριστεράς στην Γερμανία.