Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Mόρια: Κάτω τα χέρια από πρόσφυγες και μετανάστες

Πολιτική κάλυψη στην άγρια αστυνομική καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, που συμμετείχαν στην εξέγερση στις 18/7 στη Μόρια, έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Μουζάλας. «Χρειάζεται και η καταστολή με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς καταχρήσεις», είπε αναφερόμενος στην επίθεση της αστυνομίας. 

Τόσο από τις καταγγελίες των ίδιων των προσφύγων όσο και από τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν, από παντού επιβεβαιώνεται ότι οι αστυνομικοί ξεπέρασαν κάθε όριο βιαιότητας. Επιπλέον, στα βίντεο έχουν καταγραφεί “αγανακτισμένοι πολίτες” να “συνδράμουν” την αστυνομία στην καταστολή της εξέγερσης, για τους οποίους για μία ακόμα φορά δεν υπάρχει καμία διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές. Η διαδικασία της προανάκρισης, σύμφωνα με όλες τις καταγγελίες έχει στόχο την τιμωρία των προσφύγων. 

“Κατά την προανάκριση ο ανακριτής έλαβε υπόψιν του μόνο τις καταθέσεις των αστυνομικών αποφασίζοντας την προφυλάκιση για όλους”, αναφέρει η ομάδα Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης Λέσβου -musaferat. “Οι καταθέσεις των μεταναστών που μαρτυρούσαν ότι δεν συμμετείχαν στα επεισόδια και τα βίντεο που έδειχναν ολοκάθαρα την βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και τις τυφλές συλλήψεις οποιουδήποτε βρισκόταν μπροστά τους κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν κατόπιν των επεισοδίων δεν λήφθηκαν καν υπόψιν. Η πλειοψηφία των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια είχε εμφανή τα σημάδια ξυλοδαρμού (κατάγματα στα άκρα, εκδορές, θλαστικά τραύματα, κ.α.) Οι αστυνομικές αρχές αρνούνταν να τους μεταφέρουν για φροντίδα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και μερική φροντίδα προσέφεραν σε κάποιους εξ αυτών γιατροί από ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο νησί”. 

Μηνύσεις εναντίον αστυνομικών κατέθεσαν και οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 18ης Ιουλίου. Ο Στρατής Σκουντιανέλλης, ένας από τους δικηγόρους που παρέχουν νομική συνδρομή στους συλληφθέντες πρόσφυγες, τόνισε μεταξύ άλλων στην «Καθημερινή» ότι «από τη συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων έχουν εγερθεί ισχυρισμοί όχι μόνο περί κατηγορηματικής άρνησης των κατηγοριών και αποδεδειγμένης απουσίας τους από τον τόπο των επεισοδίων κατά τον χρόνο που αυτά διαδραματίστηκαν, αλλά και περί άσκησης πολύμορφης και εξαιρετικά μανιώδους, αδιάκριτης και αναίτιας βίας εις βάρος τους εκ μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας».

Eρώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής με θέμα τις «απαράδεκτες και παράνομες πράξεις από τις κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις κατά την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας» κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εγκλωβισμός

Όμως, η πραγματική αιτία της εξέγερσης των προσφύγων δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που έχει σαν αποτέλεσμα τον πολύμηνο εγκλωβισμό κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και με το φόβο της απέλασής τους. Αυτή άλλωστε ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσει η εξέγερση στις 18/7 όταν επιδόθηκε σε πρόσφυγα απορριπτική απόφαση αίτησης ασύλου και ξαφνικά συνελήφθη και κλείστηκε σε ειδική φυλακή στο στρατόπεδο. 

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Παπανδρέου, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στη Λέσβο: «Πριν την συμφωνία ο πληθυσμός ήταν μετακινούμενος. Μετά την κοινή δήλωση παρέμεινε στάσιμος και επηρεάζεται από δύο κύριους άξονες:  Πρώτα οι διαδικασίες εξέτασης των διεθνών αιτημάτων προστασίας, δηλαδή του ασύλου και η υλοποίηση ή μη αυτής, και δεύτερον οι συνθήκες διαβίωσης... Ενώ πριν τη Συμφωνία δεν είχε υπάρξει ούτε ένα περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας, μετά την εφαρμογή αυτής, 10 άνθρωποι επιχείρησαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. Ομοίως εκτινάχθηκαν τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυτοτραυματισμών και κατάθλιψης. Από 5 μόλις αυτοτραυματισμούς πριν, σε 62 μετά τη Συμφωνία και από 39 περιστατικά κατάθλιψης σε 238 αντίστοιχα”. 

Το αντιρατσιστικό κίνημα είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτή τη βαρβαρότητα. Διεκδικούμε να σταματήσει τώρα η αστυνομική τρομοκρατία και οι διώξεις στη Μόρια, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι. Όχι απελάσεις στους πρόσφυγες. Καμία απόλυση εργαζόμενου στις δομές για τους πρόσφυγες. Να μην στερηθεί κανένας πρόσφυγας και μετανάστης τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Δημόσιες υπηρεσίες και δομές στήριξης των προσφύγων με μόνιμο προσωπικό και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Να δοθεί άσυλο και στέγη, όχι άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κλειστά απομακρυσμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.