Συνεντεύξεις
Περιστέρι, Ασπρόπυργος, Μενίδι: Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό στα δυτικά της Αθήνας

Από την εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ στο Μενίδι την Πέμπτη 27 Ιούλη

Συνέντευξη με την Λίλιαν Μπουρίτη, από την ΚΕΕΡΦΑ Δυτικών

Ερ: Ας ξεκινήσουμε από τα τελευταία. Την Πέμπτη η ΚΕΕΡΦΑ Δυτικών έκανε μια ακόμη μαζική παρέμβαση στο Μενίδι.

Tην Πέμπτη 27 Ιουλίου έγινε μια μεγάλη αντιφασιστική εξόρμηση στην πλατεία Μενιδίου όπου καταγγείλαμε την επίθεση σε Πακιστανό μετανάστη λίγες μέρες νωρίτερα. Οι φασίστες με αφορμή την τραγική ιστορία του Μάριου, αρχικά έβαλαν σαν στόχο την οργάνωση πογκρόμ εναντίον των Ρομά, αλλά συνέχισαν με επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και στο συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης πριν από τρεις βδομάδες από τάγμα εφόδου της Χ.Α. Στην τελευταία αυτή εξόρμηση καλούσαμε σε συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 16 Σεπτέμβρη για να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α. Αυτό έκανε κλικ σε πολύ κόσμο που ξέρει το ρόλο των γραφείων της Χρυσής Αυγής σαν ορμητήρια επιθέσεων, όχι μόνο κεντρικά, αλλά και στο Μενίδι, ότι είναι μια ακόμη πηγή προβλημάτων για τη γειτονιά και θέλει να κλείσουν. 

Αυτό είναι το κλίμα που συναντάμε σε όλες τις γειτονιές στα δυτικά. Ένας κόσμος που είναι εξοργισμένος με το τι σημαίνει φτώχεια, μνημόνια, υποβάθμιση της ζωής, ανεργία και ψάχνει να βρει απαντήσεις. Είναι ο ρόλος της Αριστεράς να δώσει αυτή διέξοδο και απαντήσεις σε αυτόν τον κόσμο συνδέοντας τις μάχες ενάντια στα μνημόνια με εκείνες ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό. Και παίρνοντας βέβαια τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα εμποδίσουν τους φασίστες να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και να τρομοκρατούν στους δρόμους.

Ερ: Υπήρξαν άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στα δυτικά;

Υπήρξαν αρκετές, οι πιο βασικές ήταν αυτές στο Περιστέρι και στον Ασπρόπυργο. 

Στο Περιστέρι, στο κέντρο βρεθήκαν τα προσφυγόπουλα και η εγγραφή τους στα σχολεία της γειτονιάς. Ήδη από το φθινόπωρο του 2016, οι μαθητές του Περιστερίου έκαναν κατάληψη σε δύο σχολεία με αίτημα να εγγραφούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία σαν απάντηση στο τι συνέβαινε τότε στο Ωραιόκαστρο. Όταν τον Φλεβάρη άνοιξε συγκεκριμένα το ζήτημα στο Περιστέρι, είχαμε την εμπιστοσύνη ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να σταματήσει τις απόπειρες της Χ.Α να εμποδίσει τα προσφυγόπουλα να μπουν στα σχολεία.

Ξεκινήσαμε σαν ΚΕΕΡΦΑ μια καμπάνια στη γειτονιά και στα σχολεία. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετείχε όλη η Αριστερά του Περιστερίου πάνω σε έναν απλό στόχο: ότι τα παιδιά θα μπουν στα σχολεία. Αυτό είναι βασικό και χρειάζεται να το κρατήσουμε. 

Βγάλαμε τότε σαν ΚΕΕΡΦΑ κατευθείαν αφίσα που έλεγε τα προσφυγόπουλα είναι καλοδεχούμενα, έβγαλε στη συνέχεια και η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου. Καλέσαμε όλα τα σωματεία και τις συλλογικότητες σε κοινή δράση. Στην τελευταία συνέλευση γονέων που έγινε στα σχολεία υπήρχαν πάνω από 300 αντιφασίστες συγκεντρωμένοι, κάτι που καθόρισε το κλίμα. Η απόφαση της συνέλευσης ήταν ότι τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα. Επόμενο βήμα ήταν το δημοτικό συμβούλιο, όπου με πρωτοβουλία των παρατάξεων της Αριστεράς πέρασε ψήφισμα στο δήμο ότι τα προσφυγόπουλα είναι καλοδεχούμενα. Μέσα υπήρχαν πανό του ΚΚΕ, της Αριστερής Κίνησης, της ΚΕΕΡΦΑ. Όταν ήρθαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, ακόμη και γονείς που στην αρχή είχαν μπερδέματα, συμμετείχαν στην πανηγυρική υποδοχή που έγινε στα προσφυγόπουλα. Ήταν τα σωματεία των εκπαιδευτικών μέσα σε αυτά και όλη η Αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΚΚΕ, στέκι αναρχικών και πολύς-πολύς κόσμος.

Ερ: Τι έγινε στον Ασπρόπυργο;

Η δεύτερη μεγάλη μάχη ήταν στον Ασπρόπυργο το καλοκαίρι όπου τάγματα εφόδου φασιστών επιτίθονταν καθημερινά με δολοφονικές επιθέσεις σε Πακιστανούς εργάτες γης στην περιοχή Γκορυτσά. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κινητοποίηση των ίδιων των μεταναστών εργατών γης που με τη βοήθεια της Πακιστανικής Κοινότητας, μπήκαν μπροστά και είπαν δεν θα περάσει ο φασισμός. 

Στις 13 Μάη έγιναν μια πρώτη διαδήλωση μέσα στη Γκορυτσά. Η αστυνομία συνεργάστηκε με τους φασίστες και επιτέθηκε βίαια στη διαδήλωση. Αυτό δεν τρομοκράτησε ούτε τους εργάτες γης ούτε την ΚΕΕΡΦΑ. Εντείναμε τις εξορμήσεις στην Ελευσίνα και τον Ασπορόπυργο, ανοίξαμε το θέμα στα συνδικάτα της περιοχής και στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, πραγματοποιήσαμε ανοιχτές συσκέψεις. Τα σωματεία πήραν αποφάσεις. Ξεκίνησαν εβδομαδιαίες παρεμβάσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. 

Η όλη κινητοποίηση έβαλε πίεση στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα κάποιοι βουλευτές της να επισκεφθούν την περιοχή. Οι φασίστες «μαζεύτηκαν» και οι επιθέσεις περιορίστηκαν. Έτσι φτάσαμε στο μεγάλο συλλαλητήριο υπό βροχή στις 17 Ιούνη, που έγινε, όχι μόνο κόντρα στις αποφάσεις του ακροδεξιού δημάρχου που επεδίωκε απαγόρευση της συγκέντρωσης, αλλά αντίθετα η αστυνομία για πρώτη φορά, αναγκάστηκε να συλλάβει επτά φασίστες. 

Ερ: Τι έχουμε μπροστά μας;

Δεν έχουν κλείσει όλες αυτές οι μάχες, είναι ανοιχτές. Πρώτο βήμα είναι σίγουρα η 16 Σεπτέμβρη, το συλλαλητήριο για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Θέλουμε να φανεί η δύναμη που υπάρχει σε κάθε γειτονιά και κεντρικά. Θέλουμε να κατεβάσουμε όσο περισσότερους αντιφασίστες από τα δυτικά και αυτό θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την αντίστοιχη δράση πίσω στις γειτονιές. 

Δίπλα στη μάχη ενάντια στο φασισμό οργανώνουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες με αίτημα να κλείσουν τα στρατόπεδα, να δοθεί άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες. Επισκεφθήκαμε στις 25 Ιούλη τον Σκαραμαγκά. Υπάρχει η δυνατότητα ο κόσμος να οργανωθεί, οι πρόσφυγες είναι εξοργισμένοι με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, όπως και σε άλλα στρατόπεδα και “camps”. Και βέβαια υπάρχει ένα ζήτημα της στήριξης των μεταναστών εργατών, όπως έγινε στην Γκορυτσά, ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών, τον ρατσισμό της αστυνομίας, υπέρ της νομιμοποίησης όλων. Αυτές τις εμπειρίες θα έχουμε τη δυνατότητα να τις συζητήσουμε και στο διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ στο Ρουφ στις 14-15 Οκτώβρη.

Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Πίττας

Επίσκεψη στον Σκαραμαγκά