Εκπαίδευση και Νεολαία
To Πρόγραμμα του ΠAΣOK και η Eθνική Tράπεζα

Μία από τις υποσχέσεις που δίνει ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα από το «νέο» πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ο διπλασιασμός των Παιδικών Σταθμών την επόμενη τετραετία. Οχι βέβαια με την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού  για την ανέγερση νέων δημόσιων παιδικών σταθμών αλλά με την ενθάρρυνση της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται κίνητρα φοροαπαλλαγών προς τις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν παιδικούς σταθμούς, προφανώς ιδιωτικούς. 

Ομως οι εταιρείες δεν περιμένουν το ΠΑΣΟΚ. Σε μία πρόσφατη διαφήμιση της Εθνικής Τράπεζας σε γνωστό περιοδικό, διαβάζουμε ότι τα σχέδια επί χάρτου που κάνει το  ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται . Η διαφήμιση έχει τίτλο «μία μεγάλη αγκαλιά για τους μικρούς Σπαρτιάτες» και αναφέρει: «Η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Δράσης «Ευθύνη», έχει αναλάβει το κόστος ανέγερσης του βρεφονηπιακού σταθμού στη ζώνη των εργατικών κατοικιών της Σπάρτης, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την αμέριστη συμπαράστασή της στις οικογένειες της ελληνικής επαρχίας». 

Βέβαια η ΝΔ δεν έμεινε μόνο εκεί. Ενώ από τη μία μοιράζει φοροαπαλλαγές στην Εθνική Τράπεζα για την ανέγερση παιδικών σταθμών, φροντίζει να στρέψει όλο και περισσότερες οικογένειες σε αυτούς τους σταθμούς, μέσα από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που δίνει δικαίωμα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να ιδρύσουν νηπιαγωγεία. Ετσι οι επιχειρήσεις και κερδίζουν από τις φοροαπαλλαγές και παρουσιάζουν ένα «ευαίσθητο κοινωνικό προφίλ» και εξασφαλίζουν πολύ περισσότερα κέρδη στο μέλλον από την οικονομική εκμετάλλευση των μικρών μαθητών τους. 

Ετσι η ΝΔ ενισχύει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, «εδώ και τώρα», για να  παραφράσουμε και ένα παλιότερο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το μικρό παράδειγμα που σίγουρα δεν είναι το μοναδικό, κάνει φανερό ότι δεν κατανάλωσαν και πολλή σκέψη οι υπεύθυνοι  για τη σύνταξη του προγράμματος.