Διεθνή
IPAK: Oι εργάτες πετρελαίου στο προσκήνιο

Η απειλή απεργίας από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Πετρελαίου του Ιράκ ανάγκασε την κατοχική κυβέρνηση του Μάλικι να παγώσει προς το παρόν το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ιρακινού πετρελαίου. Η Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει 26 χιλιάδες εργάτες στις τέσσερις νότιες επαρχίες Βασόρα, Δι Καρ, Μεϊσάν και Μουθανά. Οταν απείλησαν με απεργία στις 14 Μάη η κυβέρνηση πάγωσε. Μια τέτοια απεργία θα αφαιρούσε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα από την παγκόσμια αγορά, τη στιγμή που το βαρέλι κινείται πάνω από τα 70 δολάρια.

Η Ομοσπονδία έχει δείξει τη δύναμή της, με τρεις πολύ πετυχημένες απεργίες από το 2003 που παρέλυσαν την πετρελαϊκή βιομηχανία και σταμάτησαν τις εξαγωγές πετρελαίου. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται για συζήτηση στο κοινοβούλιο της Βαγδάτης επιτρέπει στις πολυεθνικές  να βγάζουν τεράστια κέρδη από το πετρέλαιο, επιτρέποντας τη σύναψη συμβολαίων μέχρι και για 30 χρόνια εκμετάλλευση σε αναξιοποίητες μέχρι τώρα πετρελαιοπηγές.

Μέσα στο 2006 η Ομοσπονδία έκανε δύο συνέδρια στη Βασόρα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα του πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χασάν Τζούμα Αουάντ δήλωσε πως “Ο νόμος για το πετρέλαιο δεν εκφράζει τις προσδοκίες του ιρακινού λαού. Επιτρέπει στις ξένες εταιρίες να μπουν στον τομέα πετρελαίου και ενεργοποιεί την ιδιωτικοποίηση με τις λεγόμενες συμφωνίες μοιράσματος της παραγωγής. Ζητάμε συμπαράσταση από το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στον νόμο.” Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία:”καλεί όλα τα συνδικάτα στον κόσμο να υποστηρίξουν τα αιτήματά μας και να πιέσουν τις κυβερνήσεις και τις πετρελαϊκές εταιρίες να μην μπουν στα ιρακινά κοιτάσματα”. Και άλλα εργατικά συνδικάτα του Ιράκ αλλά και πολιτικά κόμματα και ειδικοί στα ζητήματα πετρελαίου έχουν μπει μπροστά ενάντια στο νομοσχέδιο.

Τα αιτήματα των εργατών κατατέθηκαν στις 5 Μάη με επιστολή στον Μάλικι. Ανάμεσά τους ήταν να ξαναδοθεί το νομοσχέδιο στην ομοσπονδία για να προτείνει τις αλλαγές που θέλει. Ζητάνε επίσης αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας μέτρα ενάντια στον πληθωρισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους εργάτες στο πετρέλαιο, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη χρήση όπλων με Απεμπλουτισμένο Ουράνιο, τα οποία προκαλούν καρκίνο. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας λέει ότι ο Μάλικι υποχώρησε στα αιτήματά τους και υποσχέθηκε νέες συναντήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, την πετρελαϊκή εταιρεία και την ομοσπονδία. Προς το παρόν η συνάντηση δεν έχει γίνει, αλλά ούτε και το νομοσχέδιο έχει προχωρήσει. Γι’ αυτό οι εργάτες λένε πως θα κάνουν λίγη ακόμη υπομονή μέχρι να ξανακηρύξουν απεργία.

Η απεργία δεν έχει τρομάξει μόνο την κυβέρνηση Μάλικι. Ο Σαάντ Ραχίμ από την PFC Energy, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα συμβούλων κυβερνήσεων σε θέματα ενέργειας λέει πως “Η απειλή απεργίας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο και για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και για την εσωτερική πολιτική του Ιράκ. Ακόμα και αν ο συνολικός όγκος πετρελαίου που θα μπλοκαριστεί δεν είναι τελικά πολύ σημαντικός, νομίζω ότι θα οξύνει ακόμα περισσότερο τη σημερινή ένταση στην αγορά και σίγουρα θα έχει απειλητικές επιπτώσεις στις τιμές. Τώρα υπάρχει και άλλος πόλος στο Ιράκ, ένα καινούργιο άλογο στην κούρσα και μπερδεύονται τα πράγματα. Πέρα από τις αντιρρήσεις Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων για το νομοσχέδιο, μπαίνουν και τα συνδικάτα στο παιχνίδι προσθέτοντας καινούργιο σύνολο απαιτήσεων σε ένα ήδη ετερόκλητο σύνολο. Νομίζω ότι το να προσπαθήσει κανείς να τα συμβιβάσει θα είναι πολύ πολύ δύσκολο”.

Το νομοσχέδιο για το πετρέλαιο είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κατοχή στο Ιράκ. Εν τω μεταξύ, ο Απρίλης και ο Μάης που διανύουμε είναι οι πρώτοι μήνες στην ιστορία της κατοχής που δύο συνεχόμενοι μήνες έχουν πάνω από 100 αμερικάνους νεκρούς φαντάρους. Ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ, επέστρεψε στο Ιράκ, μετά από ένα διάστημα που φημολογούνταν ότι είναι στο Ιράν και έκανε μια ομιλία με ακόμη πιο έντονα τα εθνικά, αντικατοχικά χαρακτηριστικά, καλώντας τους Ιρακινούς Σουνίτες, Σιίτες και Χριστιανούς να παλέψουν όλοι μαζί ενάντια στους Αμερικάνους. Ο Μπους συνεχίζει να μην έχει δει καμιά θετική επίπτωση από την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες θα συναντήσει τρεις φορές το αντιπολεμικό κίνημα στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη σίγουρα θα είναι συμμετέχοντας στη συνάντηση των G8 στη Γερμανία. Ομως στις 4 Ιούνη θα επισκεφτεί την Τσεχία όπου του ετοιμάζουν διαδήλωση στην Πράγα, ενώ και στις 9 Ιούνη το αντιπολεμικό κίνημα της Ιταλίας, τα συνδικάτα και η Αριστερά θα “υποδεχθεί” τον Μπους στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόντι. Τα συνδικάτα COBAS και η Κριτική Αριστερά που αντιπολιτεύονται την υποστήριξη της Αριστεράς στην κυβέρνηση Πρόντι, βάζουν στο κέντρο της διαδήλωσης τα συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση Πρόντι και τη συμμετοχή της στην κατοχή του Αφγανιστάν. “9 Ιούνη, Μέρα ενάντια στον Μπους και τον πόλεμο, ενάντια στον διαρκή παγκόσμιο πόλεμο του Μπους, ενάντια στις στρατιωτικές επεμβάσεις της κυβέρνησης Πρόντι”.