Αντιπολεμικό κίνημα
Kρίση για τον Πρόντι η επίσκεψη Mπους

Tρέντο, Iταλία ,3 Iούνη

Mαδρίτη, 1 Iούνη

Την επανεμφάνιση του αντιπολεμικού κινήματος προκαλεί ο ερχομός του Μπους στην Ευρώπη με αφορμή τη σύνοδο των G8. Ηδη η Κοντολίζα Ράις που ήρθε για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών πέρασε από τη Μαδρίτη, όπου την “καλωσόρισαν” με μια μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση την Παρασκευή 1 Ιούνη. Η μεγαλύτερη διαδήλωση αναμένεται να γίνει στη Ρώμη, το Σάββατο 9 Ιούνη, όπου ο Μπους θα βρεθεί για να συναντηθεί με τον Πρόντι.

Ο Πρόντι πήρε μια πρόγευση για το τι θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο. Την Κυριακή 3 Ιούνη, βρέθηκε στην πόλη Τρέντο της Βόρειας Ιταλίας για ένα οικονομικό συνέδριο. Το συνέδριο ήταν περικυκλωμένο από αντιπολεμικούς διαδηλωτές που απαίτησαν από τον Πρόντι να σταματήσει η επέκταση της αμερικάνικης βάσης στη Βιτσέντζα, μια επέκταση που μετατρέπει ολόκληρη την πόλη σε στρατιωτικοποιημένη περιοχή. Στις 17 Φλεβάρη η Βιτσέντζα είχε πλημμυρίσει από 150 χιλιάδες διαδηλωτές, στην πρώτη μεγάλη σύγκρουση του αντιπολεμικού κινήματος με την κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση επικύρωσε την παρουσία ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. 

Μέσα στο συνέδριο του Τρέντο είχαν μπει διαδηλωτές με πλακάτ και φώναζαν “αίσχος”. Για να αποφύγει την ένταση, ο πρόεδρος του συνεδρίου έδωσε το λόγο σε μια γυναίκα που απευθύνθηκε στον Πρόντι: “Μας φερθήκατε αισχρά και αυτό πραγματικά με ενοχλεί, κύριε Πρόεδρε, γιατί σας ψήφισα. Σας ψηφίσαμε στη βάση ενός μανιφέστου που μιλούσε για λιγότερη υποτέλεια προς το στρατό και για συμμετοχική δημοκρατία. Που είναι αυτές οι λέξεις;” Ο Πρόντι τόλμησε να απαντήσει μόνο σε δημοσιογράφους μετά: “στο ζήτημα της αμερικάνικης βάσης της Βιτσέντζα, η κυβέρνηση πήρε την απόφασή της, στην οποία εμμένουμε”.

Ο Μπους, τη Δευτέρα το βράδυ αντιμετώπισε αντιπολεμικούς διαδηλωτές και στην Πράγα της Τσεχίας. Το αντιπολεμικό κίνημα έβαλε στο στόχαστρό του όχι μόνο την κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν αλλά διαδήλωσε και ενάντια στην εγκατάσταση αμερικάνικων πυραύλων στην Τσεχία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.