Αντιπολεμικό κίνημα
Aντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 12 Iούλη

Στις 12 Ιούλη διαδηλώνουμε αντιπολεμικά στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα με πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ, καθώς κλείνει ένας χρόνος από την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ στον Λίβανο. Η Αντίσταση του Λιβάνου μας καλεί να βγούμε στους δρόμους για να καταγγείλουμε το συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων και τις απειλές που εξαπολύει ακόμα σε βάρος όλων των γειτονικών χωρών. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο έχει ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα και αναμένονται πολλές άλλες συμμετοχές για το συλλαλητήριο. Hδη καλούν η Eνωση Mουσουλμάνων Eλλάδας και η Πακιστανική Kοινότητα. Το αντιπολεμικό κίνημα της Μέσης Ανατολής έχει ενώσει τη φωνή του στο πρόσφατο συνέδριο του Καϊρου και στις 12 Ιούλη θα υπάρχουν διαδηλώσεις σε πολλά σημεία του αραβικού κόσμου.

Ο  πόλεμος του Ισραήλ ενάντια στο Λίβανο πέρσι το καλοκαίρι συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ισραήλ βομβάρδιζε τις φτωχογειτονιές της νότιας Βηρυτού, διέλυσε ένα σημαντικό μέρος της υποδομής του Λιβάνου, ισοπέδωσε εκατοντάδες πολυκατοικίες, ενώ ταυτόχρονα εισέβαλε στο Νότο, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κι όμως αυτή η τεράστια κινητοποίηση της τέταρτης σε δύναμη στρατιωτικής μηχανής του κόσμου οδηγήθηκε σε ήττα. Οι μαχητές της Αντίστασης που οργανώθηκε με κέντρο τη Χεζμπολάχ, αλλά και την Αριστερά του Λιβάνου δεν επέτρεψαν στο Ισραήλ να προχωρήει πέρα από λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα ενώ το δίκτυο της Αντίστασης στη Βηρυτό κάλυψε τις ανάγκες των προσφύγων για να μην προκληθεί χάος. Το Ισραήλ ηττήθηκε για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1956.

Δρόμοι

Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη πιο συγκεκριμένους λόγους για να βγούμε αντιπολεμικά στους δρόμους στις 12 Ιούλη. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μπλεγμένη πολύ ενεργά στα σχέδια του Μπους και του Ισραήλ. Η Μπακογιάννη, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκεται στη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα σε άλλους ηγέτες της περιοχής, επισκέπτεται τον Εχούντ Ολμέρτ, τον πρωθυπουργό που διέταξε τον πόλεμο πέρσι το καλοκαίρι και την Τζίπι Λίβνι, την υπουργό Εξωτερικών που ασκεί κριτική γιατί ο πόλεμος έπρεπε να είναι σκληρότερος. 

Η επίσκεψη της Μπακογιάννη γίνεται με δύο όπλα στη φαρέτρα της που δηλώνονται ρητά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο όπως έδειξε η συμμετοχή της στην διαμόρφωση του ψηφίσματος 1701 και η ένταξή της στην στρατιωτική δύναμη Unifil. Το 1701 είναι το ψήφισμα που έβγαλε ο ΟΗΕ τον Αύγουστο, για να συμμαζέψει την κατάσταση όταν το Ισραήλ έχασε. Ο “ειρηνευτικός” ΟΗΕ δεν ζήτησε ποτέ από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά ενδιαφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, προφανώς για να ασκεί έλεγχο στην Αντίσταση. Η Μπακογιάννη περηφανεύεται που η Ελλάδα συνδιαμόρφωσε αυτή την απόφαση και μάλιστα έχει στείλει και ελληνικό στρατό και πλοία στο Λίβανο.

Παράλληλα, στην Ελλάδα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς που έχει συναντηθεί ήδη με τον Καραμανλή και τη μισή κυβέρνηση. Είναι μια επίσκεψη που συμπληρώνει την περιοδεία Μπους στα Βαλκάνια. Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλεται ως ο πιο ισχυρός παράγοντας των Βαλκανίων που αναλαμβάνει ρόλο για να εφαρμοστούν τα σχέδια των Αμερικάνων με πρώτο απ’ όλα την “ανεξαρτητοποίηση” του αμερικάνικου προτεκτοράτου στο Κόσοβο. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχοντας στρατό στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, στη Βοσνία, την Αλβανία, το Λίβανο, συμμετέχοντας στις “αντιτρομοκρατικές” επιχειρήσεις από τη Μεσόγειο ως τον Ινδικό Ωκεανό διεκδικεί για τον εαυτό της το ρόλο του πιο πιστού και ικανού φίλου του Μπους στην περιοχή από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή.

Στις 12 Ιούλη δεν διαδηλώνουμε μόνο γενικά ενάντια στη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής και του συνολικότερου πολέμου του Μπους. Αλλά και ενάντια στη “δικιά μας” κυβέρνηση που συμμετέχει σ’ αυτόν τον πόλεμο και προσπαθεί να μας παρασύρει όλο και πιο βαθειά στο χάος.