Η Άποψή μας
To “Aμπού-Γκράιμπ” στην Ομόνοια: Να ξηλώσουμε τους ενόχους

Το σκάνδαλο με τα βασανιστήρια στο Δ’ Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας έρχεται να επιβεβαιώσει όλους όσοι καταγγέλλαμε τη συστηματική απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες τα τελευταία χρόνια. 

Επιβεβαιώνει πρώτα απ’ όλα τις αλλεπάλληλες καταγγελίες μεταναστών για τα όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο Τμήμα εδώ και καιρό, με πιο πρόσφατες τις καταγγελίες Πακιστανών ότι έπεσαν θύματα κλοπής από αστυνομικούς του Τέταρτου. Δικαιώνει επίσης τον Πέτρο Κωνσταντίνου που έγινε στόχος μηνύσεων για «συκοφαντική δυσφήμιση» επειδή μίλησε για όλα αυτά.

Αλλά το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο Τμήμα, ούτε στα ρατσιστικά «κατορθώματα» σε βάρος μεταναστών. Το πράσινο φως προέρχεται από βασικές επιλογές της κυβέρνησης του Καραμανλή και στην εσωτερική και στην εξωτερική πολιτική της. 

Η Αστυνομία αποθρασύνθηκε από τη γραμμή Πολύδωρα που ανακήρυξε τα όργανα της «πραίτορες της πόλης» και κήρυξε τον πόλεμο στις διαδηλώσεις των φοιτητών και των δασκάλων όλη την περασμένη χρονιά. Μπάτσοι που δέρνουν απεργούς προφανώς αισθάνονται ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν με  ανθρώπους που σύμφωνα με τα ρατσιστικά πρότυπα ανήκουν στο περιθώριο. 

Ομως η αλυσίδα των συνδέσεων δεν σταματάει στον Πολύδωρα, ούτε στην Μαριέτα Γιαννάκου που διαχειρίστηκαν μαζί τον πόλεμο των ΜΑΤ ενάντια στον κόσμο της Παιδείας. Η πρώτη λέξη που ήρθε στο μυαλό όλων βλέποντας το βίντεο με τα βασανιστήρια ήταν «Αμπού- Γκράϊμπ». Στη ρίζα των ευθυνών είναι οι πρόθυμοι συνένοχοι του Μπους στον πόλεμο που τρέφει τη διαρκή απειλή ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες. 

Η αμερικάνικη κυβέρνηση έφτιαξε τα Γκουαντανάμο και το «διεθνές παρακράτος» και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας έτρεξαν να συνεργαστούν. Οσα και αν λέει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χρυσοχοϊδης, χρωστάνε μία ανοιχτή αυτοκριτική, που ποτέ δεν έχουν κάνει, για όσα έπραξαν στο πλευρό του Κόλιν Πάουελ και του Μπους και άνοιξαν την πόρτα για αυτά τα αίσχη. Ο Βουλγαράκης αρχικά και η Ντόρα Μπακογιάννη πήραν τη σκυτάλη για να φτάσουν σε νέα βάθη.

Θράσος

Οταν η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας με τη χούντα του Πακιστάν, γιατί να μην αποθρασύνεται ο κάθε βασανιστής μπάτσος στην Αθήνα; 

Οταν η ελληνίδα ΥΠΕΞ καμαρώνει πάνω στη φρεγάτα Υδρα στο λιμάνι της Βηρυτού  ότι κερδίζει την εκτίμηση της «διεθνούς κοινότητας» συμμετέχοντας στα εγκλήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, γιατί να υστερεί σε θράσος το «όργανο» του κάθε αστυνομικού τμήματος;

Αυτή την Τετάρτη οργανώνεται διαδήλωση στη ΓΑΔΑ για να καταγγείλουμε την αστυνομική βία. Νέα κινητοποίηση ετοιμάζεται και για την επόμενη Τρίτη. Τη Δευτέρα θα διαδηλώσουμε ενάντια στη ρατσιστική σύναξη των φασιστών του ΛΑ.Ο.Σ. που αποθρασύνονται με όλα αυτά και προκαλούν.  Αλλά η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα γίνει στις 12 Ιούλη, στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, ένα χρόνο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο. 

Για να ξεριζώσουμε την απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες παλεύοντας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.