Διεθνή
H Παλαιστίνη που αντιστέκεται χρειάζεται συμπαράσταση περισσότερο από κάθε άλλη φορά!

Εξ ολοκλήρου στα χέρια της Χαμάς βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες μέρες, αφού οι μαχητές της οργάνωσης διέλυσαν όλες τις ένοπλες ομάδες που δεν υπάκουγαν στην κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε την παύση της κυβέρνησης και το διορισμό μιας νέας “υπηρεσιακής”, ενώ έθεσε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου αναγκης. Η Χαμάς από τη μεριά της δεν αναγνωρίζει την παύση της κυβέρνησής της.

Πρόκειται για πραξικόπημα από τη μεριά του Μαχμούντ Αμπάς και της ηγεσίας της Φατάχ και γι’ αυτό η αλληλεγγύη όλου του κινήματος πρέπει να είναι με τη Χαμάς και όλους τους Παλαιστίνιους που αντιστέκονται στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “νίκη του Ισλαμισμού” και “Χαμαστάν” είναι πέρα από κάθε πραγματικότητα. Εδώ και ενάμισυ χρόνο διεξάγεται ένα μακροπρόθεσμο πραξικόπημα σε βάρος της κυβέρνησης της Χαμάς. Είναι ένα πραξικόπημα το οποίο οργανώνουν από κοινού το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ με τη στήριξη όλων των Μεγάλων Δυνάμεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση με την ενεργή συμμετοχή της κυβέρνησης Καραμανλή.

Το Γενάρη του 2006 έγιναν εκλογές στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα για ανάδειξη κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι εκλογές αυτές ήταν στημένες από τη μεριά των Mεγάλων Δυνάμεων για να τις κερδίσει η Φατάχ. Οργανώνονταν για να προβληθούν ως παράδειγμα της “δημοκρατίας” που φέρνει ο Μπους στη Μέση Ανατολή. Είχαν δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό γιατί ήταν σίγουροι ότι θα εκλεγόταν ο Μαχμούντ Αμπάς. Ομως κέρδισε το “λάθος κόμμα”, η Χαμάς πήρε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, συγκλονίζοντας τους ιμπεριαλιστές.

Αμέσως άρχισε ένα βάρβαρο εμπάργκο, οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό. Κανένας ξένος αξιωματούχος δεν αναγνώρισε τη νέα κυβέρνηση, το Ισραήλ πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, κλέβοντας έτσι τους φόρους από τα παλαιστινιακά προϊόντα. Ολοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ευρώπη και την Αμερική κλείδωσαν και έτσι η νέα κυβέρνηση έμεινε χωρίς χρήματα. Το αποτέλεσμα ήταν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι, οικογένειες χωρίς έσοδα, φτώχεια, πείνα, ανεργία, επιστροφή ξεπερασμένων ασθενειών.

Η δεύτερη κίνηση ήταν ότι άρχισαν να διοχετεύουν χρήματα στον Μαχμούντ Αμπάς, δημιουργώντας έτσι ένα “κράτος εν κράτει”, αν μπορεί να μιλήσει κανείς έτσι για ένα κράτος που δεν υπάρχει. Η ηγεσία της Φατάχ μπορούσε να πληρώνει μισθούς σε δικούς της υπαλλήλους και έτσι να προκαλείται ένταση ανάμεσα στους Παλαιστίνιους.

Πραξικόπημα

Οταν δεν τα κατάφεραν και με αυτό το σενάριο, ανάγκασαν την κυβέρνηση της Χαμάς, να κάνει κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” με τη Φατάχ, με την “συμφωνία της Μέκκας”, στις αρχές Φλεβάρη. Ούτε και με αυτή την υποχώρηση δεν ήταν ευχαριστημένοι οι Αμερικάνοι και το Ισραήλ. Το επόμενο βήμα ήταν να προετοιμάζουν πραξικόπημα σε βάρος της κυβέρνησης. 

Μια ομάδα της Φατάχ, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Νταχλάν, περιβόητο για τις καλές σχέσεις του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είχε αρχίσει να συσσωρεύει οπλισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ξεκίνησε νέο κύκλο βομβαρδισμών και δολοφονιών για να εντείνει την πίεση και να οδηγήσει σε κρίση. Από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, από όπου περνάνε με δυσκολία φάρμακα και τρόφιμα, άρχισαν να περνάνε όπλα και χρήματα για τις συμμορίες του Νταχλάν. Αυτό που έκανε η Χαμάς τις τελευταίες μέρες είναι ότι αφόπλισε αυτές τις ομάδες και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την Λωρίδα της Γάζας πριν προχωρήσουν σε πραξικόπημα ή άλλα εγκλήματα.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Ομπσέρβερ της Κυριακής 17 Ιούνη είναι αποκαλυπτικό. Ενας κάτοικος της Γάζας περιγράφει το πώς η Χαμάς κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να πάρει όλη τη Λωρίδα στον έλεγχό της: “Κέρδισαν γιατί είχαν διαφορετικό κίνητρο, δεν πολεμούσαν για τα λεφτά. Δεν παίρνουν μισθό γι’ αυτό που κάνουν. Δεν είναι ζήτημα ότι η Χαμάς έχει περισσότερους μαχητές. Δεν νομίζω ότι είναι περισσότεροι, είναι διαφορετική η ποιότητα των ένοπλων ανδρών. Κάποιοι πολέμησαν για τέσσερις μέρες πριν γυρίσουν σπίτι τους. Πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν. 

Οι άλλοι, οι δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ, πολέμησαν για χίλια σέκελ (180 ευρώ) ή για κανένα πακέτο τσιγάρα. Ο Νταχλάν χρησιμοποίησε τη φτώχεια για να στρατολογήσει κόσμο. Η πλειοψηφία δεν εμφανίστηκαν καν για να υπερασπίσουν τα κτίριά τους. Οι περισσότεροι έμειναν σπίτι. Αλλοι δεν φόρεσαν στολή. Οι περισσότεροι πήραν τηλέφωνο τη Χαμάς και είπαν: “Θέλουμε να φύγουμε, εγγυηθείτε μας ασφάλεια και ένα πέρασμα”. Οι πιο πολλοί αξιοπρεπείς άνθρωποι των δυνάμεων ασφαλείας δεν θέλουν να πολεμήσουν ούτε για τον Νταχλάν, ούτε για το Ισραήλ, ούτε για την Αμερική. Δεν θέλουν να σκοτωθούν για την ατζέντα των ΗΠΑ ή του Ισραήλ”. Ενας ντόπιος δημοσιογράφος συμπληρώνει: “Αυτοι οι τύποι [του Νταχλάν] θα πολεμούσαν είτε για τη Χαμάς, είτε για το Ισραήλ, αν τους πληρώνανε”.

Ενδεικτικό για το ότι δεν πρόκειται για έναν “εμφύλιο” ή για απλή “μάχη για την εξουσία” είναι ότι όπως περιγράφει το ίδιο ρεπορτάζ του Ομπσέρβερ, η εκκαθάριση της Γάζας από τις συμμορίες του Νταχλάν έγινε σε συνεργασία με ηγετικά στελέχη της Φατάχ. “Καθώς η Χαμάς σταθεροποιούσε τον έλεγχό της στη Λωρίδα, ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της Φατάχ, ο Χάλεντ Αμπού Χελάλ, βγήκε στο τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς δηλώνοντας ότι καλωσορίζει την εκκαθάριση της Φατάχ από τους συνεργάτες και τους προδότες. Ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει μια νέα επιτροπή της Φατάχ για να ηγηθεί της οργάνωσης. Και άλλοι μάρτυρες επιβεβαιώνουν τη συνεργασία μελών της Φατάχ. Ενα στέλεχος της Χαμάς, εκπρόσωπος των ταξιαρχιών Κασσάμ, ο Αμπού Ομπέιντα είπε ‘σήμερα είναι μέρα ελέους και ενότητας. Η Χαμάς δίνει αμνηστία σε όλους έστολους που συμμετείχαν στη μάχη εναντίον της. Ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στη Φατάχ, την οργάνωση με τη μεγάλη ιστορία στον αγώνα,  αλλά ενάντια σε μια ομάδα πρακτόρων της Φατάχ που ακολουθούν τη σιωνιστική ατζέντα. Οι τίμιοι άνθρωποι της Φατάχ συνεργάστηκαν μαζί μας και είναι χαρούμενοι που γλιτώσαμε από τους διεφθαρμένους της Φατάχ.”

Mειοψηφία

Τώρα ο Μαχμούντ Αμπάς έχει στήσει μια δεύτερη κυβέρνηση στη Δυτική Οχθη, βάζοντας πρωθυπουργό τον Σαλάμ Φαγιάντ, έναν άνθρωπο που το κόμμα του, ο “Τρίτος Δρόμος”, πήρε 2,4% στις εκλογές του 2006, ενώ η Χαμάς πήρε 44,5%. Το Ισραήλ και όλες οι μεγάλες δυνάμεις έσπευσαν να καλωσορίσουν τη νέα κυβέρνηση. Αναγνωρίζουν μια πραξικοπηματική κυβέρνηση μειοψηφίας ενώ αφήνουν την κυβέρνηση της πλειοψηφίας στην απομόνωση. Η εφημερίδα Χααρέτζ του Ισραήλ, περιέγραφε σε ρεπορτάζ την 1η Απρίλη, τον Σαλάμ Φαγιάντ ως τον “αγαπημένο Παλαιστίνιο του Ισραήλ”.

Φαίνεται ότι οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν πάρει ακόμη το μάθημά τους. Ελπίζουν ότι βάζοντας δικούς τους στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής θα καθυποτάξουν την Αντίσταση. Η Χαμάς όμως είναι μια οργάνωση που αναδείχθηκε επειδή αρνήθηκε αυτούς τους συμβιβασμούς, τις συμφωνίες του Οσλο το 1993, το Καμπ Ντείβιντ αργότερα, και επειδή βρισκόταν έξω από τη διαφθορά της Παλαιστινιακής Αρχής. Κέρδισε τις εκλογές ενάντια σ’ αυτά τα παζάρια και τώρα έχει στον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας. Είναι απόδειξη ότι Παλαιστίνιοι δεν το βάζουν κάτω.

Είναι πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα το Ισραήλ, πατώντας πάνω στο πραξικόπημα Αμπάς και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων να κάνει εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας ή να δολοφονήσει τα στελέχη της κυβέρνησης της Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται την αλληλεγγύη μας για να αντέξουν σ’ αυτήν την κλιμάκωση της πίεσης και του εκβιασμού. Αυτή τη φορά το Ισραήλ παίζει περισσότερο από ποτέ με τη φωτιά. Ολόκληρη η προσπάθεια των συμμοριών του Νταχλάν στήθηκε με τη βοήθεια του δικτάτορα της Αιγύπτου, Μουμπάρακ, ο οποίος τώρα σφραγίζει τα σύνορα ενάντια στο ενάμισυ εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας. Το ξέσπασμα μιας νέας Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη είναι πιθανότερο από ποτέ ότι θα περάσει τα σύνορα της Αιγύπτου και θα βάλει σε αμφισβήτηση όλα τα “σταθερά” στηρίγματα των ιμπεριαλιστών.