Η Αριστερά
H Pιζοσπαστική Aριστερά και οι εκλογές στα Γιαννιτσά

Στις 9 Ιούνη βρέθηκα στο Πεδίο Άρεως, στη συνέλευση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Η μαζική συμμετοχή στο πρώτο κάλεσμα, περίπου 1000 άτομα, δείχνει κατά την άποψή μου την ωριμότητα του εγχειρήματος, που προβάλει από την ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου, από την περίοδο 1999 έκρηξη στο Σιάτλ και την πορεία του αντικαπιταλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος Πράγα, Γένοβα, Φλωρεντία, παγκόσμια 15 Φλεβάρη, Αθήνα αλλά και την πορεία του εργατικού και φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο με τις μάχες στην παιδεία. 

Από την άποψη αυτή, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσπάθεια από τα πάνω, αλλά μια ώριμη ενέργεια που επιβάλλεται από την πίεση της κοινής δράσης των πιο ριζοσπαστικών τμημάτων της κοινωνίας όπως φάνηκε πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Η παρουσία στη συνέλευση πολλών ανένταχτων αριστερών αλλά και των περισσότερων οργανώσεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δείχνει τον ενδιαφέρον που υπάρχει. Η προσπάθεια κάποιων ηγετών από αυτές να δημιουργήσουν ρήγματα και εμπόδια στην προσπάθεια αυτή, το μόνο που αποδεικνύουν είναι ο πανικός τους ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον κόσμο που το προηγούμενο διάστημα θεωρούσαν ότι έλεγχαν. Δείχνει επίσης ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τις κάθε λογής ηγεσίες, ακόμα και αν αυτές εκφράζουν οργανώσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.  

Η Ριζοσπαστική Αριστερά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αποτελείται από όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν ως κύριο γνώρισμά τους την πάλη για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, μακριά από λογικές διαχείρισης και μεταρρύθμισης του συστήματος. Έτσι σε αυτή τη συγκυρία, έχουμε την ευθύνη να προωθήσουμε την ιδέα της κοινής δράσης, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τα κολλήματά μας. Το εύκολο είναι να τονίζουμε τις διαφορές μας, το δύσκολο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα από τη διαφορετικότητά μας, να χτίσουμε την αριστερά του μέλλοντος. Η Αριστερά πάντοτε ήταν ο δύσκολος δρόμος γι’ αυτό και ο πιο γοητευτικός. Όσοι δεν ακολουθήσουν απλώς θα τους προσπεράσουμε. 

Στα Γιαννιτσά ετοιμάζουμε τη δική μας συνέλευση στις 27/6 στο Εργατικό Κέντρο και σ’ αυτή τη συνέλευση καλούμε όλους όσους το προηγούμενο διάστημα παλέψαμε μέσα από την Πρωτοβουλία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σήμερα μέσα από την Πρωτοβουλία για την Προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση του Ν. Πέλλας μέσω Γιαννιτσών. Καλούμε όλους όσους ονειρεύονται μια αριστερά ανοιχτή στην κοινωνία που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμα και σ’ αυτό το παιχνίδι των εκλογών, να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους και να καταθέσουν τον προβληματισμό τους. 

Μάκης Γεροντίδης
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ