Η Άποψή μας
O καύσωνας και oι δημαγωγοί της “καθημερινότητας”

Δροσερή ελπίδα μέσα στον καύσωνα, η Συνέλευση της Pιζοσπαστικής Aριστεράς στα Γιάννενα. Περισσοτερα στις σελ.8-9

Παρά τον καύσωνα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία πρέπει να την έχασε βλέποντας τον Καραμανλή να ιδρώνει μέσα στο κοστούμι του για να βγάλει λόγο στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Πάτρα μέσα σε αφόρητη ζέστη. 

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, οι εκλογολόγοι και λοιποί εμπειρογνώμονες των δημοσκοπήσεων επιμένουν ότι τη νίκη στις εκλογές θα την κερδίσει το κόμμα που θα υποσχεθεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία ότι θα βελτιώσει την «καθημερινότητα του πολίτη». Πραγματικά, τα εκλογικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνταγή και την έχουν μετατρέψει σε ιδεολογικό όπλο απέναντι στην Αριστερά. 

Δίπλα στο γνωστό «επιχείρημα» (που αναμασάει αυτές τις μέρες ο Πάγκαλος) ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα δεν έχει αξία γιατί δεν βγάζουν κυβέρνηση, έρχεται και η καραμέλα της «καθημερινότητας». Η Αριστερά είναι καλή για τα οράματά της, αλλά αν θέλετε να βελτιώσετε την κατάσταση στα μικρά καθημερινά προβλήματα, ξεχάστε την. Που να περιμένετε πότε θα αλλάξει η κοινωνία...Ελάτε στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ να στρώσετε την «καθημερινότητα» εδώ και τώρα!

Ετσι ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη δημαγωγία περί «αναποτελεσματικότητας» της Αριστεράς και «χρησιμότητας» των διαχειριστών της καθημερινότητας. 

Μόνο που έρχονται κάτι μέρες σαν κι αυτές με τον καύσωνα, όπου όλο αυτό το παραμύθι κυριολεκτικά λιώνει. Τι έχουν να παρουσιάσουν σαν έργο οι διαχειριστές απέναντι στον καύσωνα; Εχουν να επιδείξουν έστω ένα μέτρο που να βελτίωσε την κατάσταση; Η απάντηση είναι ένα βροντερό ΟΧΙ. 

“Eιδικός Iατρός Eργασίας”

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με ανακοίνωσή του θυμίζει ότι ήδη από το 1989-90 υπάρχουν εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας που λένε ότι σε τέτοιες συνθήκες «απαιτείται σύνταξη σχεδίου με τη συνεργασία του εργοδότη, του Ειδικού Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφάλειας με στόχο τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζόμενων». Είδατε εσείς κανέναν εργοδότη να απασχολεί «Ειδικό Ιατρό Εργασίας» και «Τεχνικό Ασφαλείας» για να δροσίσει τους εργαζόμενους; Αυτές τις «πολυτέλειες» έχουν φροντίσει να τις καταργήσουν ακόμα και στο δημόσιο τομέα όλοι αυτοί οι «διαχειριστές της καθημερινότητας». 

Αλλά η αθλιότητά τους δεν περιορίζεται μόνο στο γεγονός ότι λένε ψέματα για το σήμερα, αφού χειροτερεύουν αντί να βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Ακόμα πιο μεγάλα ψέματα λένε για το αύριο. Ο Καραμανλής εμφανίστηκε στο πλευρό του Αλ Γκορ και θυμήθηκε στίχους του Μπομπ Ντίλαν  για να παραστήσει τον ...οικολόγο. Την ίδια στιγμή, όμως, στέλνει στρατό στο Αφγανιστάν και φρεγάτες στο Λίβανο για να συμμετέχει στον πόλεμο των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής. 

Δεν υπάρχει τρόπος να «βελτιώσουμε τα μικρά καθημερινά» παρά μόνο παλεύοντας για να αλλάξουμε τα μεγάλα. Μόνο η Αριστερά που παλεύει για να αλλάξει συνολικά την κοινωνία ξηλώνοντας τα συμφέροντα που την κυβερνούν σήμερα, μπορεί να ανοίξει δρόμο για γνήσιες αλλαγές αρχίζοντας από το εδώ και τώρα. 

Μια ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική Αριστερά συσπειρώνει τον κόσμο που ιδρώνει και οργίζεται και παλεύει και βάζει στόχο να ανατρέψει αυτό το σύστημα όπου τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών του πετρελαίου και των όπλων. 

Μέσα στις μέρες του καύσωνα, η πιο δροσερή ελπίδα ήταν οι συνελεύσεις των αγωνιστών που προωθούν μια τέτοια Αριστερά.