Οικονομία και Πολιτική
Τραπεζίτες και υπουργοί: H Mαφία των Oμολόγων

Οσο προχωράνε οι έρευνες για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, τόσο σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ίδια την κυβέρνηση.

Την Δευτέρα ο Εισαγγελέας Εφετών άσκησε ποινική δίωξη ενάντια στους "υπεύθυνους" για μια ολόκληρη σειρά από αδικήματα που ξεκινάνε από την "απάτη κατ' επάγγελμα" και την "απιστία στην υπηρεσία... κατ' εξακολούθηση" και φτάνουν μέχρι την "νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις" -το ξέπλυμα χρήματος δηλαδή- και την σύσταση "εγληματικής οργάνωσης". Οι κατηγορίες, όμως, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Η διαδικασία της έρευνας έφερε ξαφνικά στην επιφάνεια τον θαυμαστό κόσμο των χρηματιστών και των τραπεζιτών -έναν κόσμο που, πίσω από τις περιποιημένες φάτσες και τα ακριβά κοστούμια, θυμίζει έναν άλλο "θαυμαστό κόσμο" -τον κόσμο της μαφίας. Διευθυντές τραπεζών, στελέχη υπουργείων, διαχειριστές ταμείων, μεγαλόσχημοι χρηματιστές καταφεύγουν από τον ένα ψέμα στο άλλο, αλληλοκαρφώνονται, ανακατασκευάζουν και ανακαλούν τις καταθέσεις τους ή -ακόμα πιο προκλητικά- παρουσιάζουν τις πιο βρώμικες απάτες τους σαν την τελευταία λέξη της οικονομικής επιστήμης.

Η κατάθεση του Λούις Γουόρτλου, του εκπροσώπου της North Asset Managment (NAM) στην Βουλή είναι χαρακτηριστική. Ο Γουόρτλοου παραδέχτηκε ότι η έδρα του κεφαλαίου με το οποίο έγινε η συναλλαγή βρίσκεται στις Νήσους Καϊμάν -σε έναν από τους πιο διάσημους παραδείσους φοροδιαφυγής  και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στον κόσμο. Αλλά αυτό δεν είναι παρά η συνήθης πρακτική για ταμεία αυτού του είδους, συμπλήρωσε. 

Ο Τζακομπ Στοτ, ο διευθυντής Ευρώπης της J.P.Morgan δήλωσε ότι η τράπεζά του δεν είχε ιδέα ότι τα ομόλογα που πούλησε στην ΝΑΜ θα κατέληγαν στα ταμεία. Σωστά. Ενα κερδοσκοπικό κεφάλαιο με έδρα τις νήσους Καϊμάν θα αγόραζε δομημένα ομόλογα -ομόλογα με δωδεκαετή διάρκεια και μεγάλο ρίσκο- για να τα κρατήσει στο θησαυροφυλάκιό του και να περιμένει υπομονετικά να εισπράτει το 2% ή 3% από τους τόκους στο τέλος κάθε χρόνου... 

Ο ίδιος ο Γουόρτλοου διέψευσε τον Στοτ, επιμένοντας ότι όλοι ήξεραν από την αρχή ότι θα πουλούσε τα ομόλογα στα ταμεία. Το ίδιο έκανε και ο Μ.Σαββίδης κορυφαίο στέλεχος μέχρι πριν από λίγο της J.P.Morgan που απολύθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Το ίδιο έκανε  και η εκπρόσωπος της HVB -της γερμανικής τράπεζας που αγόρασε τα ομόλογα από την ΝΑΜ για να τα πουλήσει στην "Ακρόπολις" -την χρηματιστηριακή εταιρεία του Πρινιωτάκη, τον τελευταίο κρίκο της βρώμικης αλυσίδας ανάμεσα στο υπουργείο και τα ταμεία.

Ο Στοτ, με την σειρά του "'αδειασε" τον ίδιο τον Κουρή, τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, άρχισαν τον Οκτώβρη του 2006 και ο Κουρής ήταν ένα από τα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτές. Στην δική του κατάθεση ο Κουρής  υποστηρίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο προϊστάμενος του, ο Πέτρος Δούκας, ο υφυπουργός Οικονομικών ήξεραν τίποτα για τα ομόλογα. Η πρώτη φορά που άκουσε για αυτά, λέει, ήταν τον Δεκέμβρη, λίγες βδομάδες πριν υπογραφεί η σύμβαση.

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του Στοτ στην Βουλή, η υπεύθυνη επικοινωνίας της J.P.Morgan στην Ελλάδα Μ. Λαζαρίμου έστειλε μια διάψευση. Η κατάθεση του Στοτ, έλεγε, είχε παρερμηνευτεί. Ποτέ δεν είπε ότι ο Κουρής συμμετείχε από την αρχή στις διαπραγματεύσεις. Το μόνο, όμως, που κατάφερε ήταν να κάνει την θέση της κυβέρνησης ακόμα πιο δύσκολη: όλως τυχαία, η Λαζαρίμου είναι εκτός από στέλεχος της J.P.Morgan και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και στενή συνεργάτης του ίδιου του Καραμανλή... Η μπόχα έχει γίνει πιά ανυπόφορη. 

Ο Καραμανλής ελπίζει ότι η νομική διαδικασία –με τις κατηγορίες που γυρίζουν πίσω σε αδικήματα που έγιναν την δεκαετία του 1990 και τις βαριές ποινές που θα κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των κατηγορουμένων- θα κλείσει την υπόθεση. 

Και θα χρησιμοποιήσει, δίχως άλλο, όλα τα μέσα που διαθέτει για να σταματήσει το κύμα των αποκαλύψεων, πριν φτάσουν στην ίδια την καρδιά του σκανδάλου –την κυβέρνηση που εξέδωσε τα σάπια ομόλογα και ύστερα τα «έσπρωξε» με την βοήθεια των γαλάζιων διοικητών και των τρωκτικών της «ελεύθερης αγοράς» στα ταμεία.

Το αν θα τα καταφέρει δεν εξαρτάται μόνο από την τύχη: εξαρτάται και από τις αντιστάσεις που θα προβάλει η αντιπολίτευση. Και οι μόνοι που μπορούν να επωμισθούν αυτό το καθήκον είναι η αριστερά και το κίνημα..