Διεθνή
Αγγλία: Aντιπολεμική διαδήλωση στη διαδοχή Mπλερ-Mπράουν

Την Κυριακή 24 Ιούνη ο Τόνι Μπλερ παρέδωσε στον Γκόρντον Μπράουν την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος σε συνέδριο στο Μάντσεστερ. Σε λίγες μέρες αναμένεται να του παραδώσει και την πρωθυπουργία. Εξω από το συνέδριο με πρωτοβουλία των Οικογενειών Στρατευμένων ενάντια στον Πόλεμο και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο οργανώθηκε μια μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση με σύνθημα “Φέρτε πίσω τα στρατεύματα από το Ιράκ τώρα”. Παρά την καταρρακτώδη βροχή περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές πήραν μέρος.

Στην κορυφή της πορείας βάδιζαν μαθητές και οικογένειες στρατιωτών. Εργατικά σωματεία και τοπικές οργανώσεις της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο είχαν φτάσει από ολόκληρη τη Βρετανία.

Το αντιπολεμικό κίνημα καθόρισε την πορεία του Μπλερ μέχρι την τελική του απομόνωση και γι' αυτό όλοι οι αντιπολεμικοί ακτιβιστές ήθελαν να τον “αποχαιρετίσουν”. Είναι όλοι χαρούμενοι που ο Μπλερ μας αδειάζει τη γωνιά, αλλά ξέρουν πως ο Γκόρντον Μπράουν είναι υποστηρικτής της ίδιας και απαράλλακτης πολιτικής. Ιδιαίτερα όσον αφορά το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη στενή σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, ο Μπράουν δεν τόλμησε να κάνει ούτε την παραμικρή αναφορά σε αλλαγή πολιτικής.

Ο Μπλερ εγκαταλείπει την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος έχοντας καταφέρει να έχει τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας από οποιονδήποτε άλλο πρωθυπουργό. Το Ιράκ είναι η πρώτη και πιο σημαντική αιτία. Ο Μπλερ “κάηκε” από τα ψέματα που είπε για τον πόλεμο στο Ιράκ και για την απόλυτη ταύτισή του με τον Τζορτζ Μπους. Παραδίδει στον Μπράουν πριν τελειώσει η θητεία του, για να περισώσει όσο μπορεί τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος, που πέφτει όλο και χαμηλότερα.

Η μεγάλη παρουσία μανάδων στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ στη διαδήλωση στο Μάντσεστερ δείχνει πόσο βαθειά έχει φτάσει το αντιπολεμικό αίσθημα στη Βρετανία. Ο Εντι Χάνοκ, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε στο Ιράκ, ήταν ομιλητής στη διαδήλωση: “Ο Γκόρντον Μπράουν, θα πρέπει να ξέρει καθώς πανηγυρίζει ότι το μέλλον του δεν θα το καθορίσουν οι χειροκροτητές του μέσα στο συνέδριο, αλλά εμείς. Οι στρατιώτες μας, έγιναν αντικείμενα παράνομης χρησιμοποίησης και πολιτικής εκμετάλλευσης”

Το μεγαλύτερο άγχος του Γκόρντον Μπράουν είναι πώς θα απαλλαγεί από αυτή τη βαριά κληρονομιά που του αφήνει ο Μπλερ, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη στρατηγική συμμαχία με τον Μπους. Το αντιπολεμικό κίνημα της Βρετανίας δεν δείχνει διατεθειμένο να τον απαλλάξει από την πίεση.

Την Τρίτη 26 Ιούνη στην Ιερουσαλήμ συνεδρίασε το «Κουαρτέτο» (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) για να εξετάσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς επίσης και για το αν θα αναθέσουν καθήκοντα «ειδικού μεσολαβητή» για τη διαδικασία «ειρήνευσης» στον ...Τόνι Μπλερ!

Ο Μπλερ αποχωρεί και τυπικά από την πρωθυπουργία της Βρετανίας την Τετάρτη και οι ηγέτες του «Κουαρτέτου» σκέφτονται να μην τον αφήσουν «άνεργο». Ο άνθρωπος που εγκατέλειψε ντροπιασμένος την πρωθυπουργία μετά τα ψέματα που είπε για να συμμετέχει στον πόλεμο του Ιράκ με τον Μπους, υποτίθεται ότι θα προωθήσει την «έντιμη ειρήνη» στη Παλαιστίνη. Θα ήταν ένα μακάβριο αστείο, αν ο Μπλερ δεν είχε βουτηγμένα τα χέρια του στο αίμα των εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών που έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της αμερικανοβρετανικής κατοχής. Γι’ αυτό ο τυχόν διορισμός του σε αυτή τη θέση θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, για όλους εμάς που παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο. Ενας λόγος παραπάνω για να δυναμώσουμε το αντιπολεμικό κίνημα, να διαδηλώσουμε μαζικά στις 12 Ιούλη.