Αντιπολεμικό κίνημα
H Συμμαχία έξω από την πρεσβεία Ισραήλ: Nα μάθει ο κόσμος την αλήθεια

Συνέντευξη τύπου έξω από την ισραηλινή πρεσβεία οργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο την Πέμπτη 21 Ιούνη το μεσημέρι. Η συνέντευξη τύπου έγινε ενόψει της διαδήλωσης της 12 Ιούλη, όταν συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο. 

Ο Στέφανος Ληναίος, ηθοποιός και μέλος της Συμμαχίας, είπε: «Μαζευτήκαμε εδώ γιατί θέλουμε να μάθει την αλήθεια ο κόσμος. Μιλάμε για ένα πόλεμο της πολιτοφυλακής της μειοψηφίας που εξοπλίζεται και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τώρα που η Χαμάς επιτέλους κάνει χρήση των δικαιωμάτων της, είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση, ας ελπίσουμε ότι το 1.5 εκατομμύριο των ανθρώπων που ζουν στη Γάζα στοιβαγμένοι σαν ποντίκια, θα μπορέσουν να αναπνεύσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί από μέρα σε μέρα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ετοιμάζουν την εξόντωσή τους.» 

Ο Χρήστος Κοντονής από το ΕΚΑ δήλωσε ότι «Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συμπαρίσταται στον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην ωμή βία των Ισραηλινών και των Αμερικάνων, διεκδικώντας την πατρίδα του, μια πατρίδα που πρέπει να έχουν όλοι οι λαοί της Γης». 

Ο Ναϊμ Ελγαντούρ από την Ενωση Μουσουλμάνων Ελλάδος, δήλωσε ότι «Απορώ πως η Δύση που μιλάει για δημοκρατία στη Μ. Ανατολή, όταν ένας λαός επιλέγει μια κυβέρνηση σηκώνονται όλοι για να την ρίξουν. Το 1992 στην Αλγερία ο λαός έβγαλε μια κυβέρνηση δημοκρατικά και επειδή δεν άρεσε στη Δύση την ανέτρεψαν με αποτέλεσμα ένα εμφύλιο πόλεμο που κόστισε χιλιάδες ζωές. Οταν κέρδισε η Χαμάς πέρσι τις εκλογές, οι δυτικές κυβερνήσεις κόψανε κάθε βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό. Και όταν τώρα ο κ. Αμπάς, ο δούλος των Αμερικανών και του Ισραήλ ανακοινώνει ότι κάνει κυβέρνηση ‘έκτακτης ανάγκης’ ξαφνικά όλοι οι «δημοκράτες’ της Ευρώπης της Αμερικής και του Ισραήλ φωνάζουν ΄ζήτω ο Αμπάς’ και ξεχνάνε ότι το 70% του Παλαιστινιακού λαού ψήφισε τη Χαμάς. Θέλουμε να ξέρουμε, ποιοι είναι οι δημοκράτες;»

Ο Γιάννης Σηφακάκης συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο δήλωσε: «Είναι άμεσο καθήκον του αντιπολεμικού κινήματος, όλων εμάς που παλεύουμε ενάντια στο βρόμικο πόλεμο του Μπους και των συμμάχων του, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην παλαιστινιακή αντίσταση που τώρα κυριαρχεί στη Γάζα. Στις 12 Ιούλη θα διαδηλώσουμε στην πρεσβεία του Ισραήλ απαιτώντας Λευτεριά στην Παλαιστίνη, Κάτω τα χέρια από την Αντίσταση, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό Ισραήλ-ΗΠΑ.»

Kλοιός

Η συνέντευξη τύπου της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή. Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Γάζα, προσπαθώντας να στραγγαλίσουν την Αντίσταση. Ηδη την προηγούμενη Παρασκευή το Ισραήλ εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα, με το πρόσχημα της καταστροφής «βάσεων εκτόξευσης ρουκετών» από Παλαιστίνιους αντάρτες. 

Την ίδια στιγμή στο Λίβανο η κυβέρνηση του Σινιόρα ανακοίνωσε ότι «ξερίζωσε την τρομοκρατία» από το στρατόπεδο Ναχρ-ελ-Μπάρεντ που πολιορκούσε ο λιβανικός στρατός τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες. Ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι «επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν» και ότι η Φατάχ-ελ-Ισλάμ αποφάσισε να καταθέσει τα όπλα και να αυτοδιαλυθεί. 

Ομως, το κυνήγι των Παλαιστίνιων συνεχίζεται. Δεκάδες περιστατικά συλλήψεων, ανακρίσεων, ξυλοδαρμών αναφέρονται πια καθημερινά από Παλαιστίνιους που είχαν καταφύγει σε κοντινά στρατόπεδα προσφύγων και τώρα προσπαθούν να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Τέτοιες καταγγελίες έγιναν επίσημα σε συνέντευξη που οργάνωσε η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Γυναικών και το Human Rights Watch την περασμένη βδομάδα στο παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων Μπατάουι. 

Κάθε φορά που οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έμπαιναν στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής στο Λίβανο, η συνέχεια ήταν η κλιμάκωση της επίθεσης σε όλες τις δυνάμεις που αντιστέκονται στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και στο Ισραήλ. 

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 12 Ιούλη. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην αντίσταση σε Παλαιστίνη και Λίβανο που παλεύει ενάντια στους συνεργάτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, τον Αμπάς και τον Σινιόρα και για να δείξουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ να κλιμακώσει την ελληνική εμπλοκή στα εγκλήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.  

Τα εγκαίνια του Ελληνοαραβικού Επιμορφωτικού Κέντρου έγιναν την Παρασκευή 22 Ιούνη στο Μοσχάτο. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν αντιπροσωπείες της Πακιστανικής Κοινότητας και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο. 

Το Κέντρο, ένα παλιό εργοστάσιο, θα λειτουργήσει και ως χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους της Αθήνας. Παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων για λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα τίποτα δεν έχει γίνει από κείνη την πλευρά, και έτσι την πρωτουβουλία για τη λειτουργία αυτού του Κέντρου την πήρε η Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδος. Οπως δήλωσε ο Ναϊμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Ενωσης: «Ακούσαμε ότι θα γίνει το τζαμί, ακόμη και σήμερα μας λένε ότι όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η λειτουργία του στο Βοτανικό. Δεν μας λένε όμως ούτε πότε θα αρχίσει να χτίζεται ούτε πότε μπορούμε να υπολογίσουμε ότι θα λειτουργήσει».