1287
Tιμή στη Χέδερ Χάγιερ

Πορεία τιμής στη Χ. Χάγιερ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, 17/8

Μαχητική συγκέντρωση τιμής στη δολοφονημένη από τους νεοναζί αντιφασίστρια Χέδερ Χάγιερ στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ την Πέμπτη 17 Αυγούστου, έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα. Δεκάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο αντιφασιστικό κίνημα και το κίνημα κατά των ρατσιστικών διακρίσεων και του σεξισμού στις ΗΠΑ.

Η αντιφασίστρια Χέδερ Χάγιερ, 32ετών, έπεσε νεκρή στις 12 Αυγούστου, όταν φασίστας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε αντιφασιστική διαδήλωση στην πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας των ΗΠΑ. Είκοσι ακόμη αντιφασίστες διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Η αντιφασιστική διαδήλωση είχε οργανωθεί ενάντια στους φασίστες της Κου Κλουξ Κλαν και της “εναλλακτικής δεξιάς” που είχαν καλέσει σε σύναξη μίσους κατά των μαύρων και υπέρ της “λευκής ανωτερότητας”. Αφορμή για τη ρατσιστική σύναξη ήταν η αποκαθήλωση από τον κυβερνήτη της πολιτείας προτομής του στρατηγού Ρόμπερ Λη, επικεφαλής του ρατσιστικού στρατού του Νότου στη διάρκεια του αμερικάνικου εμφυλίου.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές στην Αθήνα βρίσκονταν Αμερικανίδες που επισκέπτονταν την Ελλάδα ή ζουν εδώ. Κάποιες είχαν διαδηλώσει ξανά μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ τον περασμένο Γενάρη έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, στην πορεία που είχε οργανώσει η τελευταία ενάντια στην ορκωμοσία Τραμπ. Στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ ανταποκρίθηκαν επίσης πρόσφυγες από τα καμπ, μέλη της Colour Youth από την LGBTQ Κοινότητα και της Ένωσης Φιλιππινέδων Ελλάδος “KASAPI-HELLAS”.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε ο νέος πλανητάρχης Τραμπ που στρώνει το δρόμο στη δολοφονική δράση των νεοναζί με την ανοιχτά ρατσιστική ρητορεία και πολιτική του κατά των μουσουλμάνων, των εβραίων, των έγχρωμων, των γυναικών, της LGBTQ κοινότητας, των μεταναστών. Αλλά και οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής εδώ που όχι μόνο είχαν πανηγυρίσει την εκλογή Τραμπ, αλλά και τώρα χαιρέτισαν τη δράση των αδελφών τους “αμερικανών πατριωτών και εθνικιστών” στο Σάρλοτσβιλ.

H φωνή της μητέρας

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με ζωγραφισμένο το πρόσωπο της Χέδερ Χάγιερ, ενώ στο μεγάφωνο ακουγόταν η συγκλονιστική φωνή της μητέρας της, Σούζαν Μπο, από την ομιλία της στην τελετή τιμής που έγινε στο Σάρλοτσβιλ. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία, περνώντας μπροστά από την αστυνομοκρατούμενη πρεσβεία των ΗΠΑ από δεκάδες κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ, φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και τα αγγλικά όπως “Από την Ελλάδα ως την Αμερική, τσακίζουμε το ρατσισμό και τους νεοναζί”, “Τραμπ αλήτη, έξω από τον Πλανήτη”, “No Trump, No KKK, Νo fascists USA”, “Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί”, “Ποτέ ξανά φασισμός”.

Μιλώντας στη διάρκεια της κινητοποίησης, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, χαιρέτησε τις εκατοντάδες χιλιάδες των διαδηλωτών που αυτές τις μέρες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη την Αμερική αλλά και την Ευρώπη, έκφρασε τη στήριξη στους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες της Βοστώνης που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν δυο μέρες μετά στην πόλη και κάλεσε σε διεθνή συντονισμό κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Τέλος, κάλεσε σε κλιμάκωση της αντιφασιστικής δράσης με κορύφωση τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία, στα κεντρικά γραφεία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στις 16 Σεπτέμβρη, τέσσερα χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.


 

Η Χέδερ Χάγιερ, νομική βοηθός στο επάγγελμα, ήταν ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα. Δούλευε σε δικηγορικό γραφείο στη Βιρζίνια και, όπως έγραψε ο Γκάρντιαν, ασχολιόταν συχνά με υποθέσεις αστυνομικών παρατυπιών και ρατσισμού. 

“Αν δεν είστε εξοργισμένοι, τότε δεν δίνετε προσοχή” έγραφε μία από τις φωτογραφίες στο προφίλ της στο facebook. Ενώ σε μία από τις τελευταίες της αναρτήσεις, τον Οκτώβρη του 2016, παρέπεμπε σε ένα σάιτ που καλούσε όσους φοβούνται τους μουσουλμάνους να γνωρίσουν έναν και να γίνουν φίλοι μαζί του. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές είχε δηλώσει την υποστήριξή της στον Μπέρνι Σάντερς.

Όπως δήλωσε σε διεθνές Μέσο ο Άλφρεντ Γουίλσον, το αφεντικό της στο δικηγορικό γραφείο, η Χέδερ συμμετείχε στην αντιδιαδήλωση στο Σάρλοτσβιλ για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους νεοναζί και τους οπαδούς της Κου Κλουξ Κλαν ότι οι κάτοικοι της πόλης της απεχθάνονται τις ιδέες τους. Τη χαρακτήρισε σαν μια πολύ δυναμική, με ισχυρές απόψεις, νέα κοπέλα που έκανε σε όλους γνωστό ότι ήταν υπέρμαχος της ισότητας.

Σε μήνυμά της, μέσω μίας παιδικής φίλης της Χέδερ, η μητέρα της δήλωσε: “Πέθανε κάνοντας το σωστό. Η καρδιά μου έχει σπάσει, αλλά θα είμαι για πάντα περήφανη γι’΄αυτήν”.