Αντιρατσιστικό κίνημα
“Όχι στις απελάσεις”

22/8, συγκέντρωση στο Υπουργείο Μετανάστευσης

“Όχι στις απελάσεις – Είμαστε πρόσφυγες - Το Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής χώρα” διαδήλωσαν Αφγανοί πρόσφυγες την Τρίτη 22/8, στην κινητοποίηση που οργάνωσαν έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πρόσφυγες από τα στρατόπεδα της Αττικής, το City Plaza, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ κι εκπρόσωποι άλλων αντιρατσιστικών οργανώσεων. Μετά τη συγκέντρωση στο υπουργείο Μετανάστευσης ακολούθησε πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Είμαστε εδώ γιατί ζητάμε καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες. Δεν είναι ζωή αυτή που ζούμε στα καμπ. Πολλοί είναι άστεγοι. Ζητάμε ισότητα για όλους. Διεκδικούμε να αναγνωριστούμε ως πρόσφυγες. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται. Είμαστε εναντίον των απελάσεων. Όχι απελάσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία, ούτε απελάσεις από την Ευρώπη στην Ελλάδα και στο Αφγανιστάν” είπε εκπρόσωπος των Αφγανών έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης.

“Στηρίζουμε την κινητοποίηση των Αφγανών προσφύγων και τα αιτήματά τους” δήλωσε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Π.Κωνσταντίνου στη συγκέντρωση. “Είμαστε σε μια κατάσταση όπου στο Αφγανιστάν ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Τραμπ και οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν τα εγκλήματά τους και γι'αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το Αφγανιστάν είναι ένα μέρος όπου μπορούν να στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες. Είναι απαράδεκτο ότι η ΕΕ έχει υπογράψει μια διπλή συμφωνία. Μια συμφωνία με την Τουρκία και μια συμφωνία ότι η ίδια η ΕΕ προχωρά σε μαζικές απελάσεις πάνω από 80.000 Αφγανών προσφύγων. Όλες αυτές οι συμφωνίες πρέπει να καταργηθούν. Διεκδικούμε την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και ΕΕ – Αφγανιστάν. Διεκδικούμε άσυλο για όλους με πλήρη δικαιώματα” συνέχισε. 

Αντιπροσωπεία των προσφύγων μπήκε στο υπουργείο Μετανάστευσης προκειμένου να παραδώσει τα αιτήματα και να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό.

Όπως κατήγγειλαν οι οργανωτές της κινητοποίησης, στα στρατόπεδα του Ελαιώνα και της Μαλακάσας έγιναν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εμποδιστεί η συμμετοχή των προσφύγων στην κινητοποίηση, ακόμα και με απειλές ότι θα σταματήσει η παροχή τροφής και ρούχων.

“Πριν ξεκινήσουμε τη διαδήλωση για τα γραφεία της ΕΕ να επισημάνουμε μερικά πράγματα” είπε η Σοράγια, από τις οργανώτριες της συγκέντρωσης. “Σήμερα το πρωί στείλαμε δυο λεωφορεία στον Ελαιώνα και τη Μαλακάσα για να μπορέσουν να έρθουν όσοι μένουν εκεί. Ο IOM, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, απείλησε ότι δεν θα σταματήσει την παροχή βασικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες αν αυτοί έρχονταν στην κινητοποίηση. Αυτό είναι καταπίεση των πολιτικών δικαιωμάτων. Με αυτό έχουμε να αναμετρηθούμε.

Δεύτερον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, ανακοίνωσε την αποστολή 4.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασύλου πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν το Αφγανιστάν ως εμπόλεμη χώρα. Οι Αφγανοί που βρίσκονται εδώ πρέπει να αναγνωριστούν σαν πρόσφυγες. Οτιδήποτε άλλο είναι παραβίαση των διεθνών κανόνων. Γι'αυτό θα διαδηλώσουμε μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μεταφέρουμε το μήνυμα κι εκεί”.