Εργατικό κίνημα
ΔΕΘ: Στους δρόμους για τις εργατικές ανάγκες

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ανοίγουν οι εργατικές μάχες του φθινοπώρου, με το αγωνιστικό διήμερο 8 κι 9 Σεπτέμβρη.

Στις 8 Σεπτέμβρη διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει 4ωρη στάση εργασίας για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 8ωρη στάση για Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Ήπειρο καθώς και απεργιακή κάλυψη για όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

H διαδήλωση των εργαζόμενων στην Υγεία θα ξεκινήσει στις 8πμ από το Ιπποκράτειο, θα περάσει σχεδόν από όλα τα νοσοκομεία της πόλης και θα καταλήξει στο γραφείο του Τσίπρα. Πρόκειται για την επιστροφή του “Καραβανιού για την Υγεία”, όπως ονομάστηκαν οι απεργιακές διαδηλώσεις των υγειονομικών σε όλη τη χώρα, στην πόλη απ'όπου ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν. 

“Σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε πόλη, χρειάζεται να σημάνει συναγερμός και να οργανωθεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτέμβρη. Με Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις συμμετοχής, να οργανώσουμε ότι τα νοσοκομεία και αυτήν την χρονιά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική των περικοπών και θα νικήσουν” τονίζουν το Συντονιστικό των Νοσοκομείων κι ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια σε κοινή τους ανακοίνωση. 

• Από την Αθήνα θα ξεκινήσουν λεωφορεία για την διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη από το νοσοκομείο Αγ. Σάββας, την Πέμπτη 7/9, στις 11:30 το βράδυ.

“Σε αυτή την μάχη οι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους. Χρειάζεται να βρεθούν στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που τον Ιούλιο απέργησαν και εμπόδισαν 10.000 απολύσεις συμβασιούχων. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί που απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα δημόσια σχολεία. Να φτιάξουμε έτσι ένα πλατύ απεργιακό κίνημα σε Παιδεία, Υγεία και Δήμους, ενάντια στις περικοπές” επισημαίνουν.

9 Σεπτέμβρη

Την επόμενη μέρα, 9 Σεπτέμβρη, είναι η μέρα που οι δρόμοι της πόλης θα γεμίσουν διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα για μαχητική “υποδοχή” του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Ο Τσίπρας θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει για το δικό του “success story” του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και της εξόδου στις αγορές. Ενα success story που σημαίνει την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων και την προετοιμασία ενός καινούργιου μνημονίου για την τρίτη αξιολόγηση. Για αυτό άλλωστε εκείνες τις ημέρες θα έχει φιλοξενήσει και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, μαζί με όλη την κουστωδία των “επενδυτών” καρχαρίων που έρχονται για να ψωνίσουν το νερό, το λιμάνι και ό,τι άλλο τους ανοίξει την όρεξη. 

“Η επιτυχία της διαδήλωσης θα δώσει ώθηση σε όλες τις μάχες που θα ανοίξουν από Σεπτέμβρη σε κάθε χώρο δουλειάς. Για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα των μνημονίων, και να μην τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση νόμο για την απαγόρευση των απεργιών. Για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΛΘ και ΕΥΑΘ. Για να μην αφήσουμε τα αφεντικά να διαλύσουν ακόμη περισσότερο μισθούς και δικαιώματα” αναφέρει το κάλεσμα του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. “Θα ενώσουμε τη φωνή μας με τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Αμερική που παλεύουν ενάντια στον Τράμπ και την φασιστική απειλή εκεί. Για να απαιτήσουμε να καταδικαστούν οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής που είναι ομοαίματοι με τους αμερικάνους δολοφόνους που προστατεύει ο Τράμπ. Για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε προσφυγές και μετανάστες και να φράξουμε το δρόμο στον Ρατσισμό. 

Για να ανοίξουμε το δρόμο για τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών ντόπιων και Ευρωπαίων. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων” συνεχίζει. 

Εκείνη την ημέρα υπάρχουν τρία διαφορετικά καλέσματα για διαδηλώσεις. Τα συνδικάτα και το ΕΚΘ καλούν στο Αγ.Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην Αριστοτέλους και πρωτοβουλία συνδικαλιστών καλεί στην Καμάρα. 

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5:30μμ στην Εγνατίας και Αγ.Σοφίας, κάνοντας έκκληση για ενωτική παρουσία όλων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

 • Λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου 9/9, στις 8πμ, από το Μουσείο, για να είναι το απόγευμα της ίδιας μέρας στη διαδήλωση στην ΔΕΘ.