Εργατικό κίνημα
H Θεσσαλονίκη μας καλεί να διαδηλώσουμε και να κλιμακώσουμε: ΑΔΕΔΥ - Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Για πρώτη φορά έγινε συνεδρίαση λίγο πριν τη ΔΕΘ, σημάδι ότι όλοι καταλαβαίνουν τον ερχομό ενός καυτού φθινοπώρου. Υπάρχει η αίσθηση σε όλους ότι οι διαδηλώσεις στη ΔΕΘ θα είναι μαζικές.

Τα θέματα του Γενικού Συμβουλίου ήταν το πρόγραμμα δράσεις και οι εξελίξεις. Κοινός τόπος ήταν τα ζητήματα γύρω από τα οποία πρέπει να δράσουμε. Η αξιολόγηση, ο αντιασφαλιστικός νόμος, το πάγωμα των προσλήψεων. Αυτό που έλειπε από τις τοποθετήσεις των παρατάξεων ήταν η απεργιακή απάντηση στα μέτρα, καθώς μετέθεταν την απεργιακή δράση “στο επόμενο τρίμηνο και βλέπουμε”. Το κλίμα άλλαξε μετά από τις τοποθετήσεις μας. Από τη μεριά μας μπήκε η πρόταση για πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ και 48ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Τελικά αποφασίστηκε η εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για 24ωρη απεργία μέχρι τις 25 Οκτώβρη ενώ η πρόταση για απεργία στις 8 Σεπτέμβρη μαζί με τους υγειονομικούς, είχε θετική ανταπόκριση μεταθέτοντας ωστόσο την ευθύνη στην ΕΔΟΘ “από την οποία το Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ ζητάει να κηρύξει απεργία”.

Ουσιαστικά κάτω από την πίεση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και παρά τις αρχικές υπεκφυγές των γραφειοκρατών, πάρθηκε η απόφαση για απεργιακή σύγκρουση. Ωστόσο είναι μια απόφαση ελλειπής καθώς δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν οι ημερομηνίες της απεργίας. 

Δεν θα το αφήσουμε στην τύχη του. Απο τη μεριά μας δουλεύουμε για τη μαζικοποίηση του διημέρου αντίστασης 8 κι 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και προωθούμε την οργάνωση των μαχών από τα κάτω άμεσα. Στα νοσοκομεία για παράδειγμα, μέσα στο Σεπτέμβρη πάνε να φέρουν αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο εφημερίας των γιατρών και να αλλάξουν τον τρόπο εξέτασης για ειδικότητα. Είναι κόντρες άμεσες που θα τις ανοίξουμε οργανώνοντας παράλληλα την αντίσταση στα μέτρα που επιτίθενται στο συνδικαλισμό, διεκδικώντας προσλήψεις, χρηματοδότηση κλπ. 

Όσο αφορά το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, αξίζει να σημειώσουμε και τη συζήτηση που άνοιξε σε ιδεολογικό επίπεδο.

Τα βέλη όλων των παρατάξεων στο πρώτο κομμάτι της συζήτησης εκτοξεύτηκαν προς τη ΔΑΚΕ της οποίας η τοποθέτηση ήταν “να δούμε πρώτα την αξιολόγηση και μετά να αποφασίσουμε αν θα την παλέψουμε”. Πήραν την απάντηση ότι η αξιολόγηση και οι αλλαγές που φέρνει η Γεροβασίλη είναι παγίδα. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτή παρά μόνο να τη σταματήσουμε. 

Έχοντας να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, η ΔΑΚΕ μέσω του στελέχους της Πολυμερόπουλου –τον Μπαλτάκο της ΔΑΚΕ, όπως τον χαρακτήρισα στην τοποθέτησή μου– έπεσε σε ένα ακροδεξιο, αντικομμουνιστικό παραλήρημα, με αφορμή το συνέδριο της Εσθονίας προκαλώντας με εκφράσεις του τύπου “ευτυχώς που χάσατε στο Γράμμο και το Βίτσι κι αντί για το σφυροδρέπανο κυμάτισε η γαλανόλευκη”. Η ιδεολογική αυτή πρόκληση απαντήθηκε με σφυροκόπημα τοποθετήσεων από το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων, αναγκάζοντας τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Πάιδα, σε αναδίπλωση του τύπου “δεν είναι αυτή η θέση της ΔΑΚΕ” κι “εμείς είμαστε με τον Καραμανλή που νομιμοποίησε το ΚΚΕ”. Τελικά με πρωτοβουλία των Παρεμβάσεων βγήκε ψήφισμα από την αριστερά ενάντια στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις, το οποίο καταψήφισαν η ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρίστος Αργύρης
γιατρός, νοσοκομείο Σωτηρία, μέλος Γ.Σ ΑΔΕΔΥ