Συνεντεύξεις
Κλείστε τα “Γραφεία” της Χρυσής Αυγής: Ο Πειραιάς στην πρώτη γραμμή

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Νίκαια τον Ιούλιο του 2012

Συνέντευξη με την Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλο Νίκαιας

Ο Πειραιάς είναι γεμάτος από τις αφίσες που καλούν στο αγωνιστικό τριήμερο στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και το συλλαλητήριο της 16 Σεπτέμβρη.

Στον Πειραιά έχουμε ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι την καμπάνια για το συλλαλητήριο στις 16 Σεπτέμβρη με εξορμήσεις σε πλατείες, σε λαϊκές, σε εργατικούς χώρους, στις εκδηλώσεις που έγιναν στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα. Στη συναυλία των Social Waste το Σάββατο 2/9 δεκάδες κόσμος υπέγραψε το κείμενο υπογραφών της καμπάνιας για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και άφησε το τηλέφωνό του ενώ κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 16 και 18 Σεπτέμβρη έκανε και το συγκρότημα. 

Έχει μεγάλη σημασία ότι φέτος, πέρα από τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στον Πειραιά, θα υπάρχει κεντρικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που θα πάει στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α στη Μεσογείων και θα απαιτήσει το κλείσιμό τους καθώς και να καταδικαστούν οι ναζί. Είναι μια κινητοποίηση που πιάνει το νήμα του αιτήματος της μεγάλης διαδήλωσης των 50.000 ανθρώπων που είχε κατευθυνθεί στη «κομαντατούρ» μια βδομάδα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μπορούμε σήμερα ρεαλιστικά να βάζουμε σαν στόχο να κλείσουμε τα κεντρικά γραφεία των φασιστών, όπως πετύχαμε να τους κλείσουμε και στη Νίκαια.

Τι σήμανε η ύπαρξη γραφείων της Χ.Α στην Νίκαια μέχρι το 2013; Ποια είναι η κατάσταση στις γειτονιές του Πειραιά σήμερα;

Τα γραφεία της Χ.Α στη Νίκαια άνοιγαν δύο φορές την βδομάδα, Τρίτη και Πέμπτη. Όποιος μετανάστης έπεφτε στα χέρια τους απλά έβγαινε μαχαιρωμένος. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί. Από το καλοκαίρι του 2012 που μπαίνουν στη Βουλή είχαμε κάθε μέρα 2-3 δολοφονικές επιθέσεις. Εκείνες τις μέρες δεν τολμούσε άνθρωπος να κάνει πολιτική παρέμβαση. Έκλειναν ολόκληρα τετράγωνα με «περιφρούρηση» και σκοπιές. Φοβόταν κανείς να δράσει πολιτικά. Η τρομοκρατία απλωνόταν σε όλους τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τη νεολαία μέσα στην καθημερινότητά τους, ακόμη και στο καφενείο. Σκέψου μόνο πώς ξεκίνησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Σήμερα δεν τους παίρνει να τα κάνουν όλα αυτά. Όλοι οι τοπικοί φορείς, συλλογικότητες, δημοτικό συμβούλιο έχουν κηρύξει ανεπιθύμητη την Χ.Α στην πόλη. Μέσα από την επίμονη δράση του αντιφασιστικού κινήματος, που η ΚΕΕΡΦΑ έπαιξε ρόλο, σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά έχουμε καταφέρει να τους απομονώσουμε. Οι απόπειρες να πραγματοποιήσουν ανοιχτές εκδηλώσεις έχουν ναυαγήσει, οι δολοφονικές επιθέσεις έχουν περιοριστεί. Παραμένουν κλειστά τα γραφεία τους στη Νίκαια όπου κατοικοέδρευε το τάγμα εφόδου που δολοφόνησε τον Φύσσα, ενώ στον Πειραιά αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε νέα γραφεία, υποβαθμισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα.

Τι είδους δράση αναπτύξατε; 

Η δράση μας πάει πίσω στη δεκαετία του ’90. Το 1996 η Χ.Α άνοιξε τα πρώτα της γραφεία στον Πειραιά και αμέσως άρχισαν τα μαχαιρώματα. Είχε γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν σωματεία και δήμοι της περιοχής και η απόπειρα να στεριώσουν οι ναζί στον Πειραιά δεν πέρασε. Οι φασίστες εμφανίζονται ξανά δυναμικά στις γειτονιές του Ρέντη και της Νίκαιας με ντου σε σπίτια μεταναστών, μαχαιρώματα γύρω στο 2007, την περίοδο που φουσκώνει το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Υπήρξαν διαδηλώσεις και στη συνέχεια η συγκρότηση της ΚΕΕΡΦΑ στη Νίκαια τον Οκτώβρη του 2009 μετά τη δολοφονία το Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ Νίκαιας. 

Τη διάλυση του ΛΑΟΣ ακολούθησε η εκλογική ενίσχυση της Χ.Α στις εκλογές του 2012 και το οργανωμένο σχέδιό της να μετατρέψει μια αριστερή γειτονιά με ιστορία αντίστασης στον φασισμό σε φασιστικό άντρο τρομοκρατίας. Το Νοέμβρη του 2011 η Χ.Α επιχειρεί την πρώτη της συγκέντρωση στη Νίκαια. Έκαναν «παρελάσεις» ενώ είχαν βάλει στο στόχαστρο τα σχολεία έξω από τα οποία τρομοκρατούσαν τους μαθητές. Σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα μεθόδευαν νύχτες κρυστάλλων με στόχο το κλείσιμο των μαγαζιών των μεταναστών. Πολύ συνεργασία.

Στις 9 Ιούνη 2012, τη μέρα που η Χ.Α έκανε τα εγκαίνια των γραφείων της στη Νίκαια με προσκεκλημένο τον Κασιδιάρη, οι μπάτσοι έκοψαν όλους τους δρόμους προκειμένου να καλύψουν τους ναζί από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Δύο μέρες μετά έγινε η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα. Οργανώσαμε άμεσα μια μαζικότατη σύσκεψη, ήρθαν 500 άτομα και εκεί αποφασίσαμε το πρώτο συλλαλητήριο, τον Ιούλιο του 2012 μετά την είσοδο της Χ.Α στη Βουλή, όταν όλοι μίλαγαν για «ένα νόμιμο κόμμα», με τη συμμετοχή συνδικάτων, τις δημοτικές παρατάξεις, τους μετανάστες, πολιτικές οργανώσεις. 2000 άτομα διαδήλωσαν τότε. 

Συνεχίσαμε κάνοντας αντισυγκεντρώσεις κάθε φορά που η Χ.Α καλούσε σε συγκέντρωση, με πιο χαρακτηριστική εκείνη τον Δεκέμβρη του 2012 όταν η αστυνομία μας επιτέθηκε και έστειλε δύο αντιφασίστες στο νοσοκομείο. Τον Μάρτιο του 2012 έγινε το πρώτο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλ. Κοραή στον Πειραιά. Τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά βρέθηκαν αντιμέτωπα ξανά και ξανά στη Σωτήρος και αλλού με τα τάγματα εφόδου. 

Ο Ιούνιος του 2013 βρήκε τους ναζί ταμπουρωμένους στα γραφεία τους στη Νίκαια με τη στήριξη δεκάδων διμοιριών απέναντι σε ένα ακόμη αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Η κλιμάκωση των δολοφονικών επιθέσεων το καλοκαίρι του 2013 ήταν αποτέλεσμα της απομόνωσης στην οποία είχαν αρχίσει να μπαίνουν στη Νίκαια και σε πολλές άλλες γειτονιές. Λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του Φύσσα, σε έκτακτη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας είχε πάρει απόφαση να απαγορευτεί ρατσιστική “διανομή τροφίμων” της Χ.Α στη Νίκαια. Ο μαζικός ξεσηκωμός που ακολούθησε τη δολοφονία Φύσσα δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει χωρίς όλη αυτή τη δράση. 

Όσον αφορά στις γειτονιές του Πειραιά οι νεοναζί δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν και να μετατρέψουν την εκλογική τους επιτυχία σε έλεγχο των γειτονιών. Αντίθετα στις εκλογές που ακολούθησαν ενισχύθηκε η Αριστερά. Όχι μόνο στις εκλογές του 2015 αλλά και το 2014 στις δημοτικές εκλογές η Ανταρσία στην Κοκκινιά, με ανοιχτό μέτωπο ενάντια στους φασίστες και τον ρατσισμό μπόρεσε να εκλέξει δημοτική σύμβουλο ενώ οι φασίστες ούτε καν κατέβασαν ψηφοδέλτιο.

Ποιος είναι ο ρόλος της οργανωμένης εργατικής τάξης και των σωματείων; 

Ήταν ίσως ο πιο σημαντικός. Και με τα καλέσματά τους στα συλλαλητήρια: όπως αυτά της ΠΕΝΕΝ (πέρσι στον Πειραιά), των σωματείων των Δήμων, των σωματείων των εκπαιδευτικών κ.α στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια και στις συσκέψεις. Αλλά και στις συγκεκριμένες μάχες: Στο Κρατικό της Νίκαιας τα σωματεία πέταξαν έξω την Χ.Α όταν πήγε να κάνει «αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες». Πέρσι, στη Νίκαια ήταν οι εργαζόμενοι του Δήμου που χέρι-χέρι έβαλαν τα παιδιά των προσφύγων μέσα στα σχολεία. Τα σωματεία ήταν βασικά στη σύνδεση της μάχης ενάντια στους φασίστες με τη μάχη ενάντια στα μνημόνια. 

Αντίστοιχα βασικός ήταν ο ρόλος της Πακιστανικής Κοινότητας στη σύνδεση με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό. Εκείνη την εποχή γίνονταν μαζικές επιχειρήσεις σκούπα, χιλιάδες άνθρωποι κατέληγαν στην Αμυγδαλέζα. Οι μετανάστες πρωτοτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, ήταν πρωταγωνιστές του αγώνα.

Έτσι πετύχαμε ταυτόχρονα να απονομιμοποιούμε την Χ.Α ως τάχα «αντισυστημική» δύναμη και να βάζουμε στο στόχαστρο τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που την θρέφουν. Στο κέντρο της δράσης μας ήταν βέβαια η νεολαία του Πειραιά. Ακόμη και πριν τη δολοφονία του Φύσσα, γίνονταν συναυλίες, υπήρχαν μουσικοί και συγκροτήματα που ήταν ανοιχτά ενάντια στους φασίστες, πχ στον Πειραιά στο Πασαλιμάνι είχε οργανωθεί αντιφασιστικό φεστιβάλ. Δεν αφήσαμε έξω από την παρέμβασή μας ούτε τους δήμους. Στον Κορυδαλλό δόθηκε, και εξακολουθεί σε ένα βαθμό, να δίνεται η μάχη της δίκης της Χ.Α, ο Δήμος έχει πάρει ενεργά θέση ενάντια στη Χρυσή Αυγή και στήριξε το αίτημα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο. 

Πόσο σημαντική είναι η ενότητα της Αριστεράς στην αντιμετώπιση των ναζί;

Ξεκινώντας από τον Κορυδαλλό, την πρώτη μέρα της δίκης της Χ.Α πραγματοποιήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού ένα μεγάλο συλλαλητήριο όπου τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, της ΚΕΕΡΦΑ, του ΚΚΕ και άλλων αντιφασιστικών συλλογικοτήτων πλημμύρισαν το χώρο και στη συνέχεια βρέθηκαν και μέσα στο δικαστήριο. Η ενότητα της αριστεράς έχει επαναληφθεί αρκετές φορές από τότε και όχι μόνο στη δίκη. 

Το Σεπτέμβρη του 2015, όταν οι ναζί πήγαν να κάνουν προεκλογική συγκέντρωση στην πλ. Κοραή, πραγματοποιήσαμε μαζί με το σωματείο της ΠΕΝΕΝ και όλη την Αριστερά του Πειραιά συλλαλητήριο στον ίδιο χώρο, έχοντας καταλάβει την πλατεία από το πρωί. Η απόπειρα να κάνουν συγκέντρωση ενάντια στους πρόσφυγες που διέμεναν στο λιμάνι δεν πέρασε, παρά την κάλυψη της αστυνομίας που τους έκανε πλάτες για να επιτίθενται με σιδερόβεργες ακόμη και σε δημοσιογράφους

Πριν λίγους μήνες με επικεφαλής τον Λαγό επιχείρησαν να συγκεντρώσουν όλες τους τις δυνάμεις στο Πέραμα έξω από ένα σχολείο με στόχο να μην αφήσουν τα προσφυγόπουλα να μπουν. Αρχικά οι ίδιοι οι δάσκαλοι τους εμπόδισαν. Στη συνέχεια ακολούθησε όλη η τοπική κοινωνία. Αμέσως πάρθηκε πρωτοβουλία από όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών και έγινε μαζική κινητοποίηση που εμπόδισε αυτές τις απόπειρες. Η κοινή παρουσία της Αριστεράς ήταν και είναι η καρδιά της αντιφασιστικής δράσης.