Εργατικό κίνημα
ΑΔΕΔΥ: Στη μάχη της αξιολόγησης

Το τριετές επιτελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης κινείται σε δύο άξονες, τον εξής ένα: καλός προϊστάμενος είναι ο απεργοσπάστης προϊστάμενος.

Στις 30 Αυγούστου με φιέστα στο κήπο του Μουσείου Μπενάκη, παρουσία Τσίπρα και με προσκεκλημένο τον πρέσβη της Γαλλίας, παρουσιάζεται το επιτελικό σχέδιο.

Εκεί πέρα μία κυρία που τα μαλλιά της ήταν πιο πολύ σιδερωμένα και από το φόρεμά της, αφού προσφωνεί τους εκλεκτούς καλεσμένους, και πριν την ομιλία της Γεροβασίλη κάνει μία εισαγωγή για το επιτελικό σχέδιο λέγοντάς μας ότι η εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι ότι «είναι κάποιοι οι οποίοι δουλεύουν όχι και τόσο πολύ». 

Μια βδομάδα μετά, στις 6 Σεπτέμβρη, η Γεροβασίλη καταθέτει προς ψήφιση τροπολογία για τις κρίσεις των προϊσταμένων που νομοθετεί την απεργοσπασία. Όπως πολύ σωστά καταγγέλλει και η ανακοίνωση της Εκτελεστικής της ΑΔΕΔΥ η οποία συνεδρίασε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη: «Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, αφού δεν μπόρεσε να κάμψει, παρά τις εκφοβιστικές της εγκυκλίους, την αντίσταση των εργαζομένων στην αξιολόγηση, αποφάσισε να νομοθετήσει την απεργοσπασία…

Αιφνιδιαστικά 

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή, σε άσχετο νομοσχέδιο, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, αφού δεν δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, -επειδή συμμετέχουν στην απεργία –αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.- να συμμετέχουν στις κρίσεις των προϊσταμένων.».

Η Εκτελεστική της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε συνέχιση της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση καθώς επίσης να συγκαλέσει σύσκεψη Ομοσπονδιών την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου με προσανατολισμό την κήρυξη κινητοποίησης την ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. 

Η απόφαση για κινητοποιήσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η συνέχιση όμως της απεργίας – αποχής πρέπει πλέον να πάρει καθαρά απεργιακό χαρακτήρα ώστε να δεθεί με τα αιτήματα για προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, λεφτά για Υγεία και Παιδεία. 

Αυτό σημαίνει άμεσα κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα της ψήφισης και στη συνέχεια κλιμάκωση μέχρι τη νίκη. Είναι πολύ καθαρό ότι η κυβέρνηση σκληραίνει την κόντρα σε σημείο που ούτε ο Κυριάκος δεν τόλμησε να φτάσει. Χρειάζεται να ηττηθεί ολοκληρωτικά ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με όλες τις μνημονιακές επιθέσεις. Κι αυτό σημαίνει απεργιακό ξεσηκωμό διαρκείας. Όσο για την δεξιά κατρακύλα τι να πει κανείς; Φέρε μου τον έλεγχο να σου βάλω άριστα.

Τιάνα Ανδρέου
εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς