Εργατικό κίνημα
Συμβασιούχοι ΕΥΑΘ: Απεργία διαρκείας

12/9, Απεργιακή συγκέντρωση των συμβασιούχων ΕΥΑΘ

Με απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα 11/9, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι της ΕΥΑΘ, μετά την τριήμερη απεργία που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει αποφασίσει την απόλυση των 90 συμβασιούχων που αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται κατά μέσο όρο εφτά χρόνια στην ΕΥΑΘ, με τους παλιότερους να φτάνουν μέχρι τα 13 χρόνια υπηρεσίας.  Εδώ και ένα χρόνο η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει αρνηθεί να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, δίνοντας τους παράταση μέχρι αυτό το καλοκαίρι. Σήμερα οι ενενήντα εργαζόμενοι βρίσκονται στην δουλειά με ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει. 

“Από Δευτέρα ξεκινάμε απεργία διαρκείας, τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη βδομάδα που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και βλέπουμε. Στις δικαστικές αίθουσες υπάρχει μια λυσσαλέα στάση εναντίον μας από τη μεριά της ΕΥΑΘ. Χρειάζεται πλέον η απεργία. Η κυβέρνηση λέει ότι βλέπει με κατανόηση τους συμβασιούχους αλλά στην περίπτωσή μας δεν κάνει τίποτα” καταγγέλει στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Γιώργος, συμβασιούχος της ΕΥΑΘ, που συναντήσαμε στη διαδήλωση της ΔΕΘ. 

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ υποστηρίζει τις απολύσεις με το επιχείρημα ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ωστόσο όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να μείνουν στη δουλειά.

“Διεκδικούμε να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου” μας λέει ο Γιώργος. “Άλλωστε υπάρχει ανάγκη να μείνουμε στη δουλειά ακόμα κι αν η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει προσλήψεις μονίμων. Το οργανόγραμμα της ΕΥΑΘ μιλάει για 700 άτομα. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 220 υπάλληλοι. Θα προσληφθούν ακόμα 150 μέσω ΑΣΕΠ, κι άλλοι 90 είμαστε οι συμβασιούχοι. Συνολικά μιλάμε για 460 εργαζόμενους. Άρα όχι μόνο χωράμε κι εμείς και αυτοί που θα προσληφθούν στη δουλειά, αλλά ακόμα περισσότεροι. Άλλωστε η εμπειρία που υπάρχει από το υπάρχoν προσωπικό είναι πολύτιμη”. 

Την αλληλεγγύη του εκφράζει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. “Η επίθεση αυτή δεν είναι άσχετη με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του. ¨”Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει το νερό και ο ιδιώτης που θα αναλάβει πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τα προβλήματα του τύπου τι θα γίνει με τους συμβασιούχους εργαζόμενους... Η μάχη για να μην περάσουν οι απολύσεις αποτελεί στοίχημα για όλο το εργατικό κίνημα της πόλης”.