Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Οι Κοινότητες Μεταναστών στις 16 Σεπτέμβρη: Ενάντια στην ισλαμοφοβία

Προξενείο Μιανμάρ, Πειραιάς, 8/9

Διαμαρτυρία για τις σφαγές Μουσουλμάνων Ροχίνγκια στην Μιανμάρ πραγματοποοίησαν την Παρασκευή 8/9, στις 11πμ στο προξενείο της Μιανμάρ στον Πειραιά, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η Ενότητα, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, η Αφγανική Κοινότητα Ελλάδος, η Κοινότητα Μπαγκλαντές, το Ελληνομπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο Αθήνας και η ΚΕΕΡΦΑ. 

Οι κοινότητες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε θα αναδείξουν το θέμα ξανά ξεκινώντας με προσυγκέντρωσή τους στις 5μμ στην Ομόνοια, απ’ όπου θα βαδίσουν προς το Σύνταγμα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο και την πορεία προς τα γραφεία της Χ.Α και την αμερικάνικη πρεσβεία. 

Στη διαμαρτυρία τους στον Πειραιά, οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την εκατόμβη νεκρών και τα πογκρόμ που έχει εξαπολύσει το καθεστώς της Μιανμάρ κατά των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια, τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και το ρόλο του προέδρου Τραμπ. Κάλεσαν την κυβέρνηση να καταγγείλει δημόσια τις σφαγές, να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς σφαγέα της Μιανμάρ και να κλείσει το προξενείο. 

Φωνάχτηκαν συνθήματα και έγιναν χαιρετισμοί στα αγγλικά, τα ελληνικά, τα ουρντού και τα μπάνγκλα, ενώ οι απόπειρες μεμονωμένων και στημένων φασιστών να προβοκάρουν τη διαμαρτυρία ως «αγανακτισμένοι πολίτες» δεν πέρασε. Στο τέλος της διαμαρτυρίας θυροκόλλησαν ψήφισμα στην είσοδο του κτιρίου.

«Σήμερα κάνουμε αυτή τη διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Μιανμάρ. Από το 2009 μέχρι τώρα έχουν πεθάνει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος 

ό, τι θρησκεία και να έχει. Ζητάμε να σταματήσουν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Μιανμάρ γιατί είναι ένα απάνθρωπο καθεστώς. Είναι ο στρατός της Μιανμάρ που έχει ξεκινήσει αυτές τις σφαγές μαζί με παραστρατιωτικά τάγματα εφόδου. Οι Μουσουλμάνοι ζουν στην περιοχή πάνω από 200 χρόνια και αυτό το κράτος αρνείται να τους δώσει ιθαγένεια. Αν δεν θέλουν να τους δώσουν ιθαγένεια, να σταματήσουν να τους σκοτώνουν, να τους αποζημιώσουν για τα εγκλήματα που έχουν κάνει εναντίον τους και να τους αφήσουν να ζήσουν στο δικό τους κράτος» τόνισε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Είμαστε εδώ, από όλες αυτές τις κοινότητες και θα είμαστε ξανά στις 16 Σεπτέμβρη στο συλλαλητήριο. Θα είμαστε εκεί εκατοντάδες να διαδηλώσουμε ενάντια στην ισλαμοφοβία, το ρατσισμό, το φασισμό. Το ραντεβού μας είναι στις 5μμ στην Ομόνοια απ’ όπου θα πάμε με πορεία στο Σύνταγμα στις 6μμ και μετά στα γραφεία της Χ.Α και στην αμερικάνικη πρεσβεία». 

Εν ψυχρώ

«Ο κόσμος σφάζεται εν ψυχρώ στην Μιανμάρ και κανένας απολύτως από τη διεθνή κοινότητα δεν μιλάει» τόνισε ο Ναϊμ Ελγαντούρ εκ μέρους της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας. «Αλλά και απ’ όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο πολλοί υποστηρίζουν τον Τραμπ και δεν ενδιαφέρονται. Εμείς δεν μπορούμε να το αφήσουμε. Ήρθαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε και να θυροκολλήσουμε το ψήφισμά μας για τη σφαγή. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση να καταδικάσει τη σφαγή των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια. Οι μουσουλμάνοι ζούμε στην Ελλάδα τόσα χρόνια, δεν έχουμε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, δεν είμαστε τρομοκράτες, μην ακούτε τον Τύπο που σκορπάει παντού ισλαμοφοβία. Όχι στην ισλαμοφοβία».

«Στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοια βαρβαρότητα. Η διεθνής κοινότητα κρατάει κλειστά τα μάτια της. Χιλιάδες κόσμος δολοφονήθηκε, χωριά καίγονται, εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι που ζούνε στη Ροχιγκία τρέχουν να γλυτώσουν προς το Μπαγκλαντές» είπε ο Αριφουραχμάν από το Ελληνομπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο Αθήνας. «Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί εναντίον του καθεστώτος της Μιανμάρ. Όπως χιλιάδες ξεσηκώθηκαν με την φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, έτσι πρέπει και τώρα. Υπάρχουν χιλιάδες μικρά παιδιά που βρίσκονται όπως ο Αϊλάν στα παράλια του Μπαγκλαντές. Στις 16 Σεπτέμβρη θα είμαστε στα συλλαλητήρια για τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, θα δώσουμε από την μπαγκλαντεσιανή κοινότητα πολύ δυνατό παρόν». Τον λόγο πήραν επίσης ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μπαγκλαντές.

 «Υπάρχει μια μαζική δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Η ισλαμοφοβία έχει φτάσει στο σημείο ώστε να κλείνουν τα μάτια» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ. «Να κλείσει το προξενείο της Μιανμάρ, το προξενείο ενός κράτους που δολοφονεί εν ψυχρώ εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους». 

«Δεν είναι δίκαιο αυτό που γίνεται στην Ροχινγκία. Σκοτώνεται ένας άνθρωπος σε κάποιες άλλες χώρες και όλος ο κόσμος μιλάει γι’ αυτό. Σκοτώνονται χιλιάδες άτομα εκεί και δεν μιλάει κανένας. Δεν είναι άνθρωποι εκεί; Γι’ αυτό σήμερα είμαστε εδώ με τη φωνή μας να δείξουμε και εμείς ότι είναι άνθρωποι, να τους στηρίξουμε» τόνισε εκ μέρους της Αφγανικής Κοινότητας, ο πρόεδρός της Τάχερ Αλιζαντά.