Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΣΤΟΠ στη σφαγή των Μουσουλμάνων στην Μιανμάρ

Λονδίνο, 9/9

Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που καταγγέλλουν τη σφαγή και τα καθεστωτικά πογκρόμ του καθεστώτος της Μιανμάρ (Βιρμανία) εναντίον της μειονότητας των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια γίνονται τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά από πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και στο Λονδίνο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ, ενώ είχαν προηγηθεί κι άλλες διαμαρτυρίες τις προηγούμενες μέρες.

Πάνω από 160.000 Μουσουλμάνοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην δυτική Μιανμάρ. Εκατοντάδες έχουν βρει το θάνατο προσπαθώντας να καταφύγουν στο Μπαγκλαντές τις τελευταίες βδομάδες για να γλυτώσουν από την τελευταία επιχείρηση, που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν σαν τη χειρότερη των τελευταίων χρόνων. 140.000 ακόμη είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν με παρόμοιο τρόπο τη χώρα το 2012. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών «οικογένειες βλέπουν τους συγγενείς τους να εκτελούνται εν ψυχρώ, να ξυλοκοπούνται, να βιάζονται και να εξαφανίζονται την ίδια στιγμή που τα σπίτια τους λεηλατούνται και καίγονται». Ο πρωθυπουργός της Μιανμάρ αρνείται ότι όλα αυτά συμβαίνουν και κατηγορεί ότι είναι παραπληροφόρηση των «τρομοκρατών».

Οι Μουσουμάνοι Ροχίνγκια δεν αναγνωρίζονται σαν πολίτες και δεν έχουν δικαίωμα ιθαγένειας στην Μιανμάρ (η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Βουδιστές) από τους ανοιχτά ρατσιστικούς νόμους του καθεστώτος. Η στρατιωτική δικτατορία που έχει την εξουσία στην Μιανμάρ, έχει ήδη από το 1962 βάλει στο στόχαστρο τη μειονότητα των Μουσουλμάνων. Οι απόπειρες δημοκρατικής «μεταρρύθμισης» στην ουσία δεν αμφισβητούν την εξουσία των στρατιωτικών. Όλοι οι πολιτικοί, ακόμη και εκείνοι που έχουν παλέψει ενάντια στην δικτατορία, συμφωνούν στις ρατσιστικές πολιτικές που βιώνουν οι Μουσουλμάνοι Ροχίνγκια. Οι ρίζες των ρατσιστικών πογκρόμ και των διώξεων πάει πίσω στην αποικιοκρατία, στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε που ακολουθούσε η Βρετανική Αυτοκρατορία και έχει αφήσει βαθιές πληγές στην Μιανμάρ και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.