Γράμματα και σχόλια
Εκβιασμοί ELDORADO: Nα φύγει εδώ και τώρα

Φωτό από παλαιότερη μαζική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Τελεσίγραφο να τις χορηγηθούν όλες οι άδειες για τα έργα της σε Σκουριές και Ολυμπιάδα ως τις 21 Σεπτέμβρη, διαφορετικά θα διακόψει οριστικά τη λειτουργία της στην Ελλάδα, έστειλε η Eldorado Gold στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ με τίτλους και σχόλια για την “καταστροφή” που θα σημάνει το σταμάτημα της επένδυσης και η αποχώρηση της καναδικής εταιρίας από τη χώρα. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μπλόφα. Παραμονές νέων διαδικασιών για τη συνέχιση των έργων, η Eldorado και οι ντόπιοι συνεργάτες της στην Ελληνικός Χρυσός του Μπόμπολα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δε θα αλλάξει τίποτα από το καθεστώς ασυδοσίας που ισχύει μέχρι σήμερα, ακολουθούν την πιο δοκιμασμένη συνταγή: αυτή των εκβιασμών. Την ίδια δηλαδή που έχουν εφαρμόσει οι “ευρωπαίοι εταίροι” από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο τελευταίος να συνθηκολογήσει πλήρως. Αυτό το στόχο έχουν και τα κροκοδείλια δάκρυά τους για τους πάνω από 1000 εργαζόμενους που “κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους”.

Είναι η τρίτη φορά άλλωστε από το 2015 που οι συγκεκριμένες εταιρίες προχωρούν σε έναν τέτοιο εκβιασμό. Και θα είναι η τρίτη φορά που θα πετύχουν το στόχο τους. Γιατί ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, είναι η ίδια που τους έχει ανοίξει το δρόμο. Η μέχρι τώρα πορεία της στο συγκεκριμένο ζήτημα ακολουθεί τη συνολικότερη των μνημονίων: από το “θα σκίσουμε τα μνημόνια”, στο “τα ψηφίζουμε με βαριά καρδιά” κι από εκεί στο ότι “η εφαρμογή τους θα μας βγάλει από την κρίση”. Το ίδιο ακριβώς ισχύει με την Eldorado. Η υπόσχεση για σταμάτημα των καταστροφικών για το περιβάλλον έργων έγινε γρήγορα αποδοχή της συνέχισής τους με δικαιολογία “το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων” και στη συνέχεια συνεργασία και διάλογος με την εταιρία καθώς η κυβέρνηση είναι “ο καλύτερος φίλος των επενδύσεων”. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις όλων των στελεχών της τώρα.

Η απάντηση στον εκβιασμό της Eldorado είναι μία: να σταματήσει η “επένδυση” και να φύγουν οι σύγχρονοι χρυσοθήρες από τη χώρα εδώ και τώρα. Να συσταθεί δημόσιος φορέας αποκατάστασης των περιοχών από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση της Eldorado. Εκεί να βρουν δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας, τη ζωή και το μέλλον των οποίων χρησιμοποιεί σήμερα ως διαπραγματευτικό χαρτί στους εκβιασμούς της. Όσο για τον ορυκτό πλούτο, να εθνικοποιηθεί με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Αυτό θα δώσει πρακτικά τη δυνατότητα στον κόσμο της περιοχής -εργαζόμενους και κατοίκους- να σχεδιάσουν οι ίδιοι τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τις εξορύξεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου λαμβάνοντας υπόψη τις οικολογικές επιπτώσεις και με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτή είναι η εναλλακτική λύση. Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε θέλει να τη δώσει. Μόνο το κίνημα που παλεύει χρόνια τώρα ενάντια στην εξόρυξη μπορεί να την επιβάλλει.