Εργατικό κίνημα
Απεργία στην Εθνική Τράπεζα 21/9

Απεργιακή φρουρά στην Εθνική Τράπεζα στις 7/4

Σε πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα καθώς διαμαρτύρονται για την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να καταργήσει την χρηματοδότηση  στο Λογαριασμό Επικούρησης  (ΛΕΠΕΤΕ) οδηγώντας το έτσι στην διάλυση και κατά συνέπεια και στη διάλυση του ταμείου Υγείας (ΤΥΠΕΤ). Οι εργαζόμενοι καλούν σε μεγάλο συλλαλητήριο στις 11μμ της ίδιας μέρας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας στην Αιόλου.

Πανελλαδικό είναι το κάλεσμα και για τους συνταξιούχους της ΕΤΕ. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών βάζει πούλμαν απ' όλη τη χώρα και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

“Η κατάργηση της χρηματοδότησης του επικουρικού ταμείου θα σημάνει την πλήρη διάλυσή του. Ήδη τόσο το ΛΕΠΕΤΕ όσο και το ΤΥΠΕΤ είναι ελλειμματικά. Η απόσυρση της τράπεζας από την χρηματοδότησή τους θα σημάνει στην ουσία την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Μιλάμε για άμεση πτώση των συντάξεων που θα φτάνει στο 25% ενώ πολύ άμεσα, μέσα στον επόμενο χρόνο θα δούμε πετσόκομμα των συντάξεων που θα φτάνει μέχρι και 50 %”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ, ο Παρασκευάς Ψάνης συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας.

“Η διοίκηση της τράπεζας, κατ' εντολή των μνημονιακών μηχανισμών ελέγχου, θέλει να εξοικονομήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ διαλύοντας τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζόμενων”.

“Δεν είναι μονάχα στην Εθνική. Πριν λίγους μήνες οι εργαζόμενοι της πρώην Ιονικής βρίσκονταν καθημερινά για σχεδόν ένα μήνα έξω από τα κεντρικά της Αλφα Μπανκ για τον ίδιο λόγο. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και από τους εργαζόμενους στην πρώην Εμπορική”, αναφέρει στην προκήρυξη που εξέδωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. “Οι τραπεζίτες έχουν βάλει στόχο να ξεμπερδεύουν συνολικά με τα εργατικά δικαιώματα. Και με τα ταμεία, και με τις συλλογικές συμβάσεις και με όλα. Σε αυτή την προσπάθεια τους βρίσκουν σύμμαχο την κυβέρνηση που για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των παράσιτων που λέγονται τραπεζίτες θυσιάζει συνολικά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και ειδικά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και συνταξιούχων της Εθνικής”, συνεχίζει.

“Με τους αγώνες μας να ανοίξουμε το δρόμο και για τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών. Να συγκρουστούμε με  το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων”, αναφέρεται στο κλείσιμο της προκήρυξης του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.