Διαδήλωση στην Πορτογαλία

Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία: σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές σε όλη την Πορτογαλία έφτασαν τις 150 χιλιάδες. Το πραγματικό νούμερο είναι δίχως αμφιβολία πολύ μεγαλύτερο: η σελίδα που καλούσε στη διαδήλωση «της απελπισμένης γενιάς» στο Facebook έχει πάνω από 500.000 οπαδούς!

Την Παρασκευή η κυβέρνηση του Σόκρατες ανακοίνωσε το τέταρτο πακέτο λιτότητας του τελευταίου δωδεκάμηνου. Ανάμεσα στα άλλα το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει την πρόσθετη φορολόγηση των «υψηλών» (δηλαδή πάνω από 1500 Ευρώ το μήνα) συντάξεων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κατά 10% και νέες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.

Τα spread των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν πάρει την ανηφόρα και τα επιτόκια έχουν φτάσει σε επίπεδα «μη διατηρήσιμα». Η κυβέρνηση του Σόκρατες υποστηρίζει, παρόλα αυτά, ότι η χώρα του δεν χρειάζεται «διάσωση» -και προσπαθεί με δρακόντεια μέτρα να πείσει τις αγορές ότι η πορτογαλική οικονομία είναι σε «ορθή τροχιά».

Τα απανωτά μέτρα λιτότητας, όμως, έχουν εξαντλήσει την υπομονή του κόσμου. Η απέχθεια απέναντι στην κυβέρνηση, την άρχουσα τάξη και το «κατεστημένο» βρίσκει πολλούς και διάφορους τρόπους να εκφραστεί: η Πορτογαλία θα συμμετέχει φέτος στην Eurovision με ένα «αναρχικό, κωμικό τραγούδι διαμαρτυρίας» (σύμφωνα με τους Financial Times) με τίτλο «Ο αγώνας είναι χαρά» -όχι γιατί το επέλεξαν οι κριτές (δεν πήρε ούτε μια ψήφο από την επιτροπή) αλλά γιατί το επέβαλλε μαζικά ο κόσμος.  Οι διαδηλωτές το έκαναν το περασμένο Σάββατο ύμνο τους.