Βιβλία
Στρατευμένη Λογοτεχνία

Πολλές φορές ένα λογοτεχνικό έργο γίνεται ένα πολιτικό κείμενο με αιχμηρή ματιά. Σίγουρα αυτό ισχύει για την «Υπόθεση του σύντροφου Τουλάγιεφ» με συγγραφέα τον Βίκτορ Σερζ. Είναι ένα μυθιστόρημα για τις σταλινικές διώξεις της δεκαετίας του ’30 μιας εποχής που ο ίδιος συγγραφέας την έχει χαρακτηρίσει με τον τίτλο ενός άλλου μυθιστορήματός του –που δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά- «Τα μεσάνυχτα του αιώνα». Ο «Κρατικός Καπιταλισμός στη Ρωσία» του Τόνι Κλιφ και η «Προδομένη Επανάσταση» του Λ. Τρότσκι είναι τα δυο «αγκωνάρια» της μαρξιστικής ανάλυσης για το πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση και για το χαρακτήρα των σταλινικών καθεστώτων. Το μυθιοστόρημα του Σερζ είναι το συμπλήρωμά τους στο χώρο της λογοτεχνίας. 

«Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας» του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρεζ μάλλον θα προκαλέσει σοκ στους αγωνιστές της αριστεράς που θεωρούν ότι σήμερα στην Κούβα επιβιώνει ένα γνήσιο σοσιαλιστικό καθεστώς. Κι όμως, είναι μια ρεαλιστική ακτινογραφία της σύγχρονης κουβανέζικης κοινωνίας. Για μια μαρξιστική ανάλυση της επανάστασης στην Κούβα, και της πορείας του Τσε Γκεβάρα, διαβάστε το βιβλίο του Mike Gonzales «Ο Τσε και η Επανάσταση στην Κούβα» από τις εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ακόμα μια αστυνομική ιστορία του Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ με τίτλο «Στην ίδια πόλη υπό βροχήν» με πρωταγωνιστή τον «δημοκράτη ντετέκτιβ» Εκτορ Μπελασκορεάν Σουλ. Οπως και τα άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα του συγγραφέα, κι αυτό το βιβλίο είναι «γεμάτο» από την ιστορία του Μεξικού και του κινήματός του. Οι απεργοί μεταλλεργάτες της δεκαετίας του ’80 συναντιόνται με το «φάντασμα» του Πάντσο Βίγια...Η «Μεξικάνικη Επανάσταση» του Αδόλφο Τζίλι είναι το καλύτερο διάβασμα για να κατανοήσουμε αυτή την σχετικά άγνωστη επανάσταση, μαζί με το «Επαναστατημένο Μεξικό» του Τζον Ρηντ, του συγγραφέα των «Δέκα Μέρες που συγκλόνισαν το κόσμο» για την επανάσταση του Οκτώβρη.