Ιδέες
Σoσιαλισμός από τα κάτω

Το νέο τεύχος του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα κάτω» κυκλοφόρησε σε μια στιγμή που η πολιτική συζήτηση ανοίγει έντονα σε όλα τα ζητήματα. 

Η αντικαπιταλιστική αριστερά συσπειρώνεται κι ενώνεται, όπως δείχνει η Πρωτοβουλία ΕΝΑΝΤΙΑ. Ο Πάνος Γκαργκάνας στο άρθρο «Η Ριζοσπαστική Αριστερά στις εκλογές» εξηγεί πόσο σημαντική είναι αυτή η μάχη, σε μια περίοδο που η πολιτική επιστρέφει στο κίνημα. 

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός χάνει στην Μέση Ανατολή όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα και στο Ιράκ. Η Μαρία Στύλλου γράφει για το πόσο μεγάλη σημασία έχει η  «Νίκη της Αντίστασης» στη Γάζα εξηγώντας ότι η Αριστερά και το αντιπολεμικό κίνημα δεν μπορεί να κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον Αμπάς και την Αντίσταση. Ο Σωτήρης Κοντογιάννης γράφει για τον «Πόλεμο των έξι ημερών» του 1967. 

Τι σημαίνει ακριβώς «Σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα» μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο; Το περιοδικό έχει ένα αφιέρωμα σε αυτή τη συζήτηση. Ο Κρις Χάρμαν γράφει για τη «Λαϊκή Εξουσία» στη Βενεζουέλα. Ο Νίκος Λούντος απαντάει στο ερώτημα «Είναι διαφορετική η Κούβα;». Ο Λέανδρος Μπόλαρης παρουσιάζει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ρώσικης επανάστασης τις «Μέρες του Ιούλη». Ο Κώστας Πίττας γράφει για το πραγματικό χαρακτήρα της λεγόμενης «Πολιτιστικής Επανάστασης» στην Κίνα του Μάο. 

Ο Νάσος Μπράτσος γράφει για τα «ΜΜΕ και τον Επαναστατικό Τύπο» υποστηρίζοντας ότι το κίνημα χρειάζεται τα δικά του ΜΜΕ παρουσιάζοντας το ρόλο που έχουν παίξει εφημερίδες όπως η «Ισκρα» του Λένιν αλλά και τους σημερινούς αγώνες των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. 

Στο περιοδικό υπάρχει και μια πλούσια βιβλιοκριτική. Για τα «Προβλήματα της καθημερινής ζωής» του Λ. Τρότσκι, την συγκλονιστική «Ιστορία της Παρισινής Κομμούνας» του Ο.Λ. Λισαγκαρέ και για τη «Σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας» του Erik Zϋrcher.